Dodaj do ulubionych

KTO SŁYSZAŁ O WSI "MARJEWO" LUB "MARIEWO"?

IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 22.06.01, 00:00
Czy ktoś zna wieś "Marjewo" lub "Mariewo" znajdującą się na terenie byłego
zaboru rosyjskiego? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje pomocne
przy lokalizowaniu wsi o tych nazwach - wywodzą się stamtąd moi przodkowie.

Wiesław Rewerski
w_rew@hotmail.com
Obserwuj wątek
    • Gość: wieś Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.01, 12:58
      No tak, ta wieś to niezły krewny i znajomy.
      Ale ja bym nie chciała mieć na Imię Wieś...
      • Gość: Wiesław Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 03.07.01, 01:13
        Dziękuję za list - zanim go otworzyłem i przeczytałem, miałem chwilę nadziei,
        że czegoś się dowiem... To miłe uczucie.

W Marjewie (dziś może to już "Mariewo") w XIX wieku żyli moi przodkowie, a więc
        szukając go, szukam krewnych. To forum chyba jest odpowiednie do tego celu.

W międzyczasie zdobyłem informacje pozwalające zawęzić pole poszukiwań: Marjewo
        znajdowało się w byłej guberni płockiej. Jeśli ktoś wie cokolwiek, co pomogłoby
        mi, to bardzo proszę o wiadomość.

Wiesław Rewerski
        w_rew@hotmail.com
        • Gość: Ania Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.3.1.* / *.acn.pl 03.07.01, 09:53
          w W-wie jest ksiegarnia znajduje sie bardzo blisko placu zamkowego. Popytaj
          tam - jak tak znalazlam ksiazki na temat ojczystych stron moich dziadkow - i
          nie wiesz jaka im sprawilam radosc kupujac kilka ksiazek ktore sa
          traktowane jak swietosc.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Wiesław Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 03.07.01, 17:21
            Gość portalu: Ania napisała:

> w W-wie jest ksiegarnia znajduje sie bardzo blisko placu zamkowego.<

Serdecznie Ci dziękuję. Na pewno postaram się znaleźć tę księgarnię - zawsze to
            łatwiej, niż szukać np. Marjewa. Jeszcze bardziej pomogłabyś mi, gdybyś
            przypomniała sobie czy jest ona na Krakowskim Przedmieściu, czy na Starym Mieście.

Raz jeszcze dziękuję - Wiesław
            • Gość: Ania Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.3.1.* / *.acn.pl 04.07.01, 10:17
              ksiegarnia znajduje sie obok placu zamkowego - widac kolumne zygmunta - w
              strone kosciola sw. Anny (za nim) - ksiegarnia jest w zoltym budynku "dom
              polonii"

powodzenia
              • Gość: Wiesław Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 04.07.01, 18:08
                Dziękuję! Już wiem gdzie to jest.

Wiesław
    • Gość: mar Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 12:06
      Jest w okolicy W-wy wieś o nazwie Mariew,Mariewo niedaleko Izabelina /na zachód
      od tej miejscowości/na obrzeżu Kampinowskiego Parku. Co prawda to dawna
      gubernia warszawska ale chyba nie zaszkodzi sprawdzić.
      Powodzenia
      • Gość: Wiesław Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 05.08.01, 23:06
        Dziękuję za wiadomość. Przepraszam, że robię to tak późno, ale byłem na
        urlopie. A co do Mariewa w Puszczy Kampinoskiej, to nie tej wsi szukam. Na
        terenie byłej guberni płockiej obecnie nie ma wsi o nazwie Marjewo. Mogła więc
        znajdować się na terenach zajętych przez Petrochemię, albo zmieniono jej nazwę
        na inną. Jaką? Nie wiem.
        • Gość: mar Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 11:20
          Kombinat petrochemiczny zlokalizowano na terenach wsi Biała Nowa.
          Były to tereny rolnicze, niezalesione ,obejmujące 70 gospodarstw indywidualnych
          należących do rolników z tej wsi oraz rolników sąsiedniej Białej Starej -
          istniejącej do dziś historycznej miejscowości.
          Dalsza rozbudowa nie pociągnęła za sobą likwidacji innych wsi,a jedynie
          uszczuplenie terenów rolniczych.
          Pozdrowienia
          • Gość: wrew Re: KTO SŁYSZAŁ O WSI IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 09.09.01, 11:49
            Dziękuję! Nie wiedziałem tego.
            Pozdrawiam - Wiesław.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka