Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 12:31 Mam słoik kurek, zasolonych (chyba) przez mamę jesienią. Zachciało mi się zupy, ale nie wiem, jak się do tego zabrać. Będę wdzięczna za podpowiedzi (inne dania też mile widziane). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masia27 Re: zupa z kurek 27.02.04, 20:39 gotujesz wywar na włoszczyznie, jak na każdą inną zupę, potem wrzucasz kurki, gotujesz razem jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiasz i gotowe z innych dań pyszna jest jajecznica z kurkami, albo makaron z kurkami, serem pleśniowym (naprawdę opłaca się dać dobry ser, np. gorgonzole)i natką Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: zupa z kurek 28.02.04, 10:47 Ja robię inaczej. Na łyżce masła podduszam włoszczyznę utartą na tarce (albo w paski z mrożonki), dodaję posiekane kurki (to samo w przypadku zupy pieczarkowej), dalej duszę, uwaga żeby się nie przypaliło. Kiedy z garnka zacznie wydobywać się fantastyczny aromat - tego momentu nie przegapisz na pewno ;) - zalewam całość wywarem (prawdziwym albo z kostki rosołowej) i gotuję około 10 minut z listkiem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Na koniec zaprawiam śmietaną ale już po zdjęciu z gazu, dosalam, dopieprzam i podaję z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś