Dodaj do ulubionych

Ciasto czekoladowe z chilli

IP: *.183.187.232.dsl.dynamic.eranet.pl 09.02.11, 17:03
Jaki będzie efekt, jeśli do zwykłego ciasta czekoladowego dodam odrobinę chilli? Warto ryzykować? Szukam czegoś słodkiego na wieczór meksykański.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ciasto czekoladowe z chilli 09.02.11, 17:24
      Bedziesz miala ostre ciasto czekoladowe. Ja tam nie przepadam.
      Z tego, co wiem, Meksykanie takiego ciasta nie jedza, tzn tam jest to taka sama nowinka sprzed dobrych paru lat, co w Europie (chociaz w pradawnych czasach podobno tak wlasnie pili czekolade - z chili, wanilia, mąką kuku i czymstam).

Meksykanskie ciasto czekoladowe powinno byc podprawione cynamonem i wanilią.
      A bardziej z meksykanskimi slodyczami kojarza sie ciasto tres leches, churros, kajmak w sensie dulce de leche, flany i takie tam.
    • ania_m66 Re: Ciasto czekoladowe z chilli 09.02.11, 17:30
      imho ten jakze rewolucyjny pomysl polaczenia czekolady i chili przejadl sie dekade temu.
      dobry bedzie efekt, ale nie nastawiaj sie na "wow, ale nowosc!" ze strony wspolbiesiadnikow. nie wiem jak u ciebie z czasem i umiejetnosciami kulinarnymi, ale zamiast ciasta, ktore ma tyle samo wspolnego z kuchnia meksykanska co sledz po japonsku z kulinariami nipponu zrobilabym cos prawdziwie meksykanskiego, np ciasto tres leches, albo zainspirowalabym sie jakims pomyslem z tej strony.
    • ladyjm Re: Ciasto czekoladowe z chilli 10.02.11, 13:33
      jest mnostwo takich przepisow! ja np pieklam kiedys mufiny czekoladowe z chilli i byly przepyszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka