Gość: roseta IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 10:52 Zna ktoś sekret jego produkcji? Miałam kiedyś taką recepturę w ręce i zaprzepaściłam ją bezpowrotnie w domowych czeluściach- lato się zbliża i byłby w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Domowy jogurt 04.05.10, 11:32 Do ciepłego mleka wrzucasz kubek dobrego jogurtu i odstawiasz w ciepłe miejsce. Koniec Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Domowy jogurt 04.05.10, 11:41 > Do ciepłego mleka wrzucasz kubek dobrego jogurtu i odstawiasz w > ciepłe miejsce. Koniec Dokładnie tak. Jak masz problem z ciepłym miejscem (choć w lecie nie powinno być z tym problemu) - wlewasz mleko do termosu (takiego obiadowego). Albo kupujesz jogurtownicę. Urządzonko bynajmniej nie niezbędne, ale o tyle wygodne, że utrzymuje odpowiednią temperaturę i ma na wyposażeniu zakręcane słoiczki. Jogurt robi się w tych słoiczkach, a gdy jest gotowy - wraz z nimi przekłada się go do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
piteruam Re: Domowy jogurt 06.05.10, 13:38 jaki to dobry jogurt?? co polecacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowy jogurt 05.05.10, 10:24 Jogurt domowy w sloiczkach, bez uzycia jogurtownicy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82897845,82897845,0,2.html?v=2 Tu widac na zdjeciach, lacznie ze sweterkiem: www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=64166 Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Domowy jogurt 05.05.10, 21:08 co prawda jezyka ani dudu, ale po zdjeciach widze ze to "moja metoda" - podgrzac mleko, schlodzic troche, dodac jogurt naturalny, bez zelatyny i sztucznych dodatkow i w sloiczki, tudziez okryc czyms izolujacym na pare godzin - zamiast sweterka mam przescieradlo flanelowe dzieciece :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja do linn_linn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 00:13 to chyba Ty pisałaś o sposobie na zrobienie twarożku z jogurtu domowego? Nie mogę teraz znaleźć tego wpisu w galerii, ale kojarzę że pod koniec wątku chciałaś wypróbować jeszcze inne sposoby wykorzystania jogurtu (nie wiem czemu, ale kojarzy mi się serek wiejski...pewnie nie o to chodziło, ale mniejsza). Czy próbowałaś coś zrobić innego niż jogurt i twaróg? Bo nie wiem jak jeszcze wykorzystać jogurtownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: do linn_linn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 00:16 Znalazłam :) Pisałaś o tym: www.e-bio.it/ricette/ricetta.b.php? ricetta=yogurt%20palline%20sottolio/Palline%20di%20yogurt%20sottolio Wypróbowałaś? I co z innymi sposobami wykorzystania serka i jogurtu? Bo chyba włoskie strony są bogatsze o takie informacje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do linn_linn 07.05.10, 06:15 Ja tych kulek nie robilam, ale strona, ktora podalas, jest bardzo dobra. Ja robie tak: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61082120,61082120,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: do linn_linn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 12:08 Tyle, że tego języka nie znam, a tłumacz google nie zawsze sobie radzi, kiedy jest specjalistyczne słownictwo. Robię jogurt codziennie i dzięki temu wątkowi, który założyłaś, jogurt wzbogacił się o wersję serkową (czeka w lodówce na konsumpcję). Kuleczki trzeba chyba tylko zagnieść w małe kopczyki i wypaprać w przyprawach/ziołach i zalać oliwą? Wydaje mi się, że trzeba do tego chyba dosyć długo trzymać serek w lodówce, żeby się zestalił. W tym wątku jest też zdjęcie masła z jogurtu - to również chętnie bym spróbowała, ale nie wiem jak :/ Masło to wiem, że w maselnicy mogę zrobić. A z jogurtu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Domowy jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:42 Witam Prawidłowo jogurt winien byc gęsty. Z tego co mnie uczono i co praktykowałem ,mleko należało najpierw przegotować,potem ostudzić i dopiero zadać bakterie jogurtowe. Jeszcze bardziej prawidłowo byłoby po zagęszczeniu mleka. To jednak proces bardziej skomplikowany w warunkach domowych, bo wymaga sporo pilnowania gotującego sie mleka.Można tez zagęścić przegotowane mleko mlekiem w proszku i dopiero zadać bakterie jogurtowe. Reszta jak w opisach wyżej. Ja zrobiłem sobie specjalne pudełko osłonowe ze styropianu do słoika w którym robiłem jogurt.Taką minilodówkę na trzylitrowy słoik.Pudełko utrzymywało temperaturę przez kilka godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Domowy jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:55 A ja mam takie pytanie: czy da się zrobić jogurt z samego mleka w proszku? tzn. przygotować mleko w proszku wg przepisu, zagotować całość, przestudzić nieco i dopiero potem "zaszczepić" bakteriami? pytam, bo sporo mam mleka w proszku i nie wiem co z nim zrobić - uprzedzając ewentualne porady: słodyczy nie jadam, wiec wykorzystanie go do deserów mnie nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Domowy jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 22:39 mie wiem czy można z samego mleka w proszku,ale co Ci szkodzi zrobic próbę zachowując potrzebne temperatury.Wiem natomiast,że można mlekiem w proszku zagęścić zwykłe mleko by na nim zrobic jogurt.Dodaje sie go dwie pełne łyżki na litr gorącego zwykłego mleka i tak powstałe mleko ,po ostudzeniu ,szczepi sie bakteriami jogurtowymi(zakwasza). Poczytaj to: www.biotechnologia.uni.opole.pl/biblioteka/docs/cwiczenie_7.pdf Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Domowy jogurt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 08:04 Dzięki, w sumie - racja - co mi szkodzi poeksperymentować... o zagęszczaniu jogurtu odrobiną mleka w proszku wiem, choć nigdy nie stosowałam. jakoś i bez tego zawsze wychodzi mi gęsty. Używam jogurtownicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowy jogurt 06.05.10, 15:09 Jogurt robi sie w domu m.in. po to, aby nie zawieral dodatku mleka w proszku. Samo mleko proszku mozna zuzyc inaczej. Ja nie mam mleka w proszku / szczegolnie slynnego "niebieskiego" / i nigdy nie moge zrobic np. tego: mojewypieki.blox.pl/2007/08/Sniezne-trufle.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Domowy jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 17:19 No oki, ale ja akurat mam ogromne ilości tegoż - i zasatanawiam się jak je wykorzystać - mleko/kakao do śniadania owszem wypiję, jak pisałam - na desery, ciasta czy inne wypieki go nie przeznaczę, dlatego chcę przerobić je na jogurt Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Domowy jogurt 07.05.10, 12:45 wypieki nie muszą być słodkie ;), jest sporo przepisów na chleby i bułki z dodatkiem mleka w proszku, może w ten sposób spożytkujesz zapasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Domowy jogurt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 13:22 em_es napisała: > wypieki nie muszą być słodkie ;), jest sporo przepisów na chleby i bułki z > dodatkiem mleka w proszku, może w ten sposób spożytkujesz zapasy? O, a znasz może jakiś sprawdzony przepis? bo nie powiem, brzmi kusząco - piekę swoje domowe razowce z najprostszych składników: mąka razowa, woda, zakwas/drożdże. ale z mlekiem w proszku jeszcze nie próbowałam. Byłabym wdzięczna za porady w tym temacie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Domowy jogurt 07.05.10, 13:50 te bułki robiłam kilka razy, bardzo smaczne, poza tym piekę chleb tostowy z przepisu dołączonego do maszyny do pieczenia chleba, ale z pamięci go nie przytoczę, jak chcesz to potem wpiszę składniki, wyjdzie i bez maszyny ;) generalnie to mleko w proszku możesz dodać do wszelkich wypieków, w których jest zwykłe mleko, tylko trzeba pamiętać o zmniejszeniu ilości wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssmiechu warte Re: Domowy jogurt IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 22.05.10, 21:47 robie juz ten jogurt prawie 40 lat w jogurtnicy i zawsze dodawalam mleko w proszku --jogurt jest wtedy podobny w konsystencji do jogurtu bulgarskiego- Odpowiedz Link Zgłoś
ch1oe Jogurt zageszczony smietanka 08.05.10, 21:52 ja zageszczam mleko po ogrzaniu dodajac pol szklanki smietany kwasnej 18% lub tak sama ilosc albo nawet wieksza smietanki 30%. W obu przypadkach jogurt wychodzi troche inny ale jest pyszny. W drugim przypadku bardziej slodki i kremowy i chyba ta wersje jednak bardziej lubie. Polecam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Jogurt zageszczony smietanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.10, 22:05 Odkopuję wątek, żeby zdać relację z moich jogurtowych eksperymentów: otóż zrobiłam w całosci z mleka w proszku i wyszedł wspaniale! tak gęsty, że można go niema krajać nożem, do tego przyjemnie kwaskowaty. zdziwiłam się, że jest taki gęsty, bo gotując mleko dałam o połowę mniej proszku niż zalecają na opakowaniu, zaszczepiłam jedną łyżką jogurtu i bakterie rozmnożyły się jak złoto - o mało słoiczków mi nie rozsadziły :) Odpowiedz Link Zgłoś