marghe_72 16.10.09, 12:46 mam :) Piękne, dorodne.. jakoś niespecjalnie che mi się je wrzucać do słoików a nie wiem co fajnego mogłabym zrobić z surowych. Sok w sokowirówce? Da się toto wypić? A może jeszcze coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: farlinka Re: Świeże żurawiny IP: *.pp.htv.fi 16.10.09, 12:56 1. kisiel zurawinowy 2. swieze zurawiny polane sosem z bialej czekolady 3. swieza salatka z pszenicy z roznymi jagodami 4. zurawinowo-pomaranczowy chutney (www.maku.fi) www.maku.fi/reseptit/?f=P%E4%E4aines%3A%3AMarja%3A%3AKarpalo&d=P%E4%E4aines&p=1 to z finskiej strony, tutaj sie je sporo zurawin jezeli jakis przepis Ciebie interesuje moge pozniej przetlumaczyc, w razie potrzeby. To sa smaczne 4 propozycje :-) Ja zrobilam jednak z sloiku, relatywnie szybko sie robi i dobre zima z miesem. Nie mam doswiadczenia ze swiezym sokiem z zurawin, nawet nie pilam, chyba ze zmiksowane z mlekiem i platkami, itd. pozdr farlinka Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek uuuu, ale wypasiona stronka!... 16.10.09, 18:56 No niestety, po fińsku ni w ząb nie rozumiem :((( Ale ślinka kapie od samych fotek. Farinko droga! Rzuć przepisem na chutney! A z pozostałych przepisów chociaż nazwy przetłumacz, bo czuję, że są tam wspaniałe północne przysmaki. W przyszłym tygodniu będę miała 10 kilo żurawin, chciałam je wszystkie na surowo do słoików wpakować, ale fińszczyzna nęci... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 12:57 Kisiel zurawinowy - taki do picia. Jest to znakomita rzecz i z tego, co wiem, typowo polska. Swietna na taka wlasnie pogode, zwlaszcza jesli doda sie troche cynamonu i wanilii. Przepis Agnieszki Kreglickiej. Swiezych zurawin mozna uzyc do szarlotki (trzeba wtedy dodac troche wiecej cukru), wtykajac je miedzy jablka. Znakomita jest tez tarta zurawinowa z przyprawami piernikowymi (owoce trzeba obsypac maka ziemniaczana, tarta powinna byc plytka, warstwa ciasta dosc gruba i slodka, moze byc polkruche, najfajniej kiedy ma w sobie duzo orzechow wloskich, calosc mocno obsypac cukrem-pudrem). Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 13:09 Ta tarta bardzo mi się spodobała :) Masz może dokładniejszy przepis na "nadzienie"? Na kisiel kupię drobniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 13:28 Na tarte jakies 26 cm srednicy: (ciasto normalne, plus ewentualnie troche proszku do pieczenia plus pieczone siekane drobno orzechy wloskie w ilosci na oko) 4-5 szklanek zurawiny 1-2 szklanki cukru (zadecyduj, czy chcesz kwasno-wytrawnej, czy ciastowo-slodkiej - imho najlepiej dodac okolo poltora szklanki, a jesli zurawiny beda bardzo kwasne, doslodzic cukrem pudrem juz po upieczeniu opruszyc ciasto) poltorej lyzeczki przypraw piernikowych (miks gotowy albo domowy - cynamon, kardamon, mielone gozdziki, wanilia, ziele angielskie, pieprz, anyz, galka itd) skorka starta z calej pomaranczy 4 lyzki maki ziemniaczanej (albo wiecej) troche wiorkow zimnego masla cukier puder (opcjonalnie) Schlodzona forme wylozona ciastem orzechowym upiecz na slepo (nie na zloto, ma sie tylko sciac). Skladniki nadzienia (oprocz masla i cukru-pudru) wymieszaj razem i wypelnij nimi ciasto (bedzie wygladac, jakby bylo tego za duzo, ale tak ma byc - calosc po upieczeniu oklapnie). Rozloz maslane wiorki na wierzchu. Forme umiesc na grubym placie folii aluminiowej lub papierze do pieczenia (sok moze kipiec i wyciekac). Piecz okolo godziny (jesli krawedzie ciasta beda sie przypalac, przykryj je - tylko je - folia aluminiowa lustrzana strona do gory). W przepisie bylo jeszcze o tym, ze pasuja do tej tarty lody waniliowe albo sos z ciemnej czekolady, ale mi wystarczyla herbata pomaranczowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 13:38 Dziękuję Bene :) Pokombinuję z Twoim przepisem - bez przyprawy piernikowejk bo nie przepadam i bez włoskich orzechów (nerkowcami można zastąpić?) , bo mąż uczulony Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 13:44 Nerkowcow nie bedzie czuc w ciescie, mysle. Nie probowalam, ale one chyba maja za bardzo delikatny smak. Moze wobec tego laskowe? Albo migdaly (tez pieczone plus odrobina olejku migdalowego). Albo prazone piniole na gore tarty, po upieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 14:56 na laskowe i migdały tez uczulony.. Nic to, pokombinuję jakoś :) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 13:25 upiec w ciescie zapiec w dyni dodac do kompotu jablkowego surowe so fajne do chrupania samodzielnie, ale w niewielkich ilosciach Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 13:39 roseanne napisała: > surowe so fajne do chrupania samodzielnie, ale w niewielkich ilosciach To częśc dodam do świeżo wyciskanego soku z innych owoców :) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryma Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 14:28 nie mam przepisu na kisiel, ale mój teść czasem robi, jest ten kisiel dosć cierpki, gęsty (nie spływa z łyżeczki), podaje go z odrobiną bitej śmietany, pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs przepis z rekawa 16.10.09, 14:49 klaryma napisała: > nie mam przepisu na kisiel, ale mój teść czasem robi, jest ten > kisiel dosć cierpki, gęsty (nie spływa z łyżeczki), podaje go z > odrobiną bitej śmietany, pychota. piszesz pychota i sie od razu nie dopytalas,szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: przepis z rekawa IP: 195.94.207.* 16.10.09, 15:23 jeśli cię to interesuje, dopytam w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Świeże żurawiny 16.10.09, 16:18 Ja robię ciasto drożdżowe z tego przepisu whiteplate.blogspot.com/2008/07/ciasto-drodowe-z-kruszonk-i-malinami.html i daję żurawiny właśnie. Słodka kruszonka i kwaśne owoce - świetne połączenie. I przepis na ciasto jest doskonały, zawsze się udaje! Odpowiedz Link Zgłoś
mulinka Re: Świeże żurawiny 18.10.09, 04:19 Zurawiny podaje sie do mies. Mozna na cieplo, mozna na zimno. 1/3 szklanki wody, 3/4 szklanki cukry, 1 litr swiezych zurawin garnek na kuchnie, do garnka woda i cukier, gdy sie rozpusci i zagotuje dosypujemy pomalu zurawiny moga popekac, ale zeby ich nie rozciapciac mieszmy delikatnie wszystko trwa ok.15 min. mozna zurawiny laczyc z gruszkami lub/i jablkami gruszki dusza sie dluzej, wiec od nich nalezy zaczac (obrane, pokrojone w cwiartki dusimy, zeby byly miekkie i szkliste, ale nie rozciapciane - delikatne mieszanie, jablka podobnie, na koncu zurawina) swietne do mies, ale rowniez do ciast mozna jesc tez same :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Świeże żurawiny IP: 74.213.78.* 22.10.09, 22:06 Dodajcie tez pomarancze do zurawin do miesa, wspanialy aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: Świeże żurawiny 20.10.09, 02:53 przytulanka.wordpress.com/2009/10/19/kisiel-z-zurawin/ masz suszarke do grzybow, warzyw, owocow - ususz na swieta do ciasta jak znalazl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Świeże żurawiny IP: *.chello.pl 23.10.09, 21:32 Swietny chutney z bozonarodzeniowych Wysokich Obcasow, Marty Gessler. Robilam, pierwsza porcja zostala zjedzona (sprobowana, hehe) blyskawicznie, musialam rano w Wigilie leciec po zurawiny na targ. Lepiej zrobic z podwojnej porcji. Aha, jablko dalam zwykle, twarde i kwaskowe. Cukier pol na pol bialy i trzcinowy. CHUTNEY ŻURAWINOWY 15 dag świeżej żurawiny 1 zielone jabłko pokrojone w kostkę 1/4 szklanki cukru 1 pomarańcza wyfiletowana i pokrojona w kostkę 1/2 cytryny - jak wyżej u 1 cm imbiru pokrojony w kostkę 2 łyżki octu winnego starte skórki z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny, Składniki wymieszać, włożyć do garnka i gotować na małym ogniu 30-40 min. Podawać po ostudzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś