Gość: gosc IP: 82.139.156.* 19.12.10, 17:56 Szukam przepisu na zupe rybną, jakas dobrą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 18:22 na dobrą zupę rybną możesz liczyć w okresie od wiosny do jesieni i w grube mrozy nad rybnym jeziorem. W internecie jest duzo przepisów na zupy rybne i coś sobie wybierzesz,ale najlepsza zupa rybna jest z tzw drobnicy, czyli tych rybek,które najczęściej przynosza do domu wędkarze. Musi byc sporo różnych gatunków i ze dwa spore sandacze. Wrzuć do wyszukiwarki zupa ucha- zobaczysz jak ją się robi i z czego.Ta jest najsmaczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek i koniecznie zerknij tutaj: 19.12.10, 18:41 prota.extra.hu/bogracs_zupy_rybne.php [kopalnia tradycyjnych przepisów wegierskich - smacznego :) ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zupa rybna IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 18:55 1 kg ryby (łosoś, halibut, dorsz....) 2 pory, 1 cebula, posiekane 4 pomidory bez skórki drobno pokrojone, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego, listek laurowy, tymianek, sól, pieprz, szafran (ok 1/2 lyżeczki) Pory i cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, poddusić, dodać koncentrat, czosnek, nasiona kopru, listek laurowy. Dodać 2 litry wody, rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 20 min na małym ogniu. Doprawić, dodać szfan, gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z grzankami czosnkowymi. Taką zupę jadłam kiedyś we Francji i wtedy po raz pierwszy przekonałam sie do zupy rybnej:) Kiedyś jadłam też zupę rybną przyprawioną tak jak tradycyjne flaki, była naprawdę fantastyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: zupa rybna IP: *.kaskada.net 20.12.10, 17:29 W Wielkopolsce w wielu domach (u mnie również) na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy rybnej, koniecznie z własnoręcznie zrobionymi łazankami. Kawałki karpia + wypatroszone głowy gotuje się z warzywami, jak na rosół, tylko dużo krócej. Później przecedza, zaciąga śmietaną z mąką i dodaje dużo świeżego koperku. Trochę rybnego rosołu można odlać, dodać żelatyny i zalać ugotowane kawałki ryby. Zupę tę zawsze gotuje moja mama, więc nie wiem, czy nie dodaje jeszcze jakiegoś tajemniczego składnika, który sprawia, że jest taka pyszna, Jutro sie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janatalia Re: zupa rybna 20.12.10, 17:36 U nas ten tajemny skladnik, to sok z cytryny - dosc sporo. Zupa ma wiec lekko kwasny posmak. Odpowiedz Link Zgłoś