Gość: aga IP: *.aster.pl 01.10.09, 17:48 Czy ktoś z Was dysponuje jakimś naprawdęd dobrym przepisem? Mam w domu mazdamer, ser topiony smietankowy, śmietanę, mozarellę, ementaler, parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: przepis na pastę (spaghetti) cztery sery 01.10.09, 17:50 gdzie problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ma jeden ser za dużo i nie wie, IP: *.unitymediagroup.de 01.10.09, 21:52 który odstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ma jeden ser za dużo i nie wie, IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:52 topiony - won. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przepis na pastę (spaghetti) cztery sery 01.10.09, 23:42 Topiony Ci się nie przyda. Reszta może być, chociaż najlepiej by było gdybyś miała jakis ser z przerostem pleśni (blue), typu gorgonzola, roquefort. Smietanę podgrzej, rozpuść w niej starte sery (parmezanem posyp gotowe danie) i wymieszaj z makaronem. Ot i cała filozofia :) Dopraw całość pieprzem. Mozzarelli też bym nie dodawała do śmietany, bo lubi się skawalać. Można ją dodać na końcu, do makaronu wymieszanego z sosem fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62815710,62815710.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przepis na pastę (spaghetti) cztery sery 02.10.09, 00:01 Jeszcze jedno Do takich ciezkich, zawiesistych sosów nie używałabym spaghetti. Lepszy będzie makaron jajeczny, tagliatelle, fettuccine, pappardelle itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: przepis na pastę (spaghetti) cztery sery IP: *.aster.pl 02.10.09, 11:41 Co do makaronów - mam sporo róznych i nie będzie problemu. Co do sera pleśniowego - mam Lazur. Co do topionego - kiedyś Włoch prowadzący restaurację tłumaczył mi jak to się robi i na pewno był tam ser topiony, nie pamiętałam reszty :) Skoro CZTERY SERY to co? Mam wrzucać jak leci co mam pod ręką??? Podobno jest też patent z zapiekaniem takiej pasty. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przepis na pastę (spaghetti) cztery sery 02.10.09, 12:16 Gość portalu: aga napisał(a): > Skoro CZTERY SERY to co? Mam wrzucać jak leci co mam pod ręką??? > Podobno jest też patent z zapiekaniem takiej pasty. Wrzucaj te, które lubisz i które dobrze się topią Zapiekac tez można, jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: cztery sery, to muszą być cztery sery, IP: *.aster.pl 02.10.09, 19:16 No więc właśnie o to pytam, jakie i póki co tak naprawdę ani jednej odpowiedzi JAKIE CZTERY SERy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: cztery sery, to muszą być cztery sery, 02.10.09, 19:27 Nie ma jednej słusznej receptury Wariacje mogą być rózne ementaler, grana padano, włoska fontina, gorgonzola fontina, ementaler, parmezan, pecorino goviera (gruyere), fontina, parmezan, gorgonzola i tak dalej Najczęsciej powtarza się fontina.. Nie spotkałam się z topionym we włoskich przepisach Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: cztery sery, to muszą być cztery sery, 02.10.09, 19:28 marghe_72 napisała: > goviera groviera powinno być Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: przepis na pastę (spaghetti) cztery sery 02.10.09, 21:02 ja najbardziej lubię pleśniowy + smietana 36%, gotowe danie posypane parmezanem, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: mniam, mniam a doopa rośnie ;) 03.10.09, 10:09 Nie, wciąż 34. Dziękujemy za troskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: mniam, mniam a doopa rośnie ;) IP: *.aster.pl 05.10.09, 14:36 ja 36 ;) Ale dzięki za wszystkie rady Odpowiedz Link Zgłoś