Dodaj do ulubionych

Cukier - nie dajmy się zwariować!

30.03.04, 13:10
wybrałam się do piotra i pawła celem zakupienia brązowego cukru do
skarmelizowania jabłuszek na tartę.
otóż oczom mym ukazała się najpeirw cena cukru zwykłego, która w ciągu kilku
dni poszybowała z 1,38zł do 2,59. ja rozumiem, że Ue etc. ale jeszcze cały
miesiąc nam został. więc czemu cena cukru już jest prawie o 80% wyższa?
brązowy był, ale drogim malutka paczuszka 29zl.

a propos karmelizacji, czy można użyć cukru białego?
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 13:33
      Ty się ciesz, ze zobaczyłaś ten cukier na półce. Ja ostatnio widuję w sklepach
      kartki, ze cukier został wyprzedany. Jeśli jeszcze nie wiesz to Ci powiem że
      ludzie masowo wykupują cukier, stąd ta cena, która jest pochodną zwiększonego
      popytu.
      • marghot Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 13:35
        kathy38 napisała:

Jeśli jeszcze nie wiesz to Ci powiem że
        > ludzie masowo wykupują cukier, stąd ta cena, która jest pochodną zwiększonego
        > popytu.
        >

wiem o tym, tylko że takie zachowanie naszego społeczeństwa trochę mnie
        przeraża. przecież na dobrą sprawę nei wiemy ile cukier będzie kosztował 01
        maja.
    • Gość: gość Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! IP: *.pmintl.ch 30.03.04, 13:34
      Wlasnie, nie dajmy się zwariować.
      To jakieś ondchylenie narodowe z tym cukrem...
      • default Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 13:57
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Wlasnie, nie dajmy się zwariować.
        > To jakieś ondchylenie narodowe z tym cukrem...

No właśnie, za komuny to właśnie cukier był pierwszym produktem na kartki, na
        długo przed kartkami mięsnymi i innymi. Może to chodzi o ten ulubiony narodowy
        napój, który przy użyciu cukru można sobie wyprodukowac? :)))
    • madzioreczek Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! do Marghot 30.03.04, 13:48
      O dziwo ja też byłam dziś w piotrze i Pawle (ten w Browarze) i faktycznie cena
      wzniosła się na wyżyny. Parę dni temu zastanawiałam się czy nie poczynić
      zapasów, ale jak ja nie piekę to torebka cukru wystarcza mi spokojnie na
      miesiąc, a poza tym na jak długo miałabym poczynic takie zapasy, 5 lat 10? bez
      przesady.
      Co do tej karmelizacji to chciałabym się zapytać czemu to służy i jak to się
      robi?
      Pozdrawiam wszystkich "nie-cukro-maniaków" ;)
      • marghot Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! do Marghot 30.03.04, 14:01
        Kochana, dostałam od Liski przepis na tartę z jabłuszkami. i właśnei wg tegoż
        przepisu należy przed wyprodukowaniem ciasta skarmelizować jabłka. możesz
        zerknąć do założónego rpzeze mnei tematu: Jakie jabłka do tarty.
        dzisiaj próbuje :)
        • madzioreczek Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! do Marghot 30.03.04, 14:46
          Marghot, no to powodzenia w dzisiejszym pieczeniu, daj znać jak wyszło, jakbyś
          mi tylko linka podała na tą tartę, bo dalej nie wiem o co chodzi z tą
          karmelizacją jabłek. Pozdrawiam
    • marghot Re: Link dla Madzioreczka :)) tarta tatin 30.03.04, 15:08
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10748345&a=10749372
    • zuzinkas Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 15:22
      cukier u mnie w supermercato (Mediolan) kosztuje 0,89/kg.
      mam nadzieje ze w Polsce do takiej ceny nie dojdzie.
      • marghot Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 15:24
        no to tani macie ten cukier, u nas chyba z 5 razy droższy obecnie jest
        może zaczniemy sprowadzac cukier z włoch?
        ;))
        • madzioreczek Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! - do Marghot 30.03.04, 15:36
          on chyba podała cenę w euro a nie w złotych hihihi.... :-)
          Dla Ciebie również pozdrowienia, również z Poznania :-))) acha i dzięki za linka
          • marghot Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! - do Margho 30.03.04, 16:14
            ale te 89 centów, to i tak mniej niż nasze 2,70
            a w pewnych rejonach polski i nieco więcej
            • zuzinkas Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! - do Margho 30.03.04, 16:24
              zaluzmy ze 1 euro to 4,5 zl. czyli 0,89 euro to 4,00 zlote.
        • zuzinkas Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 16:04
          0,89 euro!!!!
      • brunosch Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 15:38
        Jeśli podajesz cenę w euro, to i tak wielokrotnie tańszy niż w Polsce, bo
        wychodzi że mniej, niż 1 zł.
        A kupowanie cukru Polacy to już mają we krwi. Za każdym razem, gdy agencja JPP
        (Jedna Pani Powiedziała) głosi wojnę, to tłum leci do sklepów rafinadę kupować.
        W moim krótkim życiu było tak już kilka razy. Przywykłem... Największą uciechę
        mają zawsze mrówki faraonki, które obżerają się tymi zapasami do wypuku.
        • Gość: Mycha Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! IP: *.zefa.pl 30.03.04, 16:15
          Bruno! A po ile Ty euro liczysz????
          ;o)

Bo ja wszedzie widzialam po 4,7 pln (mniej wiecej) co daje ponad 4 zeta za kg
          cukru...
          • dziuunia Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 16:18
            No właśnie też się zdziwiłam,jakby nie liczyć wychodzi 4.18 zł za kg.
            • dziuunia Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 16:21
              Poza tym cukier jest jedynym produktem spożywczym którego cena jest regulowana
              w Unii i cenę tę ustala Bruksela,więc cukrownie bedą mogły po 1.05.04 zażądać
              sobie 3 zł za kg.Jak doliczyć marżę sklepową to wyjdzie 3.5-4 zł za kg.I stąd
              to całe zamieszanie w sklepach bo niektórym cukrowniom się chyba daty pomyliły.
            • Gość: Linn Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! IP: *.dialup.tiscali.it 30.03.04, 16:22
              Spokojnie! Jeszcze miesiac, a tu juz niektorzy traca nerwy. Co do euro tez brak
              jasnosci.
              • dziuunia Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 16:53
                Ja nie tracę nerwów;)Za to niektórzy nasi rodacy tak,i wykupują cukier w
                ilościach hurtowych.Faktem jest że po wejściu do unii cukier podrożeje bo jest
                jedynym produktem spożywczym który ma w państwach Unii cenę regulowaną przez
                Brukselę.Zgodnie z tym cukrownie będą miały prawo po 1.05.04 ządać za kg 3
                zł,więc w sklepie cena będzie wynosiła 3.5-4 zł za kg.Z tego wniosek że
                cukrowniom daty się pomyliły chyba;)No i narobili paniki wróciły duchy lat 70 i
                szkoda tylko że kartek nie wprowadzą;)chociaż kto wie,kto wie....;)
          • brunosch SKŁADAM 31.03.04, 10:29
            SAMOKRYTYKĘ.
            Nigdy nie miałem się za uzdolnionego matematycznie, ale teraz to troszkę za
            bardzo dałem się zasugerować poprzedzającym wpisom...
            Wyszło mi, że: 4,5 za euro podzielić przez 0,89 daje niecałą złotówkę. Jasne?
            Jasne, pełne.
            A że to działanie mija się troszku z normatywnymi działaniami matematycznymi?
            Czy musimy zawsze giąć kark w obliczu konwencji???
        • Gość: limba Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! IP: *.mos.gov.pl 30.03.04, 16:41
          Bruno, chyba jednak się pomyliłeś, bo zgodnie z tabelą kursów walutowych 1 EURO
          kosztuje w Polsce ok.4,73 zł. A więc 0,89 od 4,73 to jest 4,21 zł. i taka mniej
          więcej będzie u na cena cukru po wejściu do UE.
          A więc jeśli się weźmie pod uwagę niedawną cenę cukru w hipermarketach i
          wywołaną przez media panikę podrożenia tego i innych artykułów [sama płaciłam w
          ub. tygodniu 1,69 za 1 kg cukru], to nic dziwnego, że ludzie go wykupują.
          Sama tego nie robię, ale jest to bardzo duża podwyżka - ok.2,5 raza, więc się
          nie dziwię innym, którzy mają dochody np.500 zł miesięcznie - a takich jest w
          naszym kraju bardzo wiele.

A teraz do Marghot:
          jeśli chodzi o cukier brązowy, to widziałam taki [też w ubiegłym tygodniu] w
          którymś z hipermarketów. Jeśli mnie pamięć nie myli, to kosztował:
          - cukier trzcinowy - po 29 zł za 1/2 kg
          - cukier brązowy z melasy - po ok. 9 zł. za 1/2 kg.
          Ja kupiłam cukier trzcinowy w Tesco po 12,99 za 1/2 kg. - jest drobniejszy niż
          ten za po 29 zł.
          Zaszalałam, bo też zapragnęłam skosztowania tego specjału.
          Pozdrawiam wszystkich!

• nat.ka Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 30.03.04, 18:50
      dlatego słodzę herbatkę słodzikiem...:)
    • giezik Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 31.03.04, 07:13
      jak wyglada panika na rynku cukru, pokazuje przyklad mojej szanownej drugiej
      polowy. Rozmowa wieczorna tak wygladala (po powrocie jej z supermarketu):
      - Kochanie podobno ludziom palma odbiła i kupują cukier masowo
      - a wiesz faktycznie jakos ludzie duzo cukru kupowali
      - ....
      (po informacji w telewizji, ze ceny pikuja w góre, w niektóych sklepach
      wprowadzono limity)
      - moze powinnismy troche i my kupic
      (ja)- dlaczego?
      - no słyszysz przecież, że drożeje. Kupimy taniej
      - Kotku, kupujemy co miesiąc max 2 kg cukru, nie przesadzasz nieco?
      - no wiesz, ale może być drożej, a jak przecież robię ciasteczka
      - tak, raz w miesiacu i zuzywasz szklankę cukru
      - no ale przecieć ludzie mogą mieć rację
      ...
      i tak dalej w tym stylu. :)

Ponieważ nieco zajmuję się ekonomią tak sobie myślę, jaki może być scenariusz.
      Przeciętna rodzina zużywa no powiedzmy 3 kg cukru miesięczne (nie wiem jak jest
      moze wiecej), teraz kupią kilka zgrzewek, tak ze w lipcu będą w domu posiadać
      zapasy na poziomie powiedzmy 10 - 15 kg.
      POnieważ będzie to sezon na rożne przetwory, w domu będą zapoasy cukru i nie
      trzeba będzie go już kupować. W efekcie na rynku osłabnie ppopyt na cukier.
      Cukrownie, które wywyołały (wzmocniły) tę panikę, zmniejszajac dostawy do
      sklepów nagle w sezonie zobaczą, że popyt jest mniejszy niż przeciętnie.
      Skutkiem może być spadek cen.
      A jeszcze żeby było zabawniej to powinny być jakieś nadwyraz urodziwe zbiory,
      tak żeby podaż cukru znacząco wzrosła (ze juz nie wspomne o naszej rodzimej
      przebiegliwości, która za moment może spowodować, ze w sklepach pojawi sie
      tańszy cukier z Rosji czy Czech.)

- dlaczego
      • anlukas Re: Produkcja cukru 31.03.04, 08:53
        kwota A(rynek krajowy)1590tyś ton
        kwota B(export z dopłatą)50tyś ton
        zapasy to ok 400-500tyś ton przy sporzyciu miesięcznym ok 130 tyś ton
        cena interwencyjna ARR 1,8 PLN za kg
        Światowe ceny cukru ksztłtują się ok 1 zł za kg ale import nie jest możliwy
        ponjeważ cło wynosi 96% od ceny niemniej jednak niz 430EUR/t
        Import to ok 85 tyś ton po obniżonych stawkach celnych z CEFTA(Rumunia,Węgry)i
        z krajow WTO
      • kwieta4 Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 31.03.04, 09:12
        a gdzie ludzie przechowuja ten cukier? taki worek musi zajmowac sporo
        miejsca... kiedys /jak w tym kawale sprzed lat/ to np. jakas babcia miala caly
        tapczan kawy:)))
        ale przeciez teraz juz tapczanu sie nie kupi:))
        • marghot Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 31.03.04, 09:18
          może mają stare tapczany ;)))
          pewnie w szafkach i różnych spożarkach upychają.
          • Gość: piri Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 11:59
            W prospekcie jednego z hipermarketow zobaczylam "okazje" cukier biały za 3,3
            pln.. hmm. back to the roots? pewnie niedlugo wprowadza cukier na kartki do
            lokalnych sklepikow i beda sprzedawac tylko stalym klientom... :/
            • joko5 Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 31.03.04, 12:40
              Skończył mi się cukier,ale wstydziłam sie go kupić , żeby nie wyjść na buraka,
              który dał się omamić unijnej propagandzie.
              • marghot Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 31.03.04, 12:42
                Kochana, od kupienia 1-2kg jeszcze nic nikomu nie ubyło
                kupuj więc śmiało
            • anlukas Re: Cukier - nie dajmy się zwariować! 31.03.04, 12:45
              Kartki? przy 400 tyś ton zapasów? nie panikuj W moim sklepie osiedlowym
              uważanym za drogi jest cena 2,99 zero zainteresowania, cena równowagi?
    • marghot Re: Dzisiaj w tym samym miejscu cukier po 2,99zl 01.04.04, 13:02

• Gość: giezik wyciągam wspomnieniowo (3,25) no txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 07:57
        • Gość: krasnowo Re: wyciągam wspomnieniowo (3,25) no txt IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 19:23
          a ja właśnie muszę kupić 100kg cukru na zimowe podkarmienie pszczół, o
          przetworach nie wspomnę...
      • hania55 Re: Dzisiaj w tym samym miejscu cukier po 2,99zl 15.07.04, 08:53
        Teraz jest sezon na przetwory, może dlatego znów zwiększył się popyt na cukier.
        Albo w tych tonach kupowanych w marcu i kwietniu zagnieździły się robaki i
        wszystko trzeba było wyrzucic.
        • Gość: cytryna Re: Dzisiaj w tym samym miejscu cukier po 2,99zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 16:41
          Bytom sklep osiedlowy-3,99,targowisko 3,20zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka