disa 01.03.10, 20:07 znacie jakąś godną polecenia książkę? widziałam 3pozycje (niestety w internecie -więc tylko okładki) będę wdzięczna za informacje ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krysia2000 Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 01:14 Carving w anglojęzycznej gastronomii to raczej sztuka krajania mięsa. Dekorowanie potraw to garnishing. Mam jakąś książkę o dekorowaniu potraw pt. "Dekorowanie potraw", ale stara jest i się mody dekoracyjne zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 07:55 chodzi o wycinanie cudeńków z arbuza.Podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 10:03 Fruit Carving to raczej nie z miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 12:20 Dekorowanie potraw to róże, misternie ulozone z kawalkow ogórka kiszonego, z listeczkami wyrzezanymi z pora. Marchewkowe stokrotki. Reszta bukietu - z ponacinanych rzodkiewek. Widzialam jeszcze łabędzia z jabłka, umieszczonego na stawie jajek z groszkiem w majonezie. Carving jest w odróznieniu raczej posh, co nie znaczy, ze efekt jest bardziej olśniewający: www.maniacworld.com/pumpkin-carving-5.jpg www.gastrona.pl/global/doc/carving/carving02.jpg Oczywiscie, rzezać mozna takze marchew, pora, ogorki, pewnie i rzodkieweczki, kiwi i truskawki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 12:50 Ojej, to pierwsze jest makabryczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 12:58 joanna-olga napisała: > Ojej, to pierwsze jest makabryczne.... a ja właśnie naodwrót, pomyślałam,że chętnie w sezonie coś takiego zrobię, o ile mi się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 13:12 > a ja właśnie naodwrót, pomyślałam,że chętnie w sezonie coś takiego > zrobię, o ile mi się uda. A potem potniecie te pania z czerwoną twarza i bedziecie jedli, a sok bedzie wam splywal po brodach. True blood po polsku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: carving dekorowanie potraw 02.03.10, 12:51 ojapierdziu ten orzełek! Ale prócz stokrotek łabądków na stawie itp widuję na zdjęciach potraw zapierające dech kompozycje właśnie powykrawane z , niekoniecznie naśladujące naturę w formie naiwnej. Odpowiedz Link Zgłoś