Dodaj do ulubionych

Poczestunek w nowej pracy

IP: 217.24.54.* 15.09.10, 10:50
Witam,
Chcialam zapytyc Was o rade. Niedwno zmienilam prace i jest tu taka tradycja ze kazdy nowy pracownik robi poczestunkowe sniadanie! Pare dni temu przyszla do nas nowa dziewwczyna - francuzka i ona przyniosla rozne rodzaje francuskich serow, bagietki i tyle bylo... Wszystkim smakowalo:) Tez bym chcciala przygotowac cos 'polskiego' bo wlasnie pracuje w Niemczech w miedzynarodowej firmie gdzie jest duzo obcokrajowcow. Chcialam sie pochwalic czyms naszym:) Tylko czym. Myslalam na upieczeniem jakiegos sernika, czy pierogami... ale zadne z nich za bardzo sniadaniowe nie jest... Razem ze mna przeszedl kolega z Czech wiec wszyscy oczekuja od nas czegos slowianskiego:) ehhh Ciekawa jestem Waszych pomyslow...
z gory dziekuje
Ewa
Obserwuj wątek
    • ladyann77 Re: Poczestunek w nowej pracy 15.09.10, 11:01
      Może mało słowiańskie i śniadaniowe, ale chyba warto:

sałatka ziemniaczana z korniszonem
      polskie kiełbasy + chrzan tarty (o ile dostaniesz to w Niemczech)
      kawałki smażonej polędwicy wieprzowej + sos grzybowy (z suszonych, cebuli i śmietany)
      sałatka jarzynowa klasyczna
      jaja faszerowane
      a czemu nie pierogi? w sensie np. deserowym z serem/jagodami na słodko?

Pozdrawiam!
    • bene_gesserit Re: Poczestunek w nowej pracy 15.09.10, 12:40
      * Pierogi drozdzowe z pieca, najlepiej z roznymi nadzieniami (kazdy rodzaj pieroga oznaczony jakos charakterystycznie, zeby sie nie pomylily) - sa znakomite na zimno, a kto bedzie chcial, podgrzeje je sobie w pracowej mikrofali. Imho najlepiej niesmiertelne ruskie i ze szpinakiem, bialym serem i czosnkiem.

* paszteciki - tez w dwoch wersjach - z miesem i kapusta z grzybami.

* niesmiertelne jajka faszerowane, czyli 'polskie ostrygi', ale urobisz sie, jesli jest was w biurze duzo.

* ciasto tez nie jest glupim pomyslem, ale ja bym zrobila cos z makiem, niekoniecznie makowiec, moze byc piegusek albo cos w rodzaju makowego mazurka

*albo, no wlasnie, ktorys z mazurkow (albo dwa rodzaje) - np kajmakowy z kwasnym dzemem, ozdobiony gorzką czekoladą i makowy wlasnie albo migdalowy albo cyganski albo krolewski. Tak - imho ciasto to najlepszy pomysl, pokochaja cie z miejsca :)

Generalnie podeszlabym do polskiej tradycji elastycznie, i zgarnelabym w nia rowniez to, co stalo sie popularne w ciagu ostatnich 20 lat, bo wlasciwie czemu nie.
      • Gość: Ewulkann Re: Poczestunek w nowej pracy IP: 217.24.54.* 15.09.10, 14:30
        Bardzo fajny pomysl z tymi drozdzowymi pierogami, nigdy takich nie jadlam:)) Tylko jak zrobic zeby nie byly za suche? Farsz dajesz dokladni taki sam jak do 'normmalnych' pierogow czy jakis zmodyfikowany? Nigdy tez nie robilam farszu szpinakowego, ale jak przeczytalalm wlasnie na jakies stronie w przepisie jest tylko szpinak pomieszac z feta :/ Czy to sie sprawdza czy masz jakis sprawdzony moze przepisik?
        Mysle ze moimi glownymi faworytami sa wlasnie te drozdzowe pierozki i ciasto. Makowe byloby super ale nie ma na czym zmielic maku, wiec raczej odpada. A w mazurakch nie mam doswiadczenia niestety... Ja jestem bardziej sernikowa i czekoladowa:) heh
        Tylko zadne z kremem nie da rady bo mi sie nie zmiesci do lodowki... Ehhh
        EWA
        • bene_gesserit Re: Poczestunek w nowej pracy 15.09.10, 16:32
          Dokladnie taki sam farsz, ciasto jak na paszteciki - w necie jest sporo przepisow.
          Szpinak do farszu najlepiej mrozony, po rozmrozeniu odcisnij go (najlepiej brac w garsc i sciskac, az wyplynie cala woda. Takie suche szpinakowe szmatki zmieszaj z kremowym serem, dopraw czosnkiem, gałką musztatołowa, sola i pieprzem. 400g odcisnietego szpinaku na 150-200g serka.
    • roseanne Re: Poczestunek w nowej pracy 15.09.10, 18:52
      slodka strucla drozdzowa , jakas konitura, dzem
      kawa z mlekiem

albo polmisek wedlin i dobry chleb na zakwasie
      • 83kimi Re: Poczestunek w nowej pracy 15.09.10, 19:34
        Może paszteciki z kapustą? Wspomniana wcześniej sałatka warzywna? Ogórki kiszone?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka