25.01.11, 17:01
przekonaliscie
mnie do awokado
ktore mialam latami
pod nosem,
to moze do nich tez
jak najprosciej
jaki maja smak,
ogladam duzo w tv
mimo tego nie wiem
od czego zaczac,
najlatwiesze ma byc
chodzi mi o "zrozumienie"
ich smaku,
dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: aqua48 najprościej IP: *.aster.pl 25.01.11, 17:38
      Są pyszne i nie podobne w smaku do niczego innego.
      • a74-7 Re: najprościej 25.01.11, 17:47
        a co mhr- tanio kupilas ?, bo juz po sezonie :-)
    • Gość: elca Re: kasztany IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.11, 17:55
      Smakiem przypominaja kartofla z orzechem ;)
      • Gość: gość Re: kasztany IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 18:24
        ha ha, coś w tym jest, choć mi chyba bardziej przypominają lekko niedogotowaną fasolę z lekko slodkawym orzechowym posmakiem. Ale to chyba bardziej o konsystencję chodzi a nie o smak. Generalnie kasztany smakują jak kasztany i trudno je do czegoś przyrównać:) I są pyszne.
        • Gość: kocila Re: kasztany IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.11, 19:13
          A mnie smakowały jak bób :(
          Nie zostałam fanką
          • Gość: gość Re: kasztany IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 19:39
            nie lubisz bobu? ;)
            Trzeba po prostu spróbować bo tak na prawdę to jest smak nie podobny do żadnego innego.
            Kasztany mają sporo skrobi więc chyba przez to trochę się niektórym kojarzą z ziemniakiem, bobem czy fasolą, raczej ze względu na konsystencję, bo tak naprawdę to zupełnie inny smak.
            Osobiście przepadam za pieczonymi kasztanami, natomiast nie przepadam za wszelkimi przetworami z kasztanów.
            • Gość: aqua48 Re: kasztany IP: *.aster.pl 25.01.11, 20:00
              A ja uwielbiam krem kasztanowy. Z bitą śmietaną.
    • bombastycznie Re: kasztany 25.01.11, 20:39
      a mi kasztany nie smakują, po prostu wydają mi się niesmaczne, a przypominają smak słodkawego orzecha. jakoś nie rozumiem zachwytu kasztanami, zawsze myślałam że skoro to takie powszechnie uważane za smaczne, to smaczne będzie, no ale jakoś mi nie podeszło, jadłam je tylko raz i raczej więcej po nie nie sięgnę
      • Gość: gość Re: kasztany IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 20:56
        właśnie dlatego uważam, że każdy powinien spróbować i sam ocenić.
        To tak jak z oliwkami - smak jest na tyle charakterystyczny, że nie każdemu od razu posmakuje, a niektórzy nigdy nie będą w stanie polubić.
        Chyba rzeczywiście smakowo to im do orzecha najbliżej, tyle że nie chrupiącego, tylko takiego miękkiego, o konsystencji niedogotowanego kartofla/fasoli. Osobiście nie znam nikogo komu nie smakowały by te pieczone, ale pewnie znajdzie się też spora grupa, ktorej nie smakują.
        • pluskotka Re: kasztany 25.01.11, 21:12
          Ja też jestem ich amatorką. I też porównuję do orzechów i ziemniaków. :)
          Najlepsze pieczone, choć na początku smażyłam je obrane w oleju. Najbardziej lubię maczane w Vegecie, mimo że to takie świństwo jest.
          • atela Re: kasztany 25.01.11, 21:35
            A jak długo powinno się je piec?
            • Gość: gość Re: kasztany IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 21:44
              no właśnie...???
              bo choć je uwielbiam, to jakoś tak się złożyło że od kilku lat ich nie robiłam.. Trzeba naciąć skorupkę na krzyżyk i piec... no właśnie... jak długo??? Z 15 minut chyba...(???)

A najlepiej to pojechać do jakiegoś fajnego kraju gdzie sprzedają je na ulicy takie pieczone na specjalnym grillu. Te z piekarnika są tylko substytutem..

• mhr-cs to pieczone 26.01.11, 05:28
      sproboje najpierw,
      mozlwe ze wtedy
      troche je poznam,
      dziekuje wszystkim
    • lashqueen Re: kasztany 26.01.11, 09:24
      Ja cię do nich nie będę namawiać, bo nie przepadam za kasztanami - lubię ich konsystencję, ale nie lubię ich słodkawego smaku. Choć muszę przyznać, że tej jesieni trochę z nimi eksperymentowalam w kuchni, bo u nas są wszędobylskie i tanie w tym okresie. Ale nie udało mi sie do nich przekonać.
    • linn_linn Re: kasztany 26.01.11, 16:08
      Zobaczcie co mozna zrobic z kasztanow:
      www.ilpastonudo.it/dolci/cuori-di-castagne/
      • mhr-cs nic wiecej,bardzo dziekuje 26.01.11, 16:18
        linn_linn napisała:

> Zobaczcie co mozna zrobic z kasztanow:
        > www.ilpastonudo.it/dolci/cuori-di-castagne/
    • dvoicka Re: kasztany 26.01.11, 22:11
      mi też kasztany szczególnie nie przypadły do gustu.
      (też porównałabym je do fasoli z orzechowym aromatem)
      ale obieranie i jedzenie ich na Weihnachtsmarktcie w Berlinie było bardzo przyjemne.
      na dworze zimno, kasztany cieplutkie. polecam.
      pewnie jakbym trafiła do Francji w sezonie to też bym kupiła żeby przegryźć spacerując i zwiedzając.
      • Gość: elca Re: kasztany IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.11, 23:14
        dvoicka napisała:
        > mi też kasztany szczególnie nie przypadły do gustu.

W Berlinie Ci smakowaly, a juz napewno smakowalyby we Francji ?
        Hmm.. dziwne ..
        • dvoicka Re: kasztany 30.01.11, 22:02
          Gość portalu: elca napisał(a):

> dvoicka napisała:
          > > mi też kasztany szczególnie nie przypadły do gustu.
          >
          > W Berlinie Ci smakowaly, a juz napewno smakowalyby we Francji ?
          > Hmm.. dziwne ..

o to właśnie mi chodzi, że smak mi szczególnie nie przypadł do gustu, natomiast sama czynność jedzenia kasztanów podczas spaceru, i owszem.
          rozumiem, że moja wypowiedź zabrzmiała jakbym się czymś chwaliła albo na coś snobowała, ale doprawdy nie było to moją intencją.
        • felinecaline No i coz w tym dziwnego? 30.01.11, 22:23
          Wiadomo, ze to samo jedzenie smakuje albo nie zaleznie od sposobu podania,nastroju, miejsca i towarzystwa.
          Nie widze w tym nijakiego snobizmu, kasztany smakuja mi wszedzie i jadam czesto po prostu zamiast ziemniakow, ale i w wersji hyper -slodkiej (krem czy marrons glacés).
    • anthonyb Re: kasztany 29.01.11, 16:53
      Mozna je upiec lub ugotowac z lisciem laurowym.
      Slodkosci z kasztanow nie za bardzo mi podchodza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka