Dodaj do ulubionych

Masa do tortu na 2 urodziny...

10.05.11, 22:04
Możecie mi polecić jakąś dobrą i łatwą masę do tortu. Chcę zrobić taki typowy dla dzieci, może nawet jakiś kształt wytnę... jakieś podpowiedzi kulinarne, bo ja pierwszy raz będę tort robić i nie wiem czy to nie za duże wyzwanie jak dla mnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Szmatka Re: Masa do tortu na 2 urodziny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 23:10
      Najlepszym tortem dla dwulatka jest po prostu odpowiednio uformowana kupka z kaszy kukurydzianej albo ziemniaków z dwiema świeczkami u szczytu. Po co zapychasz dzieci słodyczami? Niech najwięcej radości ma z zabawy i obecności gości, a zespalanie okazji z obżeraniem się od wczesnego dzieciństwa to...
      • linn_linn Re: Masa do tortu na 2 urodziny... 11.05.11, 08:24
        Tort urodzinowy robi sie raz do roku. O jakim zapychaniu slodyczami mowa?
      • ireland1 Re: Szmatka 11.05.11, 09:37
        Ja się nie pytam co dawać dziecku do jedzenia i za rady tego typu dziękuję bardzo...
        Zadałam konkretne pytanie i dziękuję pozostałym za odpowiedź ;-)
    • nothing.at.all Re: Masa do tortu na 2 urodziny... 11.05.11, 07:56
      Dwulatek to już wszystko wcina, ja postawiłabym na lekki tort z owocami i bitą śmietną. Zobacz mój wątek o bitej śmietanie są tam dobre rady. A owoce takie jakie lubicie.
      • kaskahh Re: Masa do tortu na 2 urodziny... 11.05.11, 08:52
        tort z bita smietana i owocami wszystkim bedzie smakowal.
        jesli nie masz "odwagi". to po prostu ciasto polane cZekolada i udekorowane czyms dzieciowym. poszperaj w necie, co do dekoracji
    • lee-aa Re: Masa do tortu na 2 urodziny... 12.05.11, 11:14
      Padła propozycja bitej śmietany z owocami - pomysł ok, ja ostatnio eksperymentuję - póki co udanie z łaczeniem mascarpone z owocami. Na dzisiejszą imprezę rodzinną będzie tort czekoladowo malinowy - czyli biszkopt kakaowy,krem- mascarpone z przecierem malinowym na opakowanie 500gr 1 szklanka przecieru, możesz dać więcej i ustabilizować żelatyną), polewa jest z gorzkiej czekolady, jedną warstwę stanowią konfitury malinowe (kwaśne).
      W wersji dla dzieci (po uprzednim wywiadzie pod kątem alergii) możesz zrobić zwykły biszkopt, maliny zastąpić truskawkami, zamiast polewy czekoladowej warstwa kremu i owoce. Pamiętaj tylko o dobrym nasączeniu - np herbatką z sokiem i aromatem rumowym.
      Możesz też pokombinować z masami na bazie serków homogenizowanych, ale je trzeba usztywnić galaretką lub żelatyną. Na wierzch owoce i galaretka (nie musi być sztuczna z papierka - może być sok z żelatyną).
      Generalnie - prosty krem - bez jajek i masła/margaryny + owoce.
      • esofik Re: Masa do tortu na 2 urodziny... 12.05.11, 19:48
        dobrze schłodzony serek mascarpone zmiksowany z mlekiem skondensowanym słodzonym - ilość mleka wg smaku. Można dodać barwnik
    • amica11 Re: Masa do tortu na 2 urodziny... 15.05.11, 09:39
      Dobrze schłodzony serek mascarpone i nutella - ilość wg smaku, tak mniej więcej 5 łyżek na 1 pudełko serka.
    • Gość: pinia Re: Masa do tortu na 2 urodziny... IP: *.kaskada.net 15.05.11, 11:05
      Mascarpone z nutellą (amica już podała przepis) to ulubiona masa moich i zaprzyjaznionych dzieci. Lub druga ulubiona to mascarpone z kubkiem (200 - 250 g) ubitej kremówki i ok. 150 g zmiksowanych owoców - tylko, że wtedy trzeba dać trochę żelatyny lub 2 op. śmietamfixu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka