Gość: eni IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 14:58 Kupiłam śledzie.Mają taką fajną ikrę że aż żal wyrzucić. Moja Babcia jakoś to ucierała i pamiętam że było bardzo mniamuśne.Macie pomysły jak to wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pn Re: rybia ikra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 15:14 łomatko, brrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: rybia ikra 22.01.04, 15:21 Ja moczę ikrę (dość długo ok. 08-12 godzin)a następnie dzielę na kawałki, wkładam do słoiczka i zalewam olejem. Wstawiam na noc do lodówki i zjadam skropioną cytryną z chlebkiem razowym. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: rybia ikra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 15:56 po stokroc brrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eni Re: rybia ikra IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 16:22 Dlaczego takie wielkie brrrrr? Przecież z ikry rybiej robi się kawior-tego też nie lubisz? a wątróbki rybne w oleju przecież są pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: rybia ikra 22.01.04, 16:41 Nie zauważyłąm, że wspominałaś o wątróbkach w oleju. Gdzie to można kupić? W marketach nia ma a w pobliskim rybnym sprzedawca popatrzył na mnie jakbym chciałą kupić psi żołądek albo inny specjał:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eni Re: rybia ikra IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 16:55 Wątróbki rybne w oleju kupuję albo w Tesco albo mam taki mały osiedlowy sklepik w Poznaniu.Małe puszeczki, nazywają się wątróbki po kaukazku.Ja je bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: rybia ikra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 17:36 tia kawiao ale nie ze sledzia przeciez, inaczej "pachnie" sledz a inaczej bieluga np. a co do watrobek tosz to istny koszmar chemiczny, moze i smaczne to fakt ale tam sie osadza wszelakie swinstwo po stokroc wiecej niz w miesniach, cala morska chemia (rtec, olow itp) wlasnie zostaje w watrobie, lepiej sie zastanowic niz truc swadomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: rybia ikra IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 09:13 Pasty przeróżne. Z gotowanym jajkiem i pietruszką. Z ziołowym masłem. Kiszony ogórek i odrobina majonezu. Na pumperniklu niezwykle oryginalna przystawka, na pewno bardziej bajerancka niż mrożone krewetki... Ja jeszcze mlecz marynuję w oliwie z najprzeróżniejszymi dodatkami, np chili, wędzona papryka, kapary. Zresztą czosnek, imbir, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, koperek. Co się zamarzy. To bardzo zdecydowany smak. Moim zdaniem najlepiej nadaje się do korków pod bardzo, ale to bardzo zmrożoną wódeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
minor_swing Re: rybia ikra 28.03.14, 10:56 kiedyś, jeszcze w liceum, zajadałam się czymś co się chyba nazywało ikra z łososia a'la kawior. dostępne w każdym markecie. to zapewne jest jakieś barwione świnstwo, ale mnie wtedy smakowało. Natomiast jeśli chodzi o rybie wątróbki, to bohaterka jednej z powieści Joanny Chmielewskiej uwielbiała pasztet z rybich wątróbek. Jest u nas gdzieś dostępne takie cudo? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: rybia ikra 28.03.14, 18:39 Ikre uwielbiam w kazdej postaci; Watrobki z makreli w oliwie to bajka, moze dostaniesz w jakims francuskim markecie w podluznych, bialych puszeczkach ("foie de morue"), zycze owocnego polowu i smacznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: rybia ikra 29.03.14, 13:02 minor_swing napisała: > Natomiast jeśli chodzi o rybie wątróbki, to bohaterka jednej z powieści Joanny > Chmielewskiej uwielbiała pasztet z rybich wątróbek. Jest u nas gdzieś dostępne > takie cudo? Teraz nigdzie nie widziałam, ale za czasów PRL były dość popularne, takie nieduże puszeczki. Nie tknę normalnych podrobów a te rybie wątróbki były wyśmienite, jako dzieciak zajadałam się kanapkami z nimi. Były w formie pasztetu i w całości w oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eni Re: rybia ikra IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 16:30 Dzięki za rady,spróbuję coś wyczarować.Po wypowiedziach "pn" już myślałam że ze mną coś nie tak i mam jakiś wypaczony smak ,ale przywróciliście mi trochę dobrego samopoczucia.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: rybia ikra IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 16:59 "Nie wierz gębie, połóż na zębie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: rybia ikra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 16:19 z ikry dorsza robi sie tzw. tarame. To taki rodzaj pasty, zdaje sie dosc popularny w Grecji. Niegdys dostalem sporo ikry z dorsza tez nie wiedzac co z tym poczac (i majac raczej niechetne nastawienie), jednak po zrobieniu taramy sie strasznie tym zazeralem. O ile pamietam 1/2 kubka ikry z dorsza, 2-3 ugotowane zmieniamki, sok z cytryny, pieprz i oliwa. Wszystko zmiksowac dolewajac oliwe, az bedzie gladka masa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Wątróbka rybna 22.01.04, 16:27 Tak jakoś mi się skojarzyło, jeśli już o tym co w rybie. Jadłam kiedyś takie cuś, posypane szczypiorkiem i skropione obficie cytryną. Wyglądało mało atrakcyjnie ale w smaku całkiem całkiem. Podobno w puszkach to jest. Szukałam w marketach ale nima:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: rybia ikra IP: *.free.aero2.net.pl 25.03.14, 17:03 Ja mam inny sposób na ikrę. Opłukam i lekko posolę, obtoczę w mące i smażę na złoto. Jest pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rybia ikra IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.14, 22:14 a ta ikra to po 10 latach jest jeszcze do zjedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: rybia ikra 22.01.04, 16:20 Ja robię razem ze śledziami, w cytrynie, oleju i cebulce. A pozniej w domu jest walka o najlepsze kawałki. I jakie brr? Przecież to tylko troche biedniejsza wersja kawioru:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: rybia ikra IP: 213.199.253.* 22.01.04, 16:32 Dołączam się do pn. Wątróbka z dorsza to nie ikra ze śledzia. Masz rację pn bbbbbrrrr. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: rybia ikra IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 17:02 Jeszcze raz: "Nie wierz gębie, połóż na zębie". I jeszcze jedno: "Przysłowia są mądrością kulinarnego narodu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: rybia ikra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 17:38 kjladlem i mi nie pasi bidna sledzowa ikra pseudo kawior brrrr po tysiackroc Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: rybia ikra 26.03.14, 12:53 Ja wiem, że wątek strasznie stary ale może się komuś przyda... Ikrę ze śledzi opłukać, jak solona to odmoczyć ale ważne by była w kawałkach, nie rozsypywała się. Płaty ikry osączyć, opruszyć mąką i na rozgrzany tłuszcz, smażyć na chrupko. Coś przecudnego... Wspaniała zakąska. Od kilku lat szukam w Poznaniu jakiegoś sklepu z ikrą (jest sezonowa) i niestety pech. Kiedyś był na Bułgarskiej, przy skrzyżowaniu z Polną, zwykły warzywniak ale w sezonie ikrę mieli. Może ktoś kojarzy taki sklep w okolicach Grunwaldu oraz cenę? Na rok 2014. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 na 10 cio lecie 26.03.14, 14:10 posenerka napisała: > Ja wiem, że wątek strasznie stary ale może się komuś przyda... Wspaniałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: rybia ikra IP: 91.253.206.* 26.03.14, 19:28 najlepiej kupic calego sledzia solonego. Te sa o niebo lepsze od wiaderkowych matiasow. i tam bedziesz miala zawsze albo ikre albo mlecz :-) zalezy od trafu. moja mama zawsze dodawala mlecz albo ikre do sledzi w smietanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: rybia ikra 26.03.14, 20:37 Posenerko, w zeszłym tygodniu kupowałam w kiosku rybnym na brzegu Rynku Jeżyckiego, widziałam też w rybnych: koło rynku Łazarskiego i na Kramarskiej- pytaj w tych starszych sklepach, czesto miewają. Cena- jakieś 2-3 zł za 100 g. BTW- gdzie Bułgarska ma skrzyżowanie z Polna? :D Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: rybia ikra 28.03.14, 08:13 Dzięki za informację, do Jeżyckiego mam niedaleko. :) Oczywiście Bukowska... ;) Odpowiedz Link Zgłoś