Dodaj do ulubionych

udziec z indyka proszę o przepisy:)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 11:52
Obserwuj wątek
    • nat.ka Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) 22.03.04, 12:08
      moja madre robi to tak na "dziko", czyli dość ostro i słono. najpierw mocno
      naciera przyprawami (bardzo różnymi, dokładnie nie wiem jakimi, ale to chyba
      wedle uznania), zostawia na jakiś czas, a potem przesmaża. Potem to do gara no
      i sosik trzeba zrobić. Np z cebulą...pychotka, polecam.
      Możesz też te udźce zapiec...mniam mniam :))
    • default Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) 22.03.04, 15:23
      Tu gdzieś na forum znajdziesz przepis na indyka z owocami, podobno fajny
      bardzo, forumowicze chwalili niezmiernie, ja nie robiłam, bo przerażają mnie te
      wstrętne twarde "kolce" (chyba ścięgna???) które są w indyczych udach. Może
      ktoś ma patent na to jak je usunąć, nie rozrywając zanadto mięsa?
      • kwieta4 do default:) 22.03.04, 18:54
        default, to jest tylko w indyczych lydkach:)) wiem, okropne - gotuje mojemu
        psiakowi krupnik na nich i narobie sie zawsze przy 'obieraniu'(gotowanych).
        ale udziec jest OK. kupuj wiec te 'szynke' bez obaw i eksperymentuj z owocami.
        warto!!
    • Gość: Perliczka Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 20:43
      Czy z indyka jest "udziec" czy też "udko". No bo rozmiarami to indyk chyba
      bliższy kurze niż strusiowi.
      Jak to jest obecnie z tym polskim nazewnictwem kulinarnym?
    • Gość: marinik Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 22.03.04, 20:45
      Prosze uprzejmie:
      Udziec Indyka w sosie miodowo-musztardowym:
      Bardzo wyrazisty w smaku. Przepis zaslyszany, ale jak to zwykle u mnie bywa-
      sporo zmodyfikowany, wiec w zasadzie - MOJ. Rodzinie smakowalo :))))))
      składniki
      - 1 spore podudzie indyka,
      - pół butelki miodu pitnego,
      - 1 łyżka musztardy,
      - 1 łyżka miodu,
      - 2 łyżki maggi,
      - 25 ziaren pieprzu,
      - 1 ząbek czosnku,
      - olej do obsmażenia (mało),
      - łyżeczka mąki -do zagęszczenia sosu.
      sposób przygotowania
      Podudzie obraz ze skóry. Ziarna pieprzu potłuc w moździerzu - na grube kawałki
      i obsypać nimi mieso, tak aby dobrze przylegały. Mięso zalać miodem pitnym i
      pozostawić na kilka godzin.
      W rondelku obsmażyć na oleju wyjęte z marynaty mięso, a następnie zalać je
      marynatą, dodać musztardę, przyprawę maggi i pokrojony w plasterki czosnek.
      Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przestudzić. Sos zagęścić mąką. Z udźca wyjąć
      kość, pokroić mięso w plastry (ok 1 cm) i włożyć do sosu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka