Dodaj do ulubionych

nieudany chleb

31.10.10, 10:59
Witam,
dziś upiekłam chleb na drożdżach, 70% mąki pszennej + 30% to mąka pszenna grubo mielona i żytnia, do tego pestki dyni, drożdże, sól i woda. Chlebek ładnie wyrósł ale pod skórką zrobiła się dziura a cisto zupełnie opadło, natomiast sama skórka jest ładnie wyrośnięta, wypieczona i pyszna. Piekłam 1 godzinę w temp 200 stopni. Jaka mogła być przyczyna tego opadnięcia?
Cisto dałam do 2 keksówek i w jednej ciasto aż tak nie opadło ale jest takie jakby rzadkie. Czy może cisto zrobiłam za rzadkie, czy też zbyt krótko się piekło?
Obserwuj wątek
    • momas Re: nieudany chleb 31.10.10, 11:38
      wazne sa proporcje drożdzy do mąki i ilosc wody dodanej do ciasta....
      poadj je, moze to wyjasni sprawę...
      • kaputo1 Re: nieudany chleb 31.10.10, 12:59
        1 kg mąki + 4 szklanki wody + pół kostki drożdży
        • linn_linn Re: nieudany chleb 31.10.10, 13:06
          Nie wiem ile to jest kostka drozdzy, ale moze bylo ich za duzo.
          • kaputo1 Re: nieudany chleb 01.11.10, 11:48
            kostka to 100 g
        • tannat Re: nieudany chleb 31.10.10, 18:22
          Jeśli 4szkl. wody = 1litr (po 250 ml na szklankę) to stanowczo za dużo. Nawet te luźniejsze i bardziej "nawodnione" chleby to max 70-75% nawodnienia, a tutaj 100% (1kg wody na 1kg mąki). Ilość drodży też za duża (wnioskuję że kostka to 100g), choć jeszcze znośnie. Wody max. 650ml na początek
    • poszukiwaczsmaku Re: nieudany chleb 01.11.10, 12:26
      Chleb wyjdzie o wiele lepiej, jeśli zrobisz go na zakwasie, zwłaszcza, że w składzie widzę mąkę żytnią, na którą drożdże "nie działają" :) Zakwas możesz zrobić sama, pójść po trochę do piekarni albo kupić zakwas suszony (wtedy dodać nieco drożdży mimo wszystko). Zobaczysz, jaki wtedy chleb wyjdzie :)

Poza tym dobrze wyrabiać, dać czas na wyrośnięcie i co jakiś czas na początku pieczenia spryskać rozgrzany piekarnik odrobiną wody - piekący się chleb lubi parę.

A na drożdżach to lekkie pieczywo pszenne, bułki, bagietki - to tak. A mięsisty, fantastyczny chleb, który trochę poleży i zawsze będzie boski to na zakwasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka