annajustyna 24.08.10, 19:07 Czy komukolwiek wyszedl? Mi wychodzi zawsze zywy, okrutny kwach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 24.08.10, 20:15 Wywar mam wlasnie z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy IP: 213.156.119.* 24.08.10, 20:44 > Wywar mam wlasnie z butelki. Wywar z butelki i żurek też z butelki??? Wywar ugotuj sama, z duzą ilością warzyw, na wędzonce, dodaj kiełbasę, przyprawy, ziemniaki i dopiero wtedy wlej żurek i zabiel śmietana. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 24.08.10, 21:20 się podpisuję Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 25.08.10, 09:01 Mialam na mysli zakwas z butelki opczywiscie. Wychodzi ohyda, tylko warzywa i kielbasa sie zmarnowaly... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 25.08.10, 10:32 może kupujesz kiepski zurek butelkowy? nigdy nie miałam problemu i zawsze wychodzi smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 25.08.10, 10:33 A jakiej firmy kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 25.08.10, 13:12 a nie pamiętam, żur domowy się to nazywało :P Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zrób na dobrym wywarze, dodaj białej kiełbasy 25.08.10, 13:38 Moje tez, nigdy wiecej tego nie kupie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x z butelki to masz żur, zakwas, IP: *.unitymediagroup.de 24.08.10, 22:06 ugotuj włoszczyznę jak na rosół, z białą kiełbasą i to zalej żurem z butelki Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: z butelki to masz żur, zakwas, 25.08.10, 09:00 Wlasnie tak robilam i marnowalam warzywa + meiso. Wychodzil okrutny kwach. Tak samo szwagrowi, specjaliscie od zuru. Tez przynjamniej trzy razy musial wylewac zurek z zakwasem z butelki. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Zurek z butelki 24.08.10, 21:24 zrób tak, jak Ci radzą dobry wywar z warzyw i jakiej wędzonki, majeranek, liść laurowy może być ciut chrzanu, ziarno jałowca a kwas z butelki na końcu i wlewaj porcjami, próbując, czy nie za kwaśne, przecież nie musisz gotować z całej butelki Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zurek z butelki 25.08.10, 09:01 Tak robilam parokrotnie i wychodzila ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 21:56 zrób jak Ci radzą- wywar z jarzyn(marchew,pietruszka,seler,por),ziemniaki w kostkę(ja nie daję,daję łyżkę kopiastą kaszy gryczanej) biała kiełbasa obgotowana oddzielnie(z reguły jest za słona więc ją obgotowuję w oddzielnej wodzie,którą potem wylewam)pokrojona w talarki. Gdy to wszystko masz ugotowane(szczególnie ziemniaki, jeśli je dodajesz) dodaj ząbek czosnku posiekany i zagotuj go. Potem ostrożnie wymieszaj butelkę z żurkiem(musisz ją rozszczelnić, bo lubi sobie wywalić korek).Jak zlikwidujesz osad wlewaj wymieszaną zawartość do gotującego się wywaru z ziemniakami lub kaszą. Ale podkreślam- ziemniaki muszą być już całkowicie ugotowane-w obecności kwasu z żuru nie ugotują się.Mieszaj przy wlewaniu. Żur ma w sobie mąkę,która może czasami zlepić się w kluskę.Śmiało na 2-3 litry zupy możesz dać pół litra żuru z butelki.Wymieszaj zupę,przegotuj i dopiero zabierz się za dosmaczanie. Dodaj pół łyżeczki cukru. Nie więcej.Całkowicie zneutralizuje kwas.Potem zobacz czy wystarcza Ci czosnku-jak za mało, możesz dodać kolejny ząbek.Potem zabierz sie za śmietanę. Koniecznie dodawaj porządną i słodką(ja daję 30%). Leję ją do zupy bez jakichkolwiek przygotowań,hartowań czy innych bajerów. Daję ćwiartkę i bez mąki. Przegotuj i posmakuj. Jak trzeba, dosól(wcześniej nie sól,albo minimalnie, bo kiełbasa jest słona,mimo obgotowywania).Dodaj majeranek,albo zioła prowansalskie-ja daję kopiastą łyżkę.Przegotuj żur z majerankiem(nie wiem dlaczego,ale nie przegotowane zioła prowansalskie i majeranek lubią spowodować skwaśnienie zupy-np grochówki). Ja robię z kaszą i daję na talerz trzy połówki jaja na twardo. Na to zielona pietrucha i koperek,może być szczypiorek. Do żuru z ziemniakami też daję jaja,ale jedno,z tym,że ja gotuję w zupie całe ziemniaki i na talerz daję jedno jajo i jeden ziemniak,z tych co rozlatują się na talerzu. Zaręczam,że będzie Ci smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: witaj 25.08.10, 09:08 Wychodzi super, gdy biore ten z torebki, po butelkowym jest ohyda, zywy kwas, w ogole do zuru niepodobne :(. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Zurek z butelki 24.08.10, 22:58 A ja mam calkiem inny problem ;).Moj zurek jest za malo kwasny,a ja lubie kwasne zupy.Na razie sie "przegryza",jutro bede kombinowac..Moze troche soku z cytryny?Co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
beata.1968 Re: cytryna jest ok 25.08.10, 08:26 jak zdarza mi się (rzadko)kupić żurek w sklepie tez jest za kwaśny ,ale jak kupię na targu "od baby" to zawsze jest pyszny i w sam raz. Na początku trochę się brzydziłam bo ona sprzedaje ten żurek porozlewany w butelki po alkoholu. gotuję zawsze na wywarze z boczku ale muszę spróbować inaczej bo fajne pomysły tu podajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: cytryna jest ok 25.08.10, 09:11 Tylko ze ten ze sklepu nie ejst kwasny jak zur, tylko jak zywy kwach. Obrzydlistwo. Natomiast, gdy sama robie, to wychodzi genialny. Szkoda, nie zawsze czlwoiek ma czas na zabawy z zakwasem, a tutaj taka chala :(. Nigdy juz wiecej butelkowego nie kupie, szkoda pieniedzy i zmarnowanych ingrediencji do zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: cytryna jest ok 25.08.10, 09:46 annajustyna napisała: > (...) zywy kwach. Co to jest "żywy kwach"?! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: cytryna jest ok 25.08.10, 11:41 Plyn tak kwasny, ze nie idzie przelknac. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: cytryna jest ok 25.08.10, 12:24 annajustyna napisała: > Plyn tak kwasny, ze nie idzie przelknac. Aaaaaa, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty zrób najpierw test ciążowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 12:46 dobrze radzę. Opisz nam jak robisz ten swój żur z tego kwasu. Gotuję już sporo lat,kupuję zawsze żur butelkowany,najprawdopodobniej od różnych producentów,sprawdzam go jedynie pod kątem czystości i ewentualnego zepsucia, czyli po prostu go oglądam,potem wącham,a potem smakuję,zawsze jest kwaśny,czasami nawet gorzkawy,ale jak daję go do zupy bazowej to często muszę ją dokwasić. Gotuję w garnku 3-4 litry,na tą ilość daję jedną butelkę i NIGDY nie miałem problemów Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zrób najpierw test ciążowy 25.08.10, 13:37 A ja juz trzy razy, szwagier tez, a i pare osob znajomych sie przejewchalo. Wszyscy w ciazy chyba byc nie mozemy? Robilismy dokladnie tak jak w opisie na butelce. Tez smakowalam, tez wachalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Maaaaaaam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 07:20 Jeśli szwagier nie jest w ciąży i Ty nie jesteś w ciąży to pozostają Ci dwa wyjścia: 1- ZAJDŹ W CIĄŻĘ,może polubisz kwaśne zakwasy żurkowe butelkowane 2- Odstąp od gotowania żurku na zakwasie butelkowanym Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zrób najpierw test ciążowy 30.08.10, 12:38 Jak sprawdzasz "czystość" żurku? Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Zurek z butelki 25.08.10, 13:35 Tak, u mnie jest zawsze taki, że palce lizać:) Ale: - nigdy nie daję całej butelki - zawsze dodaję odrobinę cukru, by przełamać kwasowość Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Zurek z butelki 25.08.10, 16:54 Spróbuj raz nie dodawac do żurku koncentratu z butelki sklepowej tylko zakiś seler - dokładnie tak jak buraki (bez chleba!) i dolej tego zakwasu z selerów, bedzie super, zobaczysz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zurek z butelki 25.08.10, 19:52 Albo bialy barszcz - ten powinno sie robic (podobno, bo u mnie w domu uzywa sie obu nazw zamiennie) na zakwasie z kiszonej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ej sama sobie zakwaś 25.08.10, 18:49 mąka żytnia z tengelmanna, czosnek, ew. chleb, skróka z Hofpfisterei i w lecie za 3-4 dni słoik pięknego żurku. albo wpadnij do mnie, dam Ci butelkę: świeżego zakwasu) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ej sama sobie zakwaś 25.08.10, 19:50 Tak wlasnie zrobie - sama. Zadne skroty. Dzieki za zaproszenie - szczerze powioedziawszy, myslalam, ze mieszkasz w miedzyczasie w innym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blady Re: ej sama sobie zakwaś IP: 78.133.165.* 25.08.10, 20:11 Mój przepis na żurek. 5 kopiatych łyżek otrąb żytnich z młyna wodnego, 3 - 4 ząbki czosnku, kilka skórek żytniego chleba, wszystko zalewam przegotowana letnią wodą ( ok.3/4 litra lub według uznania ) i po trzech dniach pod przykryciem żurek wychodzi palce lizać Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ej sama sobie zakwaś 28.08.10, 08:12 Super, nastepnym razem tak zrobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: Zurek z butelki IP: *.ghnet.pl 26.08.10, 16:09 hm, a może niemiecki żur jest jakiś inny? A może za dużo wlewasz - ? Jak żur jest bardzo kwaśny, to pewnie trzeba go wlać mniej niż stoi w instrukcji obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x w Niemczech mamy polskie żury, IP: *.unitymediagroup.de 26.08.10, 19:33 może ona zamiast trzech części wody na jedną część żuru zrobiła odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: w Niemczech mamy polskie żury, 26.08.10, 20:22 Co wcale nie znaczy, że są dobre. Ja również miałam kilka porażek z żurami kupowanymi. Mimo kupowanie różnych wytwórców. Teraz sobie robię żur sama. Kupuję dobrą mąkę żurową, bo to jest podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus może dlatego taki kwaśny, bo 26.08.10, 21:06 go w sklepie nie trzymają w lodówce? W sklepie na Stachusie wielokrotnie mówiłam, że zakwas ma miejsce w lodówce, ale nie reagują. Ja raz kupiłam i był zepsuty. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: może dlatego taki kwaśny, bo 27.08.10, 11:53 Tam tez raz kupilam i tez byl do niczego. Ale w PL w sklepach tez w lodowce nie trzymaja... Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Zurek z butelki 27.08.10, 20:38 Dziwny ten wątek-autorka nie szuka rady, nie probuje przepisow podeslanych przez innych, nikogo nie slucha, powtarza tylko w kółko "ohyda, kwach, niedobre". Po co zapoczątkowala tę dyskusję? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zurek z butelki 28.08.10, 08:08 Szukam wypowiedzi o zurze z butelki, to jest temat watku. A rad jak najbardziej slucham i nawet wyciagnelam wnioski (widac, ze czytasz piate przez dziesiate): od dzis tylko wlasny zakwas. A wlasnej opinii o butelkowanym zakwasie ze sklepu nie masz prawa mi zabraniac. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Zurek z butelki 28.08.10, 15:25 Kiedy większośc osób napisała ci, ze zurek z butelki jak najbardziej wychodzi, i jak go zrobić. Ty trzymasz się opinii, którą mialaś przed zalożeniem wątku- z butelki to kwach i ohyda, trzeba robić własny zakwas. To nie jest wniosek wyciagnięty z forum, to jest uparte tkwienie przy swoim zdaniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zurek z butelki 28.08.10, 16:17 Ale ja wlasnie tak robilam i to parokrotnie, jak ludzie pisza i wyszla ohyda. Tosamo szwagier i jeszcze pare osob. Te opinie niestety mnie nie odwiodly od ugruntowanego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
waszahanusia Re: Zurek z butelki 28.08.10, 05:18 Musisz poszukac takiego zurku kroet nie jest kwasny. Moze leipej barszcz biały zamiast zurku, skro wolisz mniej kwasne zupy. Poza tym notorycznie do zakwasów daja wode z ogorkow kwaszonych. Raz kiedys jak robilam zur myslałam ze butelki pomyliłam!!!! Polecam zur ze społem Kielce. Jest dosc lagodny. Aaaaa i zakwas łatwo mozna zrobic samemu Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zurek z butelki 28.08.10, 08:10 Wlasnie tak bede robic: tylko wlasny zakwas. Szkoda mi juz marnowac po raz n-ty ingrediencji. Aha - uwielbiam kwasne zupy, ale co innego kwasna ogorkowa czy dobry zurek, a co innego to, co siedzi w tych butelkach :(: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabrossa żurków w butelkach jest IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.08.10, 12:04 zatrzęsienie. Zależy od producenta, jeden drugiemu nierówny Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zurek z butelki 28.08.10, 19:41 Ale wszytscy uczestnicy tej dyskusji robili ten zur tak samo jak ja i kupowali pierwszy lepszy z butelki. Nie podali ani innego przepisu niz ten, ktory jest na butelce, ani jakies specjalnej firmy, ktora robi udany zakwas. Biorac pod uwage ilosc slow uzytych chocby w tym poscie, znam znacznie wiecej slow niz ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no zrob se 28.08.10, 20:49 przepis podawalam w ktorym poscie tutaj. ale nie bierz pod zadnym pozorem maki razowej zytniej, bo zurek ma posmak ehm dentystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Zurek z butelki 30.08.10, 12:39 Prawdopodobnie to nie żaden żurek, tylko woda, ocet i trochę mąki jako wabik. Odpowiedz Link Zgłoś
burczy01 Re: Zurek z butelki 30.08.10, 14:01 Sam kiedyś może spróbuję to przygotować - póki co jednak zdaje się na innych, lub sklep... :) Choć na pewno smak takiego domowego żurku będzie inny, wyjątkowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: a można zrobić żur na jedną osobę? 30.08.10, 14:44 bez problemu - weź tylko proporcjonalnie mniej mąki i mniej wody - i już. Odpowiedz Link Zgłoś