marghot 22.03.04, 16:39 poddajcie prosze jakieś pomysły na szybkie sosy do makaronów. z pominięciem już cebulowego, cytrynowego, serowego (ser pleśniowy), pesto. jakoś ostatnio natchnienia nie mam, to chyba skutek oczekiwania na nowalijki :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: Szybkie sosy 22.03.04, 16:47 Pomidorowy z anchois - na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekane anchois (na 2 b. głodne osoby zużywam puszkę pomidorów i małą puszkę anchois, albo pół większej). Wymieszać, wrzucic pomidory, rozgnieść na patelni, dodać zioła prowansalskie i ząbek czosnku, czarny pieprz. Dusić razem max. 10 minut. Wrzucić ugotowany makaron, posypać tartym parmezanem, wymieszać. Anchois + kapary + suszone pomidory - wszystko razem w dowolnych proporcjach wymieszać i podsmażyć na oliwie (nie dłużej niż 1 minutę). Dodać makaron, posypać czarnym pieprzem, parmezanem, wymieszać. Czosnek + oliwa + czarny pieprz + parmezan - czosnek pokroic w plasterki (ilość zależy od upodobań :-)) i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy czosnek lekko się przyzłoci, wrzucić ugotowany makaron, posypac pieprzem i parmezanem, wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: Szybkie sosy 23.03.04, 08:55 > Czosnek + oliwa + czarny pieprz + parmezan - czosnek pokroic w plasterki (ilość zależy od upodobań :-)) i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy czosnek >lekko się > przyzłoci, wrzucić ugotowany makaron, posypac pieprzem i parmezanem, wymieszać. mily zestaw:) jadam, ale bez parmezanu - teraz sprobuje z. nie spodziewalam sie, ze makaron z tak mala iloscia dodatkow moze byc smaczny. pozdrawiam, z.6 Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: Szybkie sosy 23.03.04, 08:57 >(...) ze makaron z tak mala iloscia dodatkow moze byc TAK smaczny. to chcialam powiedziec:) z. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Szybkie sosy 23.03.04, 09:02 inny z takich prostych - swieze ziola (np. bazylia, szałwia i natka) w ilosci po poł pęczka,. Do makaronu wmieszać dwie łyżki masła, zioła pieprz i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Szybkie sosy 23.03.04, 09:01 nie spodziewalam sie, ze makaron z tak mala iloscia dodatkow moze byc smaczny. > pozdrawiam, a ja właśnie od jakiegoś czasu preferuje ascetyczne sosy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Liska Re: Szybkie sosy IP: 81.210.125.* 22.03.04, 17:49 Pieczarkowy: pieczarki podsmażyć na maśle z cebulką, dodać śmietany, soli i pieprzu + ulubionych przypraw; łososiowo-śmietanowy: na patelni na maśle/oliwie podsmażyć cebulę, wrzucić drobno pokrojony plaster wędzonego łososia, łyżeczkę kaparów + śmietana + sól i pieprz pomidorowy: na oliwie podsmażyć cebulkę z czosnkiem, wrzucić pomidory pelatti, doprawić ziołami (bazylia, oregano, estragon) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorota Re: Szybkie sosy IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 17:52 Ja do tego pomidorowego czasem dodaje miesko mielone podsmazone. Wtedy ten sos jest bardziej gesty. A pomidory poza sezonem z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Szybkie sosy 22.03.04, 17:50 4 ząbki czosnku rozgnieść, rozgrzać 100ml oliwy z oliwek, wrzucić czosnek, listki świeżej bazylii, pokrojoną w kawałeczki ostrą papryczkę (można zastąpić chili w proszku) i zostawić na ogniu ok 5 min. Ugotować spaghetti i polać oliwą. ALBO Pokroić w kostkę dwa duże mięsiste i dojrzałe pomidory, wrzucic do miski, dolać 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 pęczka bazylii, rozgnieciony ząbek czosnku, 100g sera pecorino lub parmezan (startego), świeżo zmielony pieprz. Wszystko wymieszać, wrzucić ugotowany, gorący makaron i natychmiast przeprowadzić konsumpcję. :-))) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Szybkie sosy 22.03.04, 18:18 z tunczykiem: zeszklic troche cebulki, dodac mala puszke tunczyka (ja uzywama w sosie wlasnym) i ok 100 ml sosu pomidorowego, sòl, pieprz i natke pietruszki. Dusic ok 10-15 min. jest to na ok 1-2 porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
aise Re: Szybkie sosy 22.03.04, 18:47 z tunczykiem raz jeszcze. tunczyka w oleju wrzucić na patelni9ę, dodać pokrojonej cebulki i smażyc aż sie cebula zeszkli, dolac troche smietany, ew. przyprawić do smaku, wymieszac z makaronem i jeśc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: A takie szybkie spaghetti? 22.03.04, 21:53 4 dojrzałe pomidory (z braku świeżych można zastapić pomidorami z puszki), kilka listków bazyli, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 pikantna papryczka, 2 ząbki czosnku, 12 plasterków pikantnego salami, 320 gr spaghetti, - salami pokroić w pasemka, pomidory w kostkę, papryczkę na drobne paseczki, czosnek drobno posiekać; wrzucic na olej i poddusić aż do zgęstnienia sosu, - spaghetti ugotowane 'al dente' i odcedzone wymieszać z przygotowanym sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Jesteście Kochane :) Dziękuję :) 23.03.04, 08:16 Polecam ksiazke Makarony, wydanej niegdys przez Konnemana (a tera jest no name - bo nawet na zewnetrznej obwolucie zamazano nazwe). Jest jeszcze w Empiku warszawskim - niebieska z duzym makaronem - penne (i platkami parmezanu) na okladce. Moje dziecko uwielbia wyjmowac te ksiege otwierac na chybil trafil i prosic bym dzis zrobil to co on wylosowal. Znaczna czesc przepisow na makarony podawanych przeze mnie pochodzi wlasnie z tej ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Jesteście Kochane :) Dziękuję :) 23.03.04, 09:55 Bardzo fajna książka! Muszę ją wygrzebać z poprzeprowadzkowych kartonów na książki i znów trochę się poinspirować. Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: Szybkie sosy 23.03.04, 09:52 Zetrzec cukinie, przesmazyc na oliwie - tak, zeby sie zrobila lekka papka, dosmaczyc (ja dodaje tylko czosnek) i polaczyc z makaronem. Ma zaskakujacy, lekko slodkawy smak. Ser brie pokrioc, zalac oliwa - ten ser powinien sie rozpuscic, pokroic w kostke pomidora, dodac oregano albo ziola prowansalskie, wymieszac wszystko i dodac goracy makaron. Tez przepyszne Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Szybkie sosy 23.03.04, 10:49 Niedawno podpatrzonu u 100% wloskiego kucharza. Rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek w plasterkach (ile kto lubi, ja duzo), wyjac je zanim zbrazawieja, dodac posiekane drobno anchois wrzycic w to udotowane spagetti, wymieszac, podgrzac chwile razem i na talez. Posypac swiezo zmielonym pieprzem i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bursztyn Re: Szybkie sosy IP: *.wcg.co.uk 23.03.04, 12:16 To co proponuję trudno nazwać sosem, ale mój mąż może to jeść niemal na okągło. I proste i szybkie jest niezwykle. Należy utrzeć ser żółty o dość zdecydowanym smaku na tarce o największych oczkach. Makaron odcedzić i na półmisek lub do miski układac warstwami ser i makaron (ja lubie spagetti, ale moze byc inny), zakończyć serem i wszystko polać stopionym masłem. Z masłem trzeba trafić w punkt, żeby sie rozpuściło, nabrało smakowitego zapachu, ale broń Boże przypalić! Ser się pięknie rozpuści, wymieszać, można posypać lekko pieprzem. Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale bardzo smakowite. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Szybkie sosy IP: *.tele2.pl 23.03.04, 12:44 Ja proponuje wersje z dowolnym makaronem chociaz osobiscie lubie makaron babuni w tej wersji: - sloninka w kosteczke lub boczus - jajko - ser bialy Wrzucic makaron na tluszcz (jak nie ma sloninki to moze byc tez oliwa z czosnkiem) zesmazyc, zrobic gniazdko z makaronu, wbijc jajko, przykryc przykrywka i poczekac az bialki o zoltko sie zetna. Wyjac na talerz i posypac pokruszonym zimnym twarogiem. Pychota A wczoraj zrobilam tez b. latwy sos: - szpinak (ja uzywam kafle Hortexu ale moze byc tez z puszki czy tez w kulkach) - smietana 22% i 12% (dwa kubki patnicy uzylam na kafel szpinaku) - czosnek - oliwa Szpinak mrozony wrzucam na wrzaca wode zeby sie rozmrozili i odcedzam na sitku takim materialowym gestym. Na rozgrzana oliwe czosnek (ilosc dowolna), potem szpinak i smaze. Nastepnie ostroznie caly kubeczek smietany 22% i drugi kubek 12%. Wszystko lekko podgrzewam i wrzucam dowolny makaron. Nie ukrywam ze wyszlo tego strasznie duzo na jakies 6 osob wiec mozna pol kafla ugotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Szybkie sosy IP: *.tele2.pl 23.03.04, 12:47 > przykrywka i poczekac az bialki o zoltko sie zetna. Wyjac na talerz i posypac Mialam na mysli bialko i zoltko. hi hi ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch to nie sos 23.03.04, 12:40 ale takie "cóś" nie-do-zidentyfikowania. 1. Makaron się gotuje w najlepsze, a tymczasem: 2. na talerzu rozgniatam kilka koreczków anchovis z tłustym białym serem 3. dodaję do tego zgnieciony ząbek czosnku 4. Siekam świeżą bazylię 5. gorący makaron szybko mieszam z serowo-rybkowo-czosnkową zawiesiną 6. posypuję bazylią + trochę oliwy i pieprzu na wierzch. 7. Giezik doradził mi jeszcze dodać szybko surowe żółtko, które to wszystko razem spaja i dobry pomysł to jest. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Re: Szybkie sosy IP: *.tele2.pl 23.03.04, 12:50 A ja mam taki pomysł, ukradziony od znajomego Jose, który jest z Wenezueli, a pracowal przez rok jako pizza jogi we Włoszech! PPotrzebne: Puszka Tuńczyka, Kilka ząbków czosneczku, Kaparki, pokrojone troszczek i chili ( w proszku), bardzo duzo. Podsmażamy to wszystko w (najpierw czosnek,później dodajemy reszte) na patelni, później wrzucamy ugoownay makaron i mniam mniam! Pozdrwiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: to też nie sos... 23.03.04, 14:13 ... ale gdy Pan wpada nagle a niespodziewanie do domu, a w lodówce świecą puste półki, nastawiam wodę na makaron, szybko kroję boczek oraz cebulę, wrzucam je na rozgrzany tłuszcz, w miseczce mieszam jajka z solą, pieprzem, tudzież tuzinem ziół.:) Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucam go znowu go gara, dodaję boczek z cebulą, jajka z ziołami i jeszcze przez chwilę podgrzewam na ogniu aż do lekkiego ścięcia się jajek. Jak znajdzie się do tego jakiś kiszony ogórek lub mięsisty pomidor to już wogóle szczyt szczęscia.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: to też nie sos... 23.03.04, 16:35 w wyniku pustek w lodowce narodzil sie taki pomysl na zagospodarowanie makaronu z dnia poprzedniego: na oliwe z oliwek wrzucilam pokrojona w paski czerwona papryke i smazylam na duzym ogniu az miejscami paryka sie przypali, na to suszona bazylie i wczorajszy ugotowany makaron i porzadnie przesmazylam razem, parmezan dla chetnych obok, proste i dobre, smaczek w tej prawie przypalonej papryce, czerwona wyglada najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś