mopek1 14.06.10, 18:19 Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figgin1 Re: Marynata do mięsa 15.06.10, 11:50 Kieliszek czerwonego, bardzo wytrawnego wina, posiekana cebula, marchewka, zmiażdżone ziele angielskie, łyżka musztardy, rozmaryn, świeżo mielony pieprz,, pokruszone liście laurowe, możesz dać też trochę tymianku. Najlepiej piec w rękawie, z marynatą w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs do wolowej oczywiscie, 16.06.10, 17:48 figgin1 napisała: > Kieliszek czerwonego, bardzo wytrawnego wina, posiekana cebula, marchewka, > zmiażdżone ziele angielskie, łyżka musztardy, rozmaryn, świeżo mielony pieprz,, > pokruszone liście laurowe, możesz dać też trochę tymianku. Najlepiej piec w > rękawie, z marynatą w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Marynata do mięsa 15.06.10, 11:52 Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Marynata do mięsa 15.06.10, 11:57 Ugotuj włoszczyznę w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu wywarem zalej szynkę i wstaw na 24h do lodówki.... ŻADNEJ WEGETY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Marynata do mięsa IP: *.251.255.13.threembb.ie 15.06.10, 12:13 Ja robię tradycyjną gęstą papkę - sól, zmiażdżony czosnek, olej, majeranek. Przed natarciem mięsa nacinam nożem dziurki. Czasem zaszaleję i dodaję mniej soli a za to przyprawy - marynaty do mięs. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Marynata do mięsa 15.06.10, 20:33 dzięki wszystkim, ponieważ odpowiedzi dotarły następnego dnia, kiedy szynka już była upieczona, będą na następny raz :-) Tym razem kierując się intuicją natarłam solą, czosnkiem, obłożyłam cebulą i wyszło ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: Marynata do mięsa IP: *.ghnet.pl 16.06.10, 09:55 następnym razem dorzuć majeranek albo tymianek Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Marynata do mięsa 16.06.10, 10:46 oliwa, kilka kropel octu winnego, sól, pieprz, majeranek, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku wymieszać, natrzeć tym mięso, obłożyć plastrami surowej cebuli, wstawić do lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Marynata do mięsa IP: *.chello.pl 16.06.10, 12:42 Chodzi o zawarty w vegecie glutaminian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Marynata do mięsa IP: *.chello.pl 16.06.10, 16:54 Wszystko ok. dopóki ma się zdrowie. Jak się ma problemy z trawieniem, lub choroby reumatyczne, to lepiej go unikać, bo się pięknie osadza w stawach, takie zdanie lekarzy. A ja znam to z autopsji. Lepsze są same zioła bez żadnych polepszaczy. Odpowiedz Link Zgłoś