Gość: menta IP: 213.155.191.* 19.05.10, 11:14 Witam! Z ciekawości kupiłam 2 duże bataty - ok. 1 kg. Chciałam je podać jako dodatek do drugiego dania, ale trochę nie wiem, z czym to się je. Może znacie jakieś klasyczne zestawienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jastii Re: bataty i co do nich 19.05.10, 11:22 Jem rzadko, ale jak już jem, to najbardziej lubię najprościej, tak jak podaje blog Kwestia Smaku: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/pieczone_bataty/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: bataty i co do nich 19.05.10, 12:42 A ja lubie to: zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/03/kartofel-zapyziay.html Pasuje do tego drob, wieprzowina. W Galerii Potraw pokazywalam kilka dan z batatami jako dodatkiem. Kluski z nich tez pyszne wychodza - do tego szalwia, parmezan i odrobina masla i cale danie gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: bataty i co do nich 19.05.10, 12:45 Tu jeden z takich obiadow z batatami: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79131621,79131621.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menta Re: bataty i co do nich IP: 213.155.191.* 19.05.10, 14:48 Dzięki!!! Frytki batatowe na razie wygrały, reszta przepisów w ulubionych na później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: bataty i co do nich IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.05.10, 18:05 Dobre tez jest puree ze slodkich ziemniakow:kroi sie je na kawaleczki i dusi z odrobina mleka i masla.Troche soli,pieprzu i gotowe.Takie robie najczesciej.Mozna dodac cynamon albo troche syropu klonowego albo brazowego cukru.Imbir i gozdziki tez sie niezle komponuja.Taki piernikowaty smak.Klasyk amerykanski to slodkie ziemniaki,wlasnie takie piernikowate zapiekane z piankami (marshmallows). Pyszny jest tez kuskus z takim czyms:slodkie ziemniaki w kostke,rozne papryki i ciecierzyca (chickpeas) podsmazone na patelni z przyprawami w stylu marokanskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menta Re: bataty i co do nich IP: 213.155.191.* 19.05.10, 20:54 Przyznam się, nie smakowało. Nie żeby przepis był zły, podejrzewam, że bez przypraw byłoby jeszcze gorzej. Po prostu bataty to nie mój smak. Za to dwuletnia pociecha zajadała, aż się uszy trzęsły (bez sosu chili oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: bataty i co do nich 22.05.10, 00:16 Czy bataty same w sobie maja piernikowaty smak? Chcialabym sprobowac ale nie lubie piernika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: bataty i co do nich IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.10, 13:39 a skad? ;) jest kilka odmian slodkich ziemniakow: pomaranczowe, zolte, biale z czerwona skorka, ale wszystkie maja lekko slodkawy smak, nic z piernika... ja najbardziej lubie pokrojone w plasterki, ukladane roznokolorowymi warstwami i zapieczone z duszona cebula, czosnkiem i zurawinami w smietance i z dodatkiem masla Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: bataty i co do nich 22.05.10, 15:41 Ok, dzieki, no to spokojnie moge kupowac. Twoj przepis jest kuszacy,ta smietanke mieszasz z zurawinami czy jak? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: bataty i co do nich IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.10, 19:04 Nie, zurawiny suszone dodaje pod koniec duszenia cebuli. Ukladam bataty i zalewam smietanka 10 proc albo mlekiem wymieszanym z kremowka. Odpowiedz Link Zgłoś