Dodaj do ulubionych

Szybkie sosy

22.03.04, 16:39
poddajcie prosze jakieś pomysły na szybkie sosy do makaronów.
z pominięciem już cebulowego, cytrynowego, serowego (ser pleśniowy), pesto.
jakoś ostatnio natchnienia nie mam, to chyba skutek oczekiwania na
nowalijki :))
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: Szybkie sosy 22.03.04, 16:47
      Pomidorowy z anchois - na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekane anchois (na 2
      b. głodne osoby zużywam puszkę pomidorów i małą puszkę anchois, albo pół
      większej). Wymieszać, wrzucic pomidory, rozgnieść na patelni, dodać zioła
      prowansalskie i ząbek czosnku, czarny pieprz. Dusić razem max. 10 minut.
      Wrzucić ugotowany makaron, posypać tartym parmezanem, wymieszać.

      Anchois + kapary + suszone pomidory - wszystko razem w dowolnych proporcjach
      wymieszać i podsmażyć na oliwie (nie dłużej niż 1 minutę). Dodać makaron,
      posypać czarnym pieprzem, parmezanem, wymieszać.

      Czosnek + oliwa + czarny pieprz + parmezan - czosnek pokroic w plasterki (ilość
      zależy od upodobań :-)) i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy czosnek lekko się
      przyzłoci, wrzucić ugotowany makaron, posypac pieprzem i parmezanem, wymieszać.

      • zyrafa Re: Szybkie sosy 23.03.04, 08:55

        > Czosnek + oliwa + czarny pieprz + parmezan - czosnek pokroic w plasterki
        (ilość zależy od upodobań :-)) i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy czosnek
        >lekko się
        > przyzłoci, wrzucić ugotowany makaron, posypac pieprzem i parmezanem,
        wymieszać.

        mily zestaw:) jadam, ale bez parmezanu - teraz sprobuje z.
        nie spodziewalam sie, ze makaron z tak mala iloscia dodatkow moze byc smaczny.
        pozdrawiam,
        z.6
    • Gość: Liska Re: Szybkie sosy IP: 81.210.125.* 22.03.04, 17:49
      Pieczarkowy: pieczarki podsmażyć na maśle z cebulką, dodać śmietany, soli i
      pieprzu + ulubionych przypraw;

      łososiowo-śmietanowy: na patelni na maśle/oliwie podsmażyć cebulę, wrzucić
      drobno pokrojony plaster wędzonego łososia, łyżeczkę kaparów + śmietana + sól i
      pieprz

      pomidorowy: na oliwie podsmażyć cebulkę z czosnkiem, wrzucić pomidory pelatti,
      doprawić ziołami (bazylia, oregano, estragon)
    • speni Re: Szybkie sosy 22.03.04, 17:50
      4 ząbki czosnku rozgnieść, rozgrzać 100ml oliwy z oliwek, wrzucić czosnek,
      listki świeżej bazylii, pokrojoną w kawałeczki ostrą papryczkę (można zastąpić
      chili w proszku) i zostawić na ogniu ok 5 min. Ugotować spaghetti i polać oliwą.
      ALBO
      Pokroić w kostkę dwa duże mięsiste i dojrzałe pomidory, wrzucic do miski, dolać
      6 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 pęczka bazylii, rozgnieciony ząbek czosnku, 100g
      sera pecorino lub parmezan (startego), świeżo zmielony pieprz. Wszystko
      wymieszać, wrzucić ugotowany, gorący makaron i natychmiast przeprowadzić
      konsumpcję. :-)))

      Smacznego
    • zuzinkas Re: Szybkie sosy 22.03.04, 18:18
      z tunczykiem: zeszklic troche cebulki, dodac mala puszke tunczyka (ja uzywama w
      sosie wlasnym) i ok 100 ml sosu pomidorowego, sòl, pieprz i natke pietruszki.
      Dusic ok 10-15 min. jest to na ok 1-2 porcje.
    • aise Re: Szybkie sosy 22.03.04, 18:47
      z tunczykiem raz jeszcze. tunczyka w oleju wrzucić na patelni9ę, dodać
      pokrojonej cebulki i smażyc aż sie cebula zeszkli, dolac troche smietany, ew.
      przyprawić do smaku, wymieszac z makaronem i jeśc:-)
      • petelka Re: A takie szybkie spaghetti? 22.03.04, 21:53
        4 dojrzałe pomidory (z braku świeżych można zastapić pomidorami z puszki),
        kilka listków bazyli, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 pikantna papryczka, 2 ząbki
        czosnku, 12 plasterków pikantnego salami, 320 gr spaghetti,
        - salami pokroić w pasemka, pomidory w kostkę, papryczkę na drobne paseczki,
        czosnek drobno posiekać; wrzucic na olej i poddusić aż do zgęstnienia sosu,
        - spaghetti ugotowane 'al dente' i odcedzone wymieszać z przygotowanym sosem.
    • julsza Re: Szybkie sosy 23.03.04, 09:52
      Zetrzec cukinie, przesmazyc na oliwie - tak, zeby sie zrobila lekka papka,
      dosmaczyc (ja dodaje tylko czosnek) i polaczyc z makaronem. Ma zaskakujacy,
      lekko slodkawy smak.
      Ser brie pokrioc, zalac oliwa - ten ser powinien sie rozpuscic, pokroic w
      kostke pomidora, dodac oregano albo ziola prowansalskie, wymieszac wszystko i
      dodac goracy makaron. Tez przepyszne
    • egipcjanka15 Re: Szybkie sosy 23.03.04, 10:49
      Niedawno podpatrzonu u 100% wloskiego kucharza. Rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek
      w plasterkach (ile kto lubi, ja duzo), wyjac je zanim zbrazawieja, dodac
      posiekane drobno anchois wrzycic w to udotowane spagetti, wymieszac, podgrzac
      chwile razem i na talez. Posypac swiezo zmielonym pieprzem i gotowe.
    • Gość: bursztyn Re: Szybkie sosy IP: *.wcg.co.uk 23.03.04, 12:16
      To co proponuję trudno nazwać sosem, ale mój mąż może to jeść niemal na okągło.
      I proste i szybkie jest niezwykle. Należy utrzeć ser żółty o dość zdecydowanym
      smaku na tarce o największych oczkach. Makaron odcedzić i na półmisek lub do
      miski układac warstwami ser i makaron (ja lubie spagetti, ale moze byc inny),
      zakończyć serem i wszystko polać stopionym masłem. Z masłem trzeba trafić w
      punkt, żeby sie rozpuściło, nabrało smakowitego zapachu, ale broń Boże
      przypalić! Ser się pięknie rozpuści, wymieszać, można posypać lekko pieprzem.
      Nie jest to oczywiście danie lekkie i dietetyczne, ale bardzo smakowite.
      • Gość: monia Re: Szybkie sosy IP: *.tele2.pl 23.03.04, 12:44
        Ja proponuje wersje z dowolnym makaronem chociaz osobiscie lubie makaron babuni
        w tej wersji:

        - sloninka w kosteczke lub boczus
        - jajko
        - ser bialy

        Wrzucic makaron na tluszcz (jak nie ma sloninki to moze byc tez oliwa z
        czosnkiem) zesmazyc, zrobic gniazdko z makaronu, wbijc jajko, przykryc
        przykrywka i poczekac az bialki o zoltko sie zetna. Wyjac na talerz i posypac
        pokruszonym zimnym twarogiem.
        Pychota

        A wczoraj zrobilam tez b. latwy sos:

        - szpinak (ja uzywam kafle Hortexu ale moze byc tez z puszki czy tez w kulkach)
        - smietana 22% i 12% (dwa kubki patnicy uzylam na kafel szpinaku)
        - czosnek
        - oliwa
        Szpinak mrozony wrzucam na wrzaca wode zeby sie rozmrozili i odcedzam na sitku
        takim materialowym gestym.
        Na rozgrzana oliwe czosnek (ilosc dowolna), potem szpinak i smaze.
        Nastepnie ostroznie caly kubeczek smietany 22% i drugi kubek 12%. Wszystko
        lekko podgrzewam i wrzucam dowolny makaron.

        Nie ukrywam ze wyszlo tego strasznie duzo na jakies 6 osob wiec mozna pol kafla
        ugotowac.
    • brunosch to nie sos 23.03.04, 12:40
      ale takie "cóś" nie-do-zidentyfikowania.
      1. Makaron się gotuje w najlepsze, a tymczasem:
      2. na talerzu rozgniatam kilka koreczków anchovis z tłustym białym serem
      3. dodaję do tego zgnieciony ząbek czosnku
      4. Siekam świeżą bazylię
      5. gorący makaron szybko mieszam z serowo-rybkowo-czosnkową zawiesiną
      6. posypuję bazylią + trochę oliwy i pieprzu na wierzch.
      7. Giezik doradził mi jeszcze dodać szybko surowe żółtko, które to wszystko
      razem spaja i dobry pomysł to jest. :)
    • Gość: marta Re: Szybkie sosy IP: *.tele2.pl 23.03.04, 12:50
      A ja mam taki pomysł, ukradziony od znajomego Jose, który jest z Wenezueli, a
      pracowal przez rok jako pizza jogi we Włoszech!

      PPotrzebne:

      Puszka Tuńczyka,
      Kilka ząbków czosneczku,
      Kaparki, pokrojone troszczek i chili ( w proszku), bardzo duzo.

      Podsmażamy to wszystko w (najpierw czosnek,później dodajemy reszte) na
      patelni, później wrzucamy ugoownay makaron i mniam mniam!

      Pozdrwiam,

      Marta
      • petelka Re: to też nie sos... 23.03.04, 14:13
        ... ale gdy Pan wpada nagle a niespodziewanie do domu, a w lodówce świecą
        puste półki, nastawiam wodę na makaron, szybko kroję boczek oraz cebulę,
        wrzucam je na rozgrzany tłuszcz, w miseczce mieszam jajka z solą, pieprzem,
        tudzież tuzinem ziół.:) Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucam go znowu go
        gara, dodaję boczek z cebulą, jajka z ziołami i jeszcze przez chwilę podgrzewam
        na ogniu aż do lekkiego ścięcia się jajek. Jak znajdzie się do tego jakiś
        kiszony ogórek lub mięsisty pomidor to już wogóle szczyt szczęscia.:)))
        • seniwell Re: to też nie sos... 23.03.04, 16:35
          w wyniku pustek w lodowce narodzil sie taki pomysl na zagospodarowanie makaronu
          z dnia poprzedniego:
          na oliwe z oliwek wrzucilam pokrojona w paski czerwona papryke i smazylam na
          duzym ogniu az miejscami paryka sie przypali, na to suszona bazylie i
          wczorajszy ugotowany makaron i porzadnie przesmazylam razem, parmezan dla
          chetnych obok, proste i dobre, smaczek w tej prawie przypalonej papryce,
          czerwona wyglada najlepiej

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka