Dodaj do ulubionych

Kumpiak podlaski...?

11.01.11, 18:12
Czy w W-wie można gdzieś kupić kumpiak podlaski z Sokołowa?
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:05
      Przepraszam, a co to jest?
      • ewa9717 Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:14
        Taka szynka cudnie wędzona, którą w "Panu Tadeuszu" milcząc żwawo jedli ;)
        • bobralus Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:22
          Bywa dosc czesto w biedronce. Naprawde smaczna wędlina.
        • felinecaline Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 21:33
          W moim wydaniu PT to "cholodziec litewski milczkiem zwawo jedli" ;P
          • ewa9717 Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 21:45
            felinecaline napisała:

> W moim wydaniu PT to "cholodziec litewski milczkiem zwawo jedli" ;P
            Oni tam w prawie każdej księdze coś milcząc zwawo jedli ;)
    • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:26
      a do ktorej jest najblizsza smakiem ? do parmenskiej , do hiszpanskiej czy do westfalskiej ?
    • zlotajagoda Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 21:15
      Kupowałam kilkakrotnie w Carrefourze w Reducie. Czy jest w stałej ofercie to nie wiem ale z pewnością bywa.
      • ampolion Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 04:01
        Szynka? Przecież to nie koszerne!
        צבא ההגנה לישראל
        • zlotajagoda Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 10:23
          ampolion napisał:

> Szynka? Przecież to nie koszerne!

Dlatego tylko kupowałam :-)))
    • Gość: Ewa Re: Kumpiak podlaski...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 22:38
      Kumpiak jest w Biedronce..... sama sie zdziwiłam:)
      • billy.the.kid Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 09:57
        W P.TADEUSZU miolczkiem żwawo jedli
        1.chołodziec litewski
        2.chłodnik zabielany.
      • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 10:56
        Gość portalu: Ewa napisała:

> Kumpiak jest w Biedronce..... sama sie zdziwiłam:)

Dzięki! Biedronka jest blisko mojego osiedla na rogu Sobieskiego i Nałęczowskiej to pójde tam i może dostanę ten kumpiak; a poza tym przecież Genny jest taka miła ze czasem mi coś z podróży na Podlasie przywozi :-)
    • linn_linn Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 10:14
      Mozna zrobic :)
      wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1705
      Od szynki parmenskiej jest podobno lepszy. Ktos to potwierdza?
    • horpyna4 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 11:21
      A on jest z Sokołowa? Wydawało mi się, że z Sokółki (czyli blisko Supraśla...).
      • mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:16
        horpyna4

no czy to wazne,
        jest cos takiego za granica,
        gdie mozna kupic?
        czy to tylko w polsce,
        wiesz jak sie ma domek
        na wiosce to cos innego,
        bo w piwnicy to tylko kawalek
        mozna zrobic,
        no i ten klimat gorski,nie
        • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:22
          sory ze siem wtrancam : ale to raczej od miesa zalezy i odpowiedniego przygotowania , raczej niz klimatu gorskiego :-)))
          • mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:25
            a74-7

z tym sie nie zgadzam,
            bo po twojej teorii
            to moglabym zrobic w piwnicy?.
            • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:35
              tak jak robia parmenskie i inne,wymogi dotycza temp powietrza. pogoogluj sobie
              Skoro piwnica nie zatechla ,przewiewna chlodna odpowiednio - dlaczego by mie ???
              Widzialam takie cuda w Walii .
              • mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:56
                a74-7 napisał:

> tak jak robia parmenskie i inne,wymogi dotycza temp powietrza. pogoogluj sobie
                > Skoro piwnica nie zatechla ,przewiewna chlodna odpowiednio - dlaczego by mie ?
                > ??
                > Widzialam takie cuda w Walii .

no i teraz
                usuwasz sie dyskretnie
                od twojej teorii,
                • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 13:06
                  byc moze nie zrozumialas o co chodzi ?:-D
                  patrz post ponizej
                  Zdarza sie , inni tez nie potrafia zrozumiec twojej wiztuozerii na klawiarurze :-D
                  Milego dnia
                  • mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 13:22
                    a74-7 napisał:

> byc moze nie zrozumialas o co chodzi ?:-D
                    > patrz post ponizej
                    > Zdarza sie , inni tez nie potrafia zrozumiec twojej wiztuozerii na klawiarurze
                    > :-D
                    > Milego dnia
                    tez ,

a74-7☺

sory ze siem wtrancam : ale to raczej od miesa zalezy i odpowiedniego przygotowania , raczej niz klimatu gorskiego :-)))

wlasnie kto zle czyta?
                    • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 17:38
                      tu masz" patent "na krumpiak, z ktorego wynika ze piwnica ,spelniajaca warunki o ktorych napisalam tez sie nada Prosciutto na wielka skale tez nie susza na swiezym powietrzu tylko w specjalnych halach ..Praktycznie kazdy kraj ma taki "kumpiak " i kazdy troszke imnaczej smakuje :-)))
                      Jak przygotować kumpiaka?

Etap I - nacieranie: Schłodzona do temperatury 0-4 stopni surowa szynka wieprzowa, pochodząca z dojrzałej sztuki jest nacierana ziołami, pieprzem, czosnkiem i zasypana solą kamienną w drewnianej skrzyni.
                      Etap II - solenie: Czas zasalania 2 tygodnie, dla cięższej sztuki 3 tygodnie. W czasie zasalania mięso należy kilkakrotnie przewracać i nacierać solą.
                      Etap III - płukanie: Po zasoleniu obmyć z nadmiaru soli w roztworze solanki 10 proc..
                      Etap IV - dojrzewanie: Zawiesić do dojrzewania w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Temperatura w pierwszych dwóch miesiącach dojrzewania powinna wynosić około 6 - 8 stopni, w następnych dwóch - 14 stopni. Te warunki najłatwiej jest osiągnąć w okresie od późnej jesieni do wiosny.
                      cyt :
                      Ważne: Proces musi być pod ciągłą kontrolą - w przypadku zbyt szybkiego wysuszania należy podnieść wilgotność w pomieszczeniu. Temperatura powietrza w końcowej fazie nie powinna przekraczać 16 stopni. Po minimum półrocznym dojrzewaniu kumpiak nadaje się do jedzenia.
                      • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 17:44
                        kumpiak of course :-D
      • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 15:43
        horpyna4 napisała:

> A on jest z Sokołowa? Wydawało mi się, że z Sokółki (czyli blisko Supraśla...).

:-) nie nie, Sokółka pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3%C5%82ka
        jest co prawda 4 razy większa od mojego Supraśla ale tam nie ma zakladu miesnego; Sokólka jest znana z tego niby-cudu ktory miał tam rzekomo zaistnieć dwa lata temu; no chyba że zapamiętałaś, że ksiądz propboszcz z "U Pana Boga..." sam wędzil koło plebanii wedliny i m.in. "kumpiak" :-) bo sceny z kosciala kręcono w Sokółce bo w Królowym Moście nie ma kosciała a jest jedynie kaplica katolicka i cerkiew; a najśmieszniejsze jest to ż e w samym Sokolowie nie można dostać kumpiaka a Genny kupuje go w Siemiatyczach... :-)
        • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 16:08
          qubraq napisał:

> horpyna4 napisała:
          >
          > > A on jest z Sokołowa? Wydawało mi się, że z Sokółki (czyli blisko Supraśl
          > a...).
          >
          > :-) nie nie, Sokółka

... i - jak sie okazuje - w ZM w Skołowie też nie robią kumpiaka... ale mnie sie czasem udaje go kupić w Supraślu w sklepie mięsnym...- może to jest import z Litwy... :-) musze zapytac na comiesięcznym Kiermaszu Produktów Regionalnych w W-wie w Blue City o jego pochodzenie;

pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3%C5%82ka
          > jest co prawda 4 razy większa od mojego Supraśla ale tam nie ma zakladu miesneg
          > o; Sokólka jest znana z tego niby-cudu ktory miał tam rzekomo zaistnieć dwa lat
          > a temu; no chyba że zapamiętałaś, że ksiądz propboszcz z "U Pana Boga..." sam w
          > ędzil koło plebanii wedliny i m.in. "kumpiak" :-) bo sceny z kosciala kręcono w
          > Sokółce bo w Królowym Moście nie ma kosciała a jest jedynie kaplica katolicka
          > i cerkiew; a najśmieszniejsze jest to ż e w samym Sokolowie nie można dostać
          > kumpiaka a Genny kupuje go w Siemiatyczach... :-)
          • horpyna4 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 17:30
            A jednak Sokółka, a konkretnie wieś Janowszczyzna. Jest zaraz za lasem, mniej więcej na linii prostej Supraśl - Sokółka. Czyli dwa razy bliżej Sokółki, niż Supraśla.

I to właśnie w tej Janowszczyźnie miejscowy radny wypromował kumpiak jako produkt regionalny.
            • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 13.01.11, 12:38
              horpyna4 napisała:

> A jednak Sokółka, a konkretnie wieś Janowszczyzna. Jest zaraz za lasem, mniej więcej na > linii prostej Supraśl - Sokółka. Czyli dwa razy bliżej Sokółki, niż Supraśla.

ale ja przemieszkuje w Supraślu a do Sokólki nie chce mi sie jeździć ... :-)

> I to właśnie w tej Janowszczyźnie miejscowy radny wypromował kumpiak jako produkt
              > regionalny.

wiem - widziałem :-)
    • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:43
      nie bedzie to kumpiak podlaski ,ani walijski , ale moze byc np wiedenski -nazwij go jak chcesz :-D
    • coralin Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 18:01
      Też widziałam w Biedronce, do której zaczęłam zaglądać niestety dopiero od wiosny. Jest też kindziuk. A Biedronkę kojarzyłam z marnymi produktami. Jestem pod wrażeniem wielu.
      • Gość: Ewa Re: Kumpiak podlaski...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 18:46
        A jakie maja pastrami wołowe, cieniuteńko pokrojone pychaaaaa
        • a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 19:10
          jadlam ich pastrami , fakt - smaczne
        • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 13.01.11, 12:44
          Ewa napisała:

> A jakie maja pastrami wołowe, cieniuteńko pokrojone pychaaaaa

wolę jednak kumpiak :-)
        • coralin Re: Kumpiak podlaski...? 13.01.11, 16:13
          W ogóle w Biedronce jest ogrom tych suszonych szynek. Z miesiąc temu widziałam też poledwicę bretońską. Są w plasterkach pakowane i można sobie dokładnie postudiować skład. Podobnie jest z żółtymi serami. Stary olęder to naprawdę zacny smak.
          • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 14.01.11, 12:39
            coralin napisała:

> W ogóle w Biedronce jest ogrom tych suszonych szynek. Z miesiąc temu widziałam też
            > poledwicę bretońską. Są w plasterkach pakowane i można sobie dokładnie postudiować
            > skład. Podobnie jest z żółtymi serami. Stary olęder to naprawdę zacny smak.

oj, gdyby nie dokuczające mi biodro to juz bym tam poleciał :-)
            • aretha04 Re: Kumpiak podlaski...? 14.01.11, 19:59
              do latania to skrzydła chyba służą:)

a bolący staw biodrowy (serdecznie współczuję) to przez tego... kumpiaka

bo popularnie kumpiak to tył, pośladek:)

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080616/REGION04/117719020

w zasadzie Słownik gwary Suwalszczyzny rozróżnia jeszcze:
              kump - szynka
              kumpiak - golonka

www.niam.pl/artykuly/artykul/114-kumpiak_cudze_chwalicie_swego_nie_znacie

PS
              czasami bywa w sklepie na antresoli Metro Ratusz lub na bazarku przy Cynamonowej
              • qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 15.01.11, 10:12
                aretha04 napisała:

> do latania to skrzydła chyba służą:)

:-) :-) ale na róg Nałęczowskiej i Al.Sobieskiego moge zawsze dojechać autobusem - troche to skomplikowane bo najpierw 117-ką ode mnie na Krolowej Marysieńki a potem 2 przystanki czymkolwiek co jedzie Aleją... 116 130, 519.. :-) a poza tym juz teraz moge pojechac moim 24-letnim Maluszkiem bo po tym deszczu zniknęły zwały śniegu usypane przez "miłych" sąsiadów na moim podjeździe do garażu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka