Gość: kasik IP: *.elektrownia.rybnik.pl 15.01.04, 10:34 Szukam przepisów na potrawy z szybkowaru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: SZYBKOWAR 15.01.04, 10:46 Jestem czcicielem szybkowarów, dlatego natychmiast Ci odpowiadam. Do mojego gara dołączona była książka z przepisami, ale że gar francuski, to i przepisy też w języku Rabelais'a. Ale w Polsce wyszła (dawno!) książka "Potrawy z szybkowara" to spróbuj jej poszukać. Autorka ma na nazwisko (chyba) Jabłonowska, może Jabłońska. Ale nie nastawiaj się na rewelacje, bo to pisała mgr technologii żywienia i te posiłki mają wdzięk wynalazków gastronomii uspołecznionej. Jedno co tam istotne, to podany czas gotowania. Jeśli tylko o to Ci chodzi, służę informacjami :))) Zresztą sama łatwo się tego nauczysz - wszystko o 1/3 krócej niż w garnku. I trzeba przywyknąć, że wszystkie składniki dodaje się od razu, na początku (oprócz soli do fasolowej), odpada więc mieszanie, dosypywanie etc. Bez szybkowara nie wyobrażam sobie gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: SZYBKOWAR IP: *.elektrownia.rybnik.pl 15.01.04, 11:14 W mojej książeczce jest podany orientacyjny czas gotowania dla niektórych art. spożywczych, ale chyba niezbyt wiarygodny, bo np. ziemniaki gotuje się wg niego 2 min. na 1 pozycji. A i do tego jeszcze nie wiem co robię źle bo te ziemniaki mają lekko siną barwę po ugotowaniu. No chyba że to normalka. A że dostałam szybkowar w prezencie, mam plan poczętować darczyńce jakimś jadłem właśnie z tego gara. Długo masz szybkowar??? Może podasz jakieś przepisy z własnego "przerobu". Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: SZYBKOWAR 15.01.04, 11:34 Cieszę się nim od siedmiu, może ośmiu lat i ze zgrozą myślę, co będzie, jak mi się uszczelka całkiem rozleci :((( bo nieomal wszystko w nim gotuję dlatego trudno dać Ci jakiś specjalny przepis, ale tu gdzieś obok jest indycze udo z morelami. Sprawdzone, dobre i z szybkowara. Nie wiem, co masz na myśli pisząc "[...] gotuje się 2 min. na 1 pozycji" jakieś ustrojstwo masz dodatkowe do regulacji? Mój jest spośród tych prostych najprostszy, bez udziwnień, zamyka się go, odlicza czas i tyle. Kilka rad: 1. Gdy zaczyna gwizdać, zmniejsz ogień na średni. Od tej chwili liczy się czas gotowania. 2. Całkiem hermetyczny (na szczęście) nie jest pamiętaj, że woda powoli ale paruje. 3. Nie nakładaj do pełna, bo może zatkać kogutka. Szybkowar zamienia się wtedy w śmiercionośną bombę. 4. Spoko. Póki gwiżdże, wszystko jest OK. Jak zapada cisza, wyłącz palnik i daj wystygnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: SZYBKOWAR IP: *.elektrownia.rybnik.pl 15.01.04, 11:49 Mam jakieś 2 poziomy gotowania. 1 do potraw delikatnych i 2 do gotowania expresowego. A co sądzisz o tych ziemniakach. Ja je gotuje 15 minut i dopiero są ok. Co do tego sinienia to nie wiem co począć... A jak robisz bigos ? Mieszasz wszytko od razu (np. kapuchę kwaśną ze słodką czy jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: SZYBKOWAR 15.01.04, 12:02 Ziemniaków nie gotuję w szybkowarze, bo na ogół w nim coś już jest "do ziemniaków" jakaś pieczeń czy coś innego, dlatego nie odpowiem na Twoje pytanie o pyry. Co do bigosu - ładuję od razu wszystko (kapustę, mięso, wszelkie przyprawy) zalewam wrzątkiem, zamykam i od gwizdania - 40 min. Ważne - kapusta trochę się podnosi, daj jej do max 2/3 wysokości gara. Gotuje sie tak krótko, że większą ilość można nawet zrobić na dwie raty. JESZCZE JEDNO BARDZO WAZNE: Przed każdym otwieraniem DOKŁADNIE WYPUŚĆ PARĘ!!! (ja pod kogutka podkładam widelec i para sobie spokojnie uchodzi) Dopiero jak wszystko ucichnie, otwieraj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: SZYBKOWAR IP: *.elektrownia.rybnik.pl 15.01.04, 12:08 Dzięki bardzo. Zrobie próbe, najwyżej wylece w powietrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
baky Sum w kapuście 15.01.04, 11:31 Sama prostota :o)) Dość duże kawałki suma (filety) traktujemy sokiem z cytryny lub limonki, solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy na 2-3 godzinki. Kapustę kiszoną klasycznie (po umyciu) do szybkowara, dodajemy grzyby suszone, można także zeszkloną cebulkę, dodajemy kawałki suma i pichcimy ok. 30-40 min., a właściwie coś koło tego - na czuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: SZYBKOWAR IP: *.proxy.aol.com 16.01.04, 00:16 Sugestia: wpisz w wyszukiwarce internetowej GOTOWANIE W SZYBKOWARZE i kłopot masz z głowy, wychdzi dużo linków z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: SZYBKOWAR IP: *.crowley.pl 16.01.04, 12:24 Ja robie zawsze bigos w szybkowarze, w taki sposób: pół kapusty na dół, potem mięso lub kiełbasa, cebulka posiekana, różne przyprawy: ziele,listki,pieprz,majeranek, garść rodzynek,kilka suszonych śliwek,suszone grzybki, na to reszta kapusty, trochę ugnieść, polać winem czerwonym, pół szklanki wody i wrzucić trochę smalcu lub masła lub polać olejem i gotować godzinę. zawsze wychodzi znakomity, wrzucasz co lubisz i to na oko a nie w/g przepisu. Fasolka po bretońsku, też dobra, ale najpierw ugotuj samą fasolę z przyprawami 30 min, dla największego jasia, potem dorzuć kiełbasę, cebulkę i przecier pomidorowy, dopraw i pogotuj 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś