Dodaj do ulubionych

buraczki na ciepło

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.04, 16:28
Chodzą za mna od kilku dni. w moim osiedlowym sklepie widziałam mrozone,
chyba firmy Horex. Tylko mam problem bo nie bardzo wiem, jak je przyrządzic-
najpierw rozmrozic a potem doprawic czy zamarzniete do garnka i doprawiac "w
trakcie"?
Obserwuj wątek
    • baky Mrożone, to surogat! 06.02.04, 16:46
      Gość portalu: muffinka napisał(a):

> Chodzą za mna od kilku dni. w moim osiedlowym sklepie widziałam mrozone,
      > chyba firmy Horex. Tylko mam problem bo nie bardzo wiem, jak je przyrządzic-
      > najpierw rozmrozic a potem doprawic czy zamarzniete do garnka i doprawiac "w
      > trakcie"?

Normalne świeże ugotuj! No, ale jeśli nie możesz... :o))
      Zeszklić cza cebólkę na patelni, buraczki rozmrozić i zetrzeć (czy może już
      starte i nie cza czeć?), dodać do cebólki i mieszając doprawić solą
      pieprzem, "deczkiem" soku z cytryny i cukru. NAJWAŻNIEJSZE! To wszystko ma być
      na masełku! Koniecznie na masełku!!!
    • Gość: moniska Re: buraczki na ciepło IP: *.tele2.pl 06.02.04, 16:54
      Hmm z mrozonych nie robilam bo sa niezbyt smaczne, ale sugeruje wrzucic na
      poslodzony wrzatek te z paczki i kiedy sie rozmroza wylac na sitko o bardzo
      drobniutkich oczkach takie materialowe. Przecedzic porzadnie. Nastepnie
      przygotowac zasmazke moze byc z masla i maki, a ja lubie ze smalczyku i maki
      zeby skwareczki byly. Nastepnie wrzucic buraczki, dodac octu badz kwasku
      cytrynowego, troche cukru (tu wedle preferencji)i podducic tak. Na koniec ja
      dodaje smietany 18% dla koloru i kwaskowatosci. Smacznego
    • Gość: Camille Re: buraczki na ciepło IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 06.02.04, 16:56
      Najlepiej buraki upiec, cale, ze skorka. W ten sposob zostaje w nich cala
      slodycz. Potem tylko obierasz skorke i scierasz na tarce. Jezeli musisz uzywac
      mrozone, no to je odmroz i odcedz z nadmiaru wody.
      Na patelni rozpuszczam troche masla i do niego wrzucam kilka rozdrobnionych
      zabkow czosnku oraz lyzke maki/wychodzi taka lekka zasmazka/.Potem wrzucam
      buraki, troche soli, cukru /nie zawsze, czasem buraki sa wystarczajaco
      slodkie/, troche ziaren kminku. Wymieszam wszystko i na malym ogniu,
      mieszajac, podsmazam kilka minut. Na koncu dodaje ze 2 lyzki kwasnej smietany.
      • Gość: Camille Re: zapomnialam o cytrynie! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 06.02.04, 16:59
        Zapomnialam dodac, ze wyciskam jeszcze sok z 1/2 cytryny w tym samym czasie
        gdy dodaje sol, cukier i kminek.
        • Gość: Cynamoon Re:buraczki na cieplo IP: *.it-net.pl 06.02.04, 18:47
          Mozna zetrzec drobno na tartce, oczywiscie najlepiej ugotowane w domu :-) i
          dodac maslo, make, odrobine smietany i sol i cukier do smaku.
          Mozna dodac starte jablko i reszta jak wyzej, Pycha!!!
          Mozna na zeszklonej na oleju cebulce (potem troszke maki jeszcze)
          i mozna dodac czosnek, do tej wesrji pierwszej, tez sa pyszne!
          Ja czasem scieram tez na grubej tartce, reszta jak wyzej.
          • baky Tak jest! 06.02.04, 19:09
            Zapomniałem o jabłku i czosneczku, ale w przypadku buraczków, to jak kto woli.
            Każde będą pysznością. Ja jednak preferuję (jakby i czym je nie potraktować) na
            masełku! :o)) Oj, można sie zaślinić... do pasa nawet!
      • Gość: Pichciarz Re: buraczki na ciepło IP: *.proxy.aol.com 08.02.04, 03:46
        A piec je można w mikrofalówce jak i ziemniaki. Szybciej.
    • hania55 Re: buraczki na ciepło 06.02.04, 22:18
      Albo kup normalne buraki w warzywniaku, wyszoruj, obierz i ugotuj, zetrzyj na
      tarce, dodaj masło, sól, pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny, kminek i
      wszystko razem uduś. Jeśli zrobisz do tego kotlety mielone, to stworzysz jeden
      z moich najulubieńszych obiadów :-)
      • kwieta4 Re: buraczki na ciepło 08.02.04, 03:34
        burakow na jarzynke (i cwikle) nie obieram tylko pieke lub gotuje w skorce.
        obieram jak ostygna i miksuje lub przecieram. obieram i kroje na cienkie
        plasterki tylko jak przygotowuje czerwony barszcz.
    • Gość: dalloway grecki przepis IP: *.chello.pl 08.02.04, 19:49
      Z mrożonych tego nie zrobisz, ale wart sie nieiwle zmeczyc, i przyrzadzic to
      danie ze swiezych. w czasie wakacji na krecie jadałam taka sałatkę dwa razy
      dziennie i jeszcze było mi mało
      buraki szorujesz, nie obierasz i albo pieczesz albo gotujesz w wodzie lekko
      poslodzonej i iz dodatkiem lyzki octu, do sredniej miekkosci (ok 40 min lub
      krocej, w zaleznosci od wielkosci). Miekkie szybko obierasz - gorace (mozna je
      oplukac pod lodowata woda zeby nie parzyc palcow) i kroisz w drobne slupki.
      nastepnie zalewasz winegretem midowo - musztardowym z przewaga miodu,
      przyrzadzonym na occie winnym estragonowym (wersja oryginalna) lub balsamicznym
      (wersja moim zdaniem smaczniejsza). Sałatka powinna wjechać na stół lekko
      ciepła, chociaż zimna mi też smakuje. Jeden z mich ulubionych obiadów to mięso
      ala gyros z sosem tzatziki, ziemniakami pieczonymi z estragonem i tymi
      burakami. Ale nie tylko w tym zestaiwe sałatka święci triumfy na wszytskich
      imprezach i wśród rodziny. W Grecji na całość rzuca się jeszcze kleks jogurtu,
      już bez mieszania, ale w Polsce nie ma takiego jogurtu i moim zdaniem nie warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka