17.02.04, 17:35
wiem, ze to glupie, pewnie lepiej pujsc do pizzeri... ale kto ma jakis dobry
przepis na pizze??
chodzi mi glownie o ciasto bo farsz to juz wg uznania////
i jak piec zeby ciasto nie bylo suche i twarde???
Obserwuj wątek
    • Gość: ata68 Re: pizza IP: *.zmigrod.jarsat.pl 17.02.04, 18:03
      ja kupuję gotowe spody smarujęoliwą z keczupem daję dużo dodatkow - gdy trafi
      sie dobry spód może wyjść dibre. Wypróboyałam kilka przepiśów na ciasto - nie
      byly dobre.
      • kinamina Re: pizza 17.02.04, 18:06
        nie lubie tych gotowych
        chcialabym kiedys zrobic ciasto jak w pizzy hut, ale oni mi nie chca sprzedac
        receptury
    • hania55 Proponuję... 17.02.04, 18:09
      wrzucić to hasło w wyszukiwarkę. Przepisy na pizzę są podawane bardzo często.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10384535&a=10384535
      • Gość: ata68 Re: Proponuję... IP: *.zmigrod.jarsat.pl 17.02.04, 18:17
        moj znajomy tam pracował i nie podał mi przepisu - podpisał CYROGRAf czy co
        • Gość: pn Re: Proponuję... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 20:34
          hehe, nikt wam nie powe jakie to ciasto z pizzy hut ma skladniki bo oni to dostaja w workach jako proszek - dolewaja wody, oliwy i myk do pieca heheh. Tak prosciej przeciez nie robia za kazdym razem... a zawsze im wychodzi; sama chemia poprostu
          • santia Re: Proponuję... 17.02.04, 21:21
            2,5 szklanki maki wsypac do miski ; w 1/2szklanki wody rozgniesc mala kostke
            drozdzy + lyzeczka wody; taki plyn wlac do rowka wyzlobionego w mace w misce i
            lekko poproszyc na wiezchu tego plynu maka; gdy podrosnie ten plyn, dodac znowy
            1/2 szklanki wody, 1 lyzke oliwy i troche soli; a teraz wygniesc az bedzie
            odchodzilo od dloni i pozostawic do wyrosniecia, potem robimy placek (mozna go
            wygniatac do danego rozmiaru blaszki , ja go rozwalkowuje i przenosze na
            blaszke, bo ciasto jest elastyczne i pyszne po upieczeniu;

porcja jest dla 4 pizz o średnicy 21cm, ale przy cienkim ciescie
        • Gość: Linn Re: Pizza Hut IP: *.dialup.tiscali.it 18.02.04, 10:30
          Podobno dodaja ziemniaki. Ktos ostatnio podawal taki przepis / tu albo na
          Mniamie /.
    • Gość: marghe_72 Re: pizza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.04, 21:17
      Potrzebny Wam przepis na pizzę czy na placek (bo tym raczej jest to coś z pizza
      hut)?
      Składniki na pizzę to dobra mąka (raczej nie do kupienia w PL), drozdze, oliwa
      z oliwek, sól , ew . odrobina wody.

Ketchup na pizzy? O zgrozo!!!!

Upierdliwa M.
      • maggie-c Re: pizza 18.02.04, 11:22
        swiete slowa. marghe!

A propos droga M. czy mozesz oswiecic mnie na temat sprawy maki? Wiedzialam i
        podejrzewalam ze w Pl to nie ta sama maka ale nigdy nie zglebilam jej tajemnic.
        Czy Ty wiesz jak to jest? grazie in anticipo.

• Gość: marghe_72 Re: pizza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 13:13
          Maggie, co do mąk ro raczej pytanie do Linn. Ja w kwestii pizzy robionej w domu
          jestem teoretykiem, niestety.
          M.
          • maggie-c Re: pizza 18.02.04, 15:32
            ok, Linn? Jesli mozesz napisz cos na ten temat (maka).
            hahah ja tez nie robie pizzy w domu, mysle ze nigdy nie wyszlaby mi tak jak bym
            chciala. A pod domem mam pizzerie gdzie robia wysmienita... :-))
            • Gość: sandra Re: pizza IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 11:54
              proponuję
              Pizza w Pan American Pizza to jak dla mnie najlepsza pizza w polsce szukajcie a
              znajdziecie jest ich duzo
    • wiolka2004 Re: pizza 18.02.04, 13:57
      Widziałam twój re: na tłustym czwartku. Mam suuuper przepis na pizzę, o ile
      lubi sie dosyć grube ciasto.Potrzeba: 2 szklanki mąki (lepiej przesiać).
      opakowanie drożdży (zwykłe), 1/2 szkl. wody (letniej), 1 łyżeczka soli, 2 łyżki
      oleju lub oliwy, 1 jajko. Dodaję jeszcze szczypte cukru, ale niekoniecznie.
      Rozpuscić drożdze w wodzie (najlepiej ręką), dodać sól, olej lub oliwę i ewent.
      cukier. Odstawić na 10 min (można przykryć ściereczką).Po 10 min. dodac
      przesianą mąkę i 1 jajko, wymieszać i zostawić na 15 min. Wysmarowaną blaszkę
      wyłożyć ciastem (używam dosyć dużej, prostokątnej) i upiec w piekarniku (mam
      termoobieg nastawiony na 180 stopni) aż ciasto lekko się zbrązowi. Podpieczone
      ciasto smaruję keczupem, albo sosem do spaghetti napoli i kładę co mi fantazja
      podpowiada(w kolejności starty ser + coś tam, albo odwrotnie)i zapiekam aż ser
      się rozpuści. Pycha. Jest to jeden z nielicznych przepisów, który znam na
      pamięć i naprawdę nie jest trudny. Polecam! Dajcie znać jak efekty!P.S.
      Zdradziła mi go moja koleżnaka Asia z Gdyni.Pozdrawiam.
      • Gość: kinamina Re: pizza IP: 194.146.201.* 18.02.04, 14:02
        jaki moj re na tlustym czwartku???
        dzieki za przepis, w krotce wyprobuje
        • wiolka2004 Re: pizza 18.02.04, 14:25
          Re: czyli odpowiedź, wpadła mi w oko na poscie (poście?) o tłustym czwartku, bo
          masz fajny nick. A przy okazji wypróbuję Twój przepis na malutkie pączki.
          Powodzenia i pozdrawiam
      • Gość: amela Re: pizza IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 11:49
        Polecam wam Pan American Pizza juz dwie placówki w szczecinie a mają być
        kolejne pycha !!!!!!!!!
    • Gość: Pichciarz Re: pizza IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 15:37
      No ale pizza POWINNA być wypieczona na chrupko, a nie jakiś zmiękły kluch!
      Czyżby w Polsce taką właśnie jedzono?
      A może nasi znajomi z Italii o tym się wypowiedzą jak to jest w ojczyźnie pizzy?
      • wiolka2004 Re: pizza 18.02.04, 15:47
        Zapewniam pizza wg mojego przepisu żadnym zmiękłym kluchem nie jest. Chociaż
        faktycznie z pizzą włoska niewiele ma wspólnego. Jednak polecam.
        • mike_mike Re: pizza 18.02.04, 16:04
          wiolka2004 napisała:

> Zapewniam pizza wg mojego przepisu żadnym zmiękłym kluchem nie jest. Chociaż
          > faktycznie z pizzą włoska niewiele ma wspólnego. Jednak polecam.

Włoska pizza z pizzą z Pizzy Hut też niewiele ma wspólnego...
          • wiolka2004 Re: pizza 18.02.04, 17:38
            OK! Poddaję się! Z Pizza Hut też nie ma nic wspólnego. Będziesz w Gdyni to
            wpadnij. Zapraszam.
      • hania55 Re: pizza 18.02.04, 16:04
        Pichciarzu, nie tylko w Polsce są pizze na miękkim kluchu - myślę, że są
        wszędzie gdzie jest Pizza Hut i jej podobne :-(
        • Gość: Linn Re: pizza IP: *.dialup.tiscali.it 18.02.04, 16:19
          Pizza powinna byc wypieczona, ale co do jej wysokosci nie ma zgody nawet wsrod
          Wlochow. Jedni lubia niska, inni wysoka.
          Na pewno powinna miec tzw. parapet / czyli wyzszy brzeg, ktory swiadczy o
          wlasciwym wyrosnieciu ciasta /. Nie powinna byc "utopiona", czyli wilgotna.
          Co do maki, dobrze jest robic z maki manitoba. Mozna tez dac polowe manitpby i
          polowe maki 00 / nie wiem, jakiej to odpowiada w Polsce - jest w kazdym razie
          wysoko rafinowana /.
        • Gość: Pichciarz Re: pizza IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 20:04
          Pytałem bo z mojego nowojorskiego doświadczenia wiem, że pizza prosto z pieca
          to pizza, ale 5 min. później to już zwiotczały łachman. Można podpiec dla
          przywrócenia chrupkości, ale to już jednak musztarda po obiedzie. Oczywiście
          mówię o zwykłej, a nie sycylijskiej, która jest ze trzy razy grubsza i
          bardziej "drożdżowa".
    • bnew Re: pizza 18.02.04, 17:49
      na www.mangiarebene.net jest przepis na prawdziwą włoska pizze, chociaż jeśli
      ktoś jadł we włoszech pizze to wie że ta w pizzerii smakuje jak maca a nie
      jak "nasza" pizza, jak napisało parę osób powyżej prawdziwą pizze robi się z
      drożdży, mąki i soli (mozna dodać troche oliwy z oliwek), ja robię w ten sposób:
      w przesianych dwóch szklankach mąki robię zagłębienie wlewam tam drożdze
      rozrobione w filiżance letniej wody (ok 20 g drożdzy) zasypuję drożdze lekko
      maką i zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut, potem dodaje łyzkę oliwy i
      pół łyżeczki soli trochę wody i ugniatam jakieś 15 minut ciasto (w razie
      potrzeby gdy ciasto jest za suche trzeba dodac wody, jak za mokre mąki, to
      jakie jest ciasto wyczaicie po paru próbach upiecienia pizzy), po ugnieceniu
      przykrywam ciasto ściereczką i rosnie 30 minut, rozwałkowuje na cieniutkie (max
      8 mm grube) ciasto nakładam na blachę, dodatki (polecam robić sos pomidorowy z
      przecieru pomidorowego lub z puszki nigdy z koncentratu) i voilla. po 15
      minutach w piekarniku pyszna pizza gotowa (warto przed nałożeniem sosu
      podziurawić pizze widelcem wtedu w ciescie nie zrobią się pęcherze)
      • Gość: Linn Re: pizza IP: *.dialup.tiscali.it 18.02.04, 17:53
        Niezle, niezle... Jakby tak jeszcze bez walkowania, byloby jeszcze lepiej.
        Oczywiscie najwazniejsza jest swiadomosc tego, ze najlepsza pizza domowa nigdy
        nie bedzie tak dobra jak z pizzerii / dobrej /. A potem to juz trzeba robic
        najlepiej jak tylko mozna.
        • Gość: kk no, nie bedzie chocby ze wzgledu na piec IP: *.jci.com 18.02.04, 18:55
          ale na leb na szyje pobije 90% pizzerii

goraco polecam zastapienie keczupu sosem pomidorowym, tylko ostrzegam ze to
          podroz w jedna strone - "pizza" z keczupem staje sie nie do zjedzenia

• bnew Re: pizza 19.02.04, 07:38
          no niestety prawdziwym pizzaiolo to ja juz chyba nie będę ale cały czas się
          uczę i chyba przyjdzie kiedys dzień kiedy zrobię pizzę bez użycia wałka tylko
          gołymi rękoma :-)), no ale pieca opalanego drzewem (wiśniowym podobno) to już
          niestety nie wykombinuje
          • Gość: Linn Re: pizza IP: *.dialup.tiscali.it 19.02.04, 10:22
            Najwazniejsze to miec swiadomosc tego, co mozna ulepszyc i tego, czego zmienic
            nie mozna. Nie dotyczy to zreszta tylko pizzy.
            • bnew Re: pizza 19.02.04, 12:31
              vedo che abiti in Italia, per motivi di lavoro o altri?, ti piace cucina
              italiana?
              • Gość: Linn Re: pizza IP: *.dialup.tiscali.it 19.02.04, 16:03
                Per cosidetti motivi di famiglia. Cucina italiana mi piace tantissimo / anche
                se non esiste: esistono sole le cucine regionali /.
        • dethy Re: pizza 23.02.04, 21:08
          Moja pizza jest rownie dobra jak w dobrej pizzerii.Robilam ja milion razy,az
          doszlam do perfekcji,jak mawia moja rodzina.
          Do zrobienia ciasta uzywam:
          -1/2 kg maki typ 550
          -1/2 paczki swiezych drozdzy
          -szczypta soli
          -szczypta cukru
          -ciepla woda
          -odrobina oliwy.
          Trzeba dlugo wyrabiac lyzka,tak aby wtlaczac powietrze do ciasta.
          Troche pisania z tym przygotowaniem ciasta.Nie wiem czy kogos interesuje jak ja
          to robie.Jesli ktos chce to oczywiscie napisze :)

Czasem ciasto rozlozone na blaszce smaruje sosem pomidorowym z czosnkiem i
          oregano.
          Dodatki wedle uznania.Po upieczeniu polewam pizze sosem czosnkowym zrobionym z
          oliwy i czosnku.
    • Gość: entuzjastka Re: pizza IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 20:19
      Pamiętam moją pierwszą pizzę we Włoskiej restauracji. Byłam zdziwiona, że
      ciasto miała takie strasznie cienkie. Przedtem robiłam sama pizzę z książki
      kucharskiej przywiezionej z Wiednia i wychodziło mi coś na bardziej puszystym
      cieście. A teraz jest inna epoka - wszystko się wyjaśniło..... z tym ciastem.
    • kinamina Re: pizza 21.02.04, 17:24
      niewiele mi pomogliscie - chyba pojde na gotowa
      do nastrojowej pizzy hut
    • Gość: marghe_72 Re: pizza IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.02.04, 20:42
      Kinamina.. odpowiedzieliśmy - dobrej , prawdziwej pizzy raczej nie da sie
      zrobić w warunkach domowych. Chcesz eksperymentowac to lacz mąke, drozdze i
      oliwę i piecz.
      I jesli jesteś z W-wy to omin Pizza Hut szerokim łukiem i idź w kierynku np.
      Compagnia del Sole czy Venezii (poproś kelnerkę,z eby pizzaiolo nie posypywał
      pizzy dziką iloscią suszonych przypraw i weź pizzę z prawdziwą mozzarellą)..
      tam mozna dostać calkiem zjadliwą pizzę .. na cienkim cieście.
    • weronika31 Re: pizza 22.02.04, 12:16
      Ja metoda prob i bledow doszlam do skladu na ciasto jaki mi bardzo pasuje ;)
      o,7 kg maki
      4 lyzki olowy z oliwek
      2 lyzki cukru
      szczypta soli
      1,5 szklanki wody
      i paczke drozdzy suszonych lub drozdzy swierzych

Ciasto lepiej zeby bylo za geste niz za zadkie
      Od razu nakladam wszystko na picce i wkladam do piekarnika na jakies 20 minut
      przy 250 stopniach
    • Gość: srubka Re: pizza IP: *.wsb-nlu.edu.pl 22.02.04, 15:45
      zajrzyj na www.kuchnia.limanowa.net
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka