Dodaj do ulubionych

"beza" z orzechami - pytanie techniczne

19.10.09, 17:15
Mam przepis na placek warstwowy. Jedna z wartstw wygląda następująco:
25 dkg orzechów, 25 dkg cukru pudru, 6 białek, cukier waniliowy. Jak go
prawidłowo wykonać. Robiłam tak: ubiłam do białości białka, potem dodałam
cukier, potem lekko wymieszałam z posiekanymi orzechami. Tylko jak to teraz
piec? Mi niestety po upieczeniu wyszła guma :( a szkoda, bo cały placek jest
bardzo smaczny.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: "beza" z orzechami - pytanie techniczne 19.10.09, 17:19
      Jesli wyszla ci guma, to niejako niezaleznie od obecnosci orzechow.
      Ich dodatek nie zmienia nic w strukturze piany.
      Dodaj troche maki ziemniaczanej, pokombinuj ze sposobem pieczenia
      (suszyc w 100C, nie piec) i bedzie dobrze.
      • bene_gesserit Re: "beza" z orzechami - pytanie techniczne 19.10.09, 17:22
        A - i polowe cukru dodaj w polowie ubijania. On sie powinien w
        pianie rozpuscic chocby czesciowo.
    • Gość: ewa Re: "beza" z orzechami - pytanie techniczne IP: 77.255.252.* 19.10.09, 17:29
      Nie znam tego przepisu ale robiłam nieraz spody do tortu
      orzechowego. Tam zawsze dodawało się zmielone orzechy zamiast mąki.
      Podejrzewam że tu tak samo.
      • momas Re: "beza" z orzechami - pytanie techniczne 20.10.09, 12:04
        tez mi to jakoś pachnie ciastem typu biszkopt - tylko, zamiast mąki
        drobno zmielone orzechy
        niż ciastem typu beza...
        tak sie robi klasyczny tort orzechowy...
        • bene_gesserit Re: "beza" z orzechami - pytanie techniczne 20.10.09, 15:41
          dacquoise

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka