Dodaj do ulubionych

MniamMniam.pl

IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.04.04, 10:28
Co jest z tą stroną? Odkryłam ją dzięki "naszemu" forum dopiero w tym
tygodniu a tu już jakieś zmiany. Czy aby z niej korzystać trzeba wykupić
abonament? Nie będzie już możliwości szperania w zamieszzonych tam przepisach
za darmoszkę? Kiedy autorskie strony i na jakich zasadach? Czy ktoś coś wie?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: MniamMniam.pl 29.04.04, 10:31
      Ja tam bywam codziennie, ale w ostatnich zmainach dopiero musze sie
      zorientowac. Niestety dostep troche sie komplikuje.
    • Gość: t Re: MniamMniam.pl IP: *.proxyplus.cz / *.centertel.pl 29.04.04, 10:35
      Płatne mniammniaj jest gdzieś od pół roku i dotyczy części autorskich. Forum i
      przepisy prywatne są darmowe.
      • linn_linn Re: MniamMniam.pl 29.04.04, 10:39
        2 dni temu sprawa troche sie skomplikowala, ale najlepiej wejsc na forum Mniam
        i tam zapytac / ewentualnie poczytac /.
        • Gość: t Re: MniamMniam.pl IP: *.proxyplus.cz / *.centertel.pl 29.04.04, 10:44
          ooo... rzeczywiście, ale kwas... usunęli wszystkie przepisy ludzi, jestem
          rozczarowany.
    • Gość: Karolina Re: MniamMniam.pl IP: 217.5.238.* 29.04.04, 10:39
      No wlasnie juz za darmo ta strona dzialac nie bedzie. I to chyba wlasnie od
      dzisiaj. Co za pech - a ja sobie zaplanowalam, ze zrobie jutro shoarme wg.
      jednego z przepisow na tej stronie. Wszyscy wychwalali przepis jako genialny.
      Juz kupilam mieso, wchodze dzis rano zeby sciagnac przepis na marynate a tu
      figa z makiem! Moze ktos ma ten przepis? ...bo juz sie tak napalilam. Wlasciwie
      chodzilo to za mna juz od miesiaca...
      • Gość: teresai33 Re: MniamMniam.pl IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.04.04, 10:48
        No to wielka szkoda, że taka fajniutka strona nie będzie za darmo. Nie ukrywam,
        że bardzo się tą wiadomością zmartwiłam, ale cóż zostaje jeszcze forum
        gazetowe. Z resztą też bardzo bardzo fajne i pożyteczne. A może wykupię sobie
        abonament??? Jak myślicie - warto?
        • lidqa Re: MniamMniam.pl 29.04.04, 13:58
          Gość portalu: teresai33 napisał(a):

> No to wielka szkoda, że taka fajniutka strona nie będzie za darmo. Nie
          ukrywam,
          >
          > że bardzo się tą wiadomością zmartwiłam, ale cóż zostaje jeszcze forum
          > gazetowe. Z resztą też bardzo bardzo fajne i pożyteczne. A może wykupię sobie
          > abonament??? Jak myślicie - warto?
          jak wchodzisz na mniam to mnie znasz:D mysle ze warto :D
        • Gość: P. Re: MniamMniam.pl IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 16:06
          NIE! Nie popieraj pazerności.
      • Gość: mago Re: MniamMniam.pl IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 29.04.04, 10:51
        Czy to ten przepis? Skopiowałam go kiedyś z mniammniam.pl
        SHOARMA
        Składniki:
        2 kg łopatki wieprzowej ( może być drób )
        1 łyżka soli
        1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
        ½ łyżeczki mielonego kminku
        ½ łyżeczki cynamonu
        1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej
        1/8 łyżeczki zmiażdżonych goździków
        1 łyżeczka pieprzu cayenne
        1 łyżka kolendry
        1 łyżka papryki słodkiej
        1 łyżeczka kurkumy
        1 łyżeczka imbiru
        1 cytryna pokrojona w plasterki
        2 łyżki soku z cytryny
        1 łyżeczka vinegar białego
        1 łyżka oliwy z oliwek
        1 mała cebula

Sposób przygotowania:

Ja mam maszynkę taki mini gyros i mięso kroję tylko w plastry i po marynowaniu
        nabijam na maszynkę. Mięso można pokroić w nieduże plasterki o grubości 0,5 cm
        żeby nabić na patyki od szaszłyków. Tak przygotowane mięsko można zrobić na
        grilu zwykłym albo elektrycznym (opiec w piekarniku ). Można również pokroić w
        drobne paseczki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem w opiekać w piekarniku.

Wymieszać wszystkie składniki w celu sporządzenia marynaty. Pokrojone mięso
        wymieszać z marynatą wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki i
        przyrządzić według wybranej metody.

Dodatkowe informacje:

Podawać z sosem i frytkami w bułeczkach pita jak kto lubi.
        • Gość: Karolina Re: MniamMniam.pl IP: 217.5.238.* 29.04.04, 11:17
          To wlasnie ten przepis! Dzieki Mago. Pzdr. Karolina
          • Gość: Marghe_72 Re: MniamMniam.pl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 13:57
            Dostęp do forum nadal jest bezpłatny. Natomiast do KSiążek Mniamówiczów już nie.
            Ja swoją zlikwidowałam .. bo niby dlaczego ktoś ma płacić za chcęć skorzystania
            z moich przepisów.
            M.
            • hania55 Re: MniamMniam.pl 29.04.04, 14:02
              Marghe, to świetny biznes - właściciel strony pobiera haracz za cudze przepisy.
              Ciekawe jak to stoi z prawami autorskimi itd.? ;-)
              • Gość: Marghe_72 Re: MniamMniam.pl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 16:36
                Czy haracz to nie wiem.. spora cześć Mniama jest płatna od jakiegoś czasu.
                Właczenie do płatnego serwisu Książek Mniamowiczów nie podniosło ceny
                abonamentu.
                Jak będę chciała, zeby mi płacili (hehehehehe.. w Mniamie nie płacą..) to
                wydrukuję swoją ksiązke w wydawnictwie :))))
                M.
                • hania55 Re: MniamMniam.pl 29.04.04, 16:42
                  O ile rozumiem wprowadzenie opłaty za korzystanie z przepisów i bazy danych
                  prowadzonej i przygotowywanej przez mniammniam, o tyle objęcie tą opłatą
                  przepisów forumowiczów, jak mniemam, bez ich zgody, jest dla mnie co najmniej
                  kuriozalne.

Co do wydania przepisów - czemu nie :-)
                  • Gość: Marghe_72 Re: MniamMniam.pl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 16:46
                    Otóż to..
                    M.
                  • Gość: Mafalda Re: MniamMniam.pl IP: 213.17.165.* 29.04.04, 23:43
                    "objęcie tą opłatą przepisów forumowiczów, jak mniemam, bez ich zgody, jest dla
                    mnie co najmniej kuriozalne"

Włączenie przepisów Mniamowiczów (a nie forumowiczów) nie odbywa sie bynajmniej
                    bez ich zgody, każdy posiadacz zbioru przepisów może się na to zgodzić lub nie.
                    • Gość: Marghe_72 Re: MniamMniam.pl IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.04.04, 23:57
                      Mafaldo, poinformowano nas via mail o przygotowywanych zmianach. Mozna było sie
                      zgodzić lub nie. I tyle .
                      M.
                      • hania55 He he he 30.04.04, 10:09
                        Niezła zgoda - albo się zgadzasz, żeby za korzystanie z TWOICH przepisów
                        płacono NIE TOBIE, albo zabieraj swoje zabawki. He he he. Dobre!
                        • mafalda1 Re: He he he 30.04.04, 11:26
                          hania55 napisała:

> Niezła zgoda - albo się zgadzasz, żeby za korzystanie z TWOICH przepisów
                          > płacono NIE TOBIE, albo zabieraj swoje zabawki. He he he. Dobre!

E tam, poczytałam wypowiedzi na tamtejszym forum i zrozumiałam, że za
                          pozostawienie swoich przepisów ich właściciele dostali konkretne propozycje.
                          Nie odbyło się to za darmo.

A poza tym zgadzam sie z giezikiem, wkrótce będzie więcej opłat w internecie,
                          musimy się do tego przyzwyczaić. Kuchnia.gery też chyba jest płatna?
    • Gość: Pichciarz Re: Szukajmy gdzie indziej IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 16:10
      www.google.pl/search?q=przepisy+kulinarne+on+line&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
      • Gość: ada Re: Szukajmy gdzie indziej IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.04.04, 20:49
        polecam :
        Wielkie żarcie www.gotowanie.wkl.pl/
        Czarną oliwkę www.kuchnia.o2.pl
        www.smaczny.pl -dzisiaj go odkryłam
        • Gość: Mafalda Re: Szukajmy gdzie indziej IP: 213.17.165.* 29.04.04, 23:53
          Też odkryłam smaczny.pl, ale nie polecam.
          Przeczytałam przepisy autorki strony. Nic dobrego nie wróżę. Nie wypowiadam się
          na temat ciast - te mnie nie interesują. W pozostałych przepisach dominuje
          mięso, ziemniaki, jako najwieksza ekstrawagancja tu i ówdzie - pieczarka. Z
          ziół znają tam głównie natkę pietruszki i koperek, a z przypraw sól, pieprz i
          paprykę. I oczywiście obowiązkowo - wegeta.
          Powalił mnie przepis na schab w sosie, bodajże pieczarkowym, w którym sos był
          pzrygotowany z pieczarkowych zup w proszku.
          Wszystko ma tam taki akademikowo-stołówkowy styl.
          • Gość: goska Re: Szukajmy gdzie indziej IP: *.gizycko.mm.pl 30.04.04, 07:46
            Jak już chcecie szukać,to może zajrzyjcie tutaj:
            kuchnia.gery.pl/
            i tutaj:
            www.mrooczlandia.com/index.html
            Jest tam naprawdę kilka fajnych przepisików.
          • giezik Re: smaczny.pl 30.04.04, 08:49
            Mafalda ma racje. Te przepisy takie, jakies, nie wiem jak to nazwać .... "zgrzebne" chyba najbardziej pasuje.
            Risotto po polsku (czyli wymamłany ryż z jarzynami), dania głowne bazuja na "ciężkich" sosach i miesach. Sałatki raczej też szczytem finezji nie są.
            No ale życze twórczyni jak najlepiej. W końcu każdy z nas zaczynał od czegoś
    • seksowna.kicia Re: MniamMniam.pl 30.04.04, 08:33
      no, toż to granda!
      żeby kazać sobie płacić za dostęp do strony!
      granda i chciejstwo

tutaj jest kupa darmochy:
      www.gotowanie.wkl.pl
      www.kuchnia.o2.pl
      www.kuchnia.com.pl
      www.winiary.pl
      poprostugotuj.onet.pl/kuchnia
      mojegotowanie.onet.pl
      polki.wp.pl/mistrzyni_kuchni.html?kat=1655
      kobieta.interia.pl/kuchnia - polecam ristto mercedes
      www.papaja.pl
      www.zlotyindyk.pl
      www.decare.pl/index.pl
      www.swedeponic.pl
      www.restaurants.pl
      www.kuchnia.serwisy.net
      www.przepisy.miele.pl
      jak mi się coś przypomni to jeszcze wrzucę

kicia
      ps. a tak w ogóle to witam na forum, czytam od dłuższego czasu, ale piszę po
      raz pierwszy, bo jestem zdegustowana
      • giezik Re: MniamMniam.pl 30.04.04, 08:43
        rozumiem tworców mniammniam (samzajmuje sie podobna dzialanoscia w absolutnie innej branzy) i głownym problemem jest to, ze jednak pewne koszty trzeba ponosic - przy czym najdrozszy jest czas przeznaczony na trzymanie serwisu w ryzach.
        Niestety patrzac w przyszlosc taki bedzie trend, choc akurat kulinarne strony powinny obrac trend swiatowy - czyli utrzymywac sie z reklam (dostawcow, szefów kuchni - ktorzy beda promowali swoje restauracje itp.)
        Inna sprawa, ze reklamodawcy w Polsce nie rozumieja delikatnej reklamy tylko ładują "chamskie popupy", flashe nie dajace sie zamykać, co powoduje ze jest to raczej antyreklama
        • seksowna.kicia Re: MniamMniam.pl 30.04.04, 09:20
          drogi Gieziku,
          czy to oznacza, że będziemy płacić teraz za korzystanie ze stron?
          kiedy i jak dużo?
          czy reklamy nie wystarczają?
          a w jakiej branży Ty pracujesz?
          uważasz, że warto zapłacić w takim razie za mniammniam.pl - byłam tam przed
          chwilą - w końcu to nie jest drogo - tyle, co dwie gazety codzienne
          już sama nie wiem

całuski
          kicia
          ps. tak wiem, tu trzeba wkupne, za niedługo podam mój ulubiony sos do frytek
          • giezik Re: MniamMniam.pl 30.04.04, 09:23
            platnosci powoli postepuja. Taki jest fakt i tego zatrzymac sie nie da.
            CO do tego czy warto. Ja bez mniammaniama sie obejde (zwwlaszcza ze tam kroluja ciasta) - mam swoje zrodla inspiracji :)
            • seksowna.kicia Re: MniamMniam.pl 30.04.04, 09:25
              giezik napisał:

> mam swoje zrodla inspiracji :)

oj to podaj, proszę, podaj szybciutko
              z góry pięknie dziękuję

kicia

• giezik Re: MniamMniam.pl 30.04.04, 09:27
                ciaoitalia.com
                frenchfood.about.com
                chef2chef.net

no i biblioteka w domu

wystarcza za setki mniamniamów