Gość: repis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 11:52 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nat.ka Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) 22.03.04, 12:08 moja madre robi to tak na "dziko", czyli dość ostro i słono. najpierw mocno naciera przyprawami (bardzo różnymi, dokładnie nie wiem jakimi, ale to chyba wedle uznania), zostawia na jakiś czas, a potem przesmaża. Potem to do gara no i sosik trzeba zrobić. Np z cebulą...pychotka, polecam. Możesz też te udźce zapiec...mniam mniam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) 22.03.04, 15:23 Tu gdzieś na forum znajdziesz przepis na indyka z owocami, podobno fajny bardzo, forumowicze chwalili niezmiernie, ja nie robiłam, bo przerażają mnie te wstrętne twarde "kolce" (chyba ścięgna???) które są w indyczych udach. Może ktoś ma patent na to jak je usunąć, nie rozrywając zanadto mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 do default:) 22.03.04, 18:54 default, to jest tylko w indyczych lydkach:)) wiem, okropne - gotuje mojemu psiakowi krupnik na nich i narobie sie zawsze przy 'obieraniu'(gotowanych). ale udziec jest OK. kupuj wiec te 'szynke' bez obaw i eksperymentuj z owocami. warto!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perliczka Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 20:43 Czy z indyka jest "udziec" czy też "udko". No bo rozmiarami to indyk chyba bliższy kurze niż strusiowi. Jak to jest obecnie z tym polskim nazewnictwem kulinarnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: udziec z indyka proszę o przepisy:) IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 22.03.04, 20:45 Prosze uprzejmie: Udziec Indyka w sosie miodowo-musztardowym: Bardzo wyrazisty w smaku. Przepis zaslyszany, ale jak to zwykle u mnie bywa- sporo zmodyfikowany, wiec w zasadzie - MOJ. Rodzinie smakowalo :)))))) składniki - 1 spore podudzie indyka, - pół butelki miodu pitnego, - 1 łyżka musztardy, - 1 łyżka miodu, - 2 łyżki maggi, - 25 ziaren pieprzu, - 1 ząbek czosnku, - olej do obsmażenia (mało), - łyżeczka mąki -do zagęszczenia sosu. sposób przygotowania Podudzie obraz ze skóry. Ziarna pieprzu potłuc w moździerzu - na grube kawałki i obsypać nimi mieso, tak aby dobrze przylegały. Mięso zalać miodem pitnym i pozostawić na kilka godzin. W rondelku obsmażyć na oleju wyjęte z marynaty mięso, a następnie zalać je marynatą, dodać musztardę, przyprawę maggi i pokrojony w plasterki czosnek. Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przestudzić. Sos zagęścić mąką. Z udźca wyjąć kość, pokroić mięso w plastry (ok 1 cm) i włożyć do sosu. Odpowiedz Link Zgłoś