mika281 23.02.04, 13:21 czy ktos wie gdzie można kupic cumin w okolicach Katowic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goonia Re: cumin 23.02.04, 19:29 to chyba zwykly kminek, powinien byc w kazdym sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: cumin IP: *.it / 62.233.189.* 23.02.04, 19:33 Cumin to nie jest zwykly kminek, tylko kminek rzymski (chyba?)Poza podobnym wygladem, w smaku nie przypomnina go ani troche. Poszukaj w sklepach wegetarianskich albo zielarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: cumin IP: *.den.nilenet.net 23.02.04, 22:30 to chyba zwykly kminek, powinien byc w kazdym sklepie Zwykly kminek to po angielsku caraway, Cumin to zupelnie inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: cumin IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 21:40 Cumin tłumaczy się jako czarnuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: cumin 23.02.04, 21:53 jeśli mice idzie o przyprawę np. do curry, to ma na myśli kmin kminek, zwany też kminem rzymskim (cuminum cyminum), po ang cumin jeżeli miałaby na myśli czarnuszkę (nigella sativa), to pisałaby raczej o black cumin, bo taka jest jej nazwa ang Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: cumin 23.02.04, 22:10 i ja tak mysle, bo pamietam bulki z (najczarniejsza!)czarnuszka, ktore piekla mama. a cumin, ktory ja uzywam wyglada zupelnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: cumin IP: *.proxy.aol.com 23.02.04, 22:45 W zasadzie masz rację, ale zajrzyj na te strony bo coś tam niezupełnie tak: theraflax.net/ingredients.html www.foodsubs.com (wpisać cumin w "search") Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: cumin 23.02.04, 23:31 www.foodsubs.com/SpiceEur.html wychodzi, ze w europejskiej gamie przypraw nie mamy odpowiednika 'cumin', jest tylko 'caravay', czyli nasz kminek, a jak stoi na tej stronie "Substitutes/dla naszego kminku/:dill seed (milder) OR anise seed OR cumin seed, choc zaden nie ma tego samego smaku.... poczatkowo bardzo dociekalam co jest co, ale poniewaz w pracy musialam wykorzystywac ziola i nasiona z calego swiata, teraz biore je po tutejszej nazwie i tyle. wyciszyl mi sie instynkt dociekliwosci, choc nie powiem...zmobilizowales mnie troszke. Odpowiedz Link Zgłoś