Dodaj do ulubionych

zupa rybna

IP: 82.139.156.* 19.12.10, 17:56
Szukam przepisu na zupe rybną, jakas dobrą.
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 18:22
      na dobrą zupę rybną możesz liczyć w okresie od wiosny do jesieni i w grube mrozy nad rybnym jeziorem.
      W internecie jest duzo przepisów na zupy rybne i coś sobie wybierzesz,ale najlepsza zupa rybna jest z tzw drobnicy, czyli tych rybek,które najczęściej przynosza do domu wędkarze. Musi byc sporo różnych gatunków i ze dwa spore sandacze.
      Wrzuć do wyszukiwarki zupa ucha- zobaczysz jak ją się robi i z czego.Ta jest najsmaczniejsza.
      • marciasek i koniecznie zerknij tutaj: 19.12.10, 18:41
        prota.extra.hu/bogracs_zupy_rybne.php
        [kopalnia tradycyjnych przepisów wegierskich - smacznego :) ]
    • Gość: gość Re: zupa rybna IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 18:55
      1 kg ryby (łosoś, halibut, dorsz....)
      2 pory, 1 cebula, posiekane
      4 pomidory bez skórki drobno pokrojone, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
      2 ząbki czosnku drobno posiekane,
      1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
      listek laurowy, tymianek, sól, pieprz, szafran (ok 1/2 lyżeczki)

Pory i cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, poddusić, dodać koncentrat, czosnek, nasiona kopru, listek laurowy. Dodać 2 litry wody, rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 20 min na małym ogniu. Doprawić, dodać szfan, gotować jeszcze 2-3 minuty.
      Podawać z grzankami czosnkowymi.

Taką zupę jadłam kiedyś we Francji i wtedy po raz pierwszy przekonałam sie do zupy rybnej:)

Kiedyś jadłam też zupę rybną przyprawioną tak jak tradycyjne flaki, była naprawdę fantastyczna.
      • Gość: becia Re: zupa rybna IP: *.kaskada.net 20.12.10, 17:29
        W Wielkopolsce w wielu domach (u mnie również) na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy rybnej, koniecznie z własnoręcznie zrobionymi łazankami. Kawałki karpia + wypatroszone głowy gotuje się z warzywami, jak na rosół, tylko dużo krócej. Później przecedza, zaciąga śmietaną z mąką i dodaje dużo świeżego koperku. Trochę rybnego rosołu można odlać, dodać żelatyny i zalać ugotowane kawałki ryby.
        Zupę tę zawsze gotuje moja mama, więc nie wiem, czy nie dodaje jeszcze jakiegoś tajemniczego składnika, który sprawia, że jest taka pyszna, Jutro sie dowiem.
        • janatalia Re: zupa rybna 20.12.10, 17:36
          U nas ten tajemny skladnik, to sok z cytryny - dosc sporo. Zupa ma wiec lekko kwasny posmak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka