Dodaj do ulubionych

wstyd się przyznać ale...

04.06.11, 14:31
nie umiem robić naleśników.

a najgorsze, że obiecałem że dziś zrobię polskie naleśniki i właśnie rpzyjechały składniki i wszystko. kto mi pilnie napisze tak w skrócie proporcje i wskazówki? Kiedyś próbowałem smażyć ale wychodziły albo za leiste albo gumowe.

HELP!:P
Obserwuj wątek
    • Gość: aqua48 Przepis francuski IP: *.aster.pl 04.06.11, 14:44
      25 dag mąki, cztery jajka, 1/2 l mleka, szczypta soli, 50 g miękkiego masła, wymieszać dokładnie, odstawić na dwie godziny i smażyć. Najlepiej na dobrze rozgrzanej zwykłej patelni wytartej dokładnie kawałkiem słoniny nabitym na widelec. Ale można także na maśle, oliwie lub oleju. Tłuszcz płynny lać bardzo skąpo na brzeg patelni po wylaniu i lekkim stężeniu ciasta, bo jak dasz na pustą patelnię, to ciasto nie będzie się dobrze rozprowadzać. Pierwszy naleśnik zwykle się nie udaje. (wychodzi dopiero po latach ćwiczeń)
      • kinio1001 Re: Przepis francuski 09.04.13, 10:14
        Az 4 jajka?? To chyba jajecznica wyjdzie a nie naleśniki!
    • bene_gesserit Przepis z NYT 04.06.11, 15:01
      Tutaj. Cukier zmniejszyc, podana ilosc masla moze byc, moze byc mniejsza. Przepis jest raczej na nalesniki luksusowe, a nie takie nacodzien, ale z powodu nadobecnosci jajek wyjda nawet (bez obrazy, biollante) nalesnikowej lebiedze, i to tak cienkie, ze przezroczyste.
      • biollante Re: Przepis z NYT 04.06.11, 15:52
        Są. I są pyszne. Jak nie moje hehehehe. Skorzystanie z myku dot. nadobecności jajek to fantastyczny pomysł. Trochę ten przepis zmodyfikowałem ale...wyszły znakomicie i chyba je wrzucę na GP. Pierwszy raz w życiu dobre naleśniki!!! Dzięki!!
        • nobullshit Z czystej babskiej ciekawości 05.06.11, 00:09
          Bene podała przepis o 15.01.
          Ty o 15.52 informujesz, że naleśniki zrobiłeś. Według przepisu, w którym brązowi się - i studzi - masło i gotuje mleko. Nie mówiąc o tym, że ciasto na naleśniki - każde - musi sporo odstać. I że samo smażenie też trochę trwa.

Gazetowy zegar szwankuje? Wpadłeś w jakieś zakrzywienie czasoprzestrzeni? (Jak to się robi? Też bym chciała.) Czy wstawiasz rzadki - jak ciasto naleśnikowe - kit?

• biollante Re: Z czystej babskiej ciekawości 05.06.11, 07:08
            LOL

Bardzo prosto - powiedziałem wszakże wcześniej, że przepis zmodyfikowałem, tzn. stwierdziłem, że w sumie skoro i tak nie za bardzo jestem w naleśniakch bywały, to po prostu machnę je na szybko, a jak nie wyjdą to już trudno. Ciasto w związku z tym faktem ani nie odstawało ani masło się nie brązowiło. Po prostu - wymieszać składniki i usmażyć.

W sumie może faktycznie przez to naleśniki mi nigdy nie wychodziły wcześniej.. Nie odstawiałem... Hehe nieważne jednak ze względu na fakt, że wyrobiłem właśnie wczoraj doskonały przepis.

:P
    • kosmopolitesiorbut Re: wstyd się przyznać ale... 04.06.11, 15:35
      gotowanie.onet.pl/35510,0,1,uniwersalne_ciasto_do_nalesnikow_i_krokietow,ksiazka_przepis.html
      Wideo:
      www.youtube.com/watch?v=gsqBrgB5CGo
      Wyszukiwarka:
      www.google.pl/ - tak szybciej. Szczególnie w słoneczny weekend...
    • monika3411 Re: wstyd się przyznać ale... 04.06.11, 20:10
      Zawsze mi się wydawało, że naleśniki i sernik wiedeński to potrawy, których nie dam rady zrobić :-) Z 10 lat temu zobaczyłam w "Kuchni polskiej" przepis na sernik i się zdziwiłam jakie to proste (żeby nie rzec - prostackie) do zrobienia ciasto :-)
      Naleśniki też robię dopiero od kilku lat - od kiedy się nauczyłam - na tzw oko daję mąkę, mleko i wodę gazowaną. Plus jajko, szczyptę soli. Czasami dodaję trochę cynamonu, który kocham wielką miłością :-) Daję też olej, którego trochę rozgrzewam do smażenia - wtedy nie trzeba natłuszczać patelni. Konsystencja - trudno wyjaśniać, to się widzi.
      Warunek, żeby naleśniki były udane - naprawdę gorąca patelnia.
      • nchyb Re: wstyd się przyznać ale... 05.06.11, 08:33
        patelnia gorąca, to fakt, ale i po prostu dobra. Nie na wszystkich patelniach wyjdą nleśniki...
    • erkatka Re: wstyd się przyznać ale... 08.04.13, 20:34
      Już któryś raz robię naleśniki z tego przepisu bene_gesserit, więc podbijam wątek, bo receptura jest naprawdę świetna. Naleśniki wychodzą niemal przeźroczyste a jednocześnie się nie rwą. Jeśli jem naleśniki z dżemem wolę je bardziej mięsiste, kluskowate - w tych przeszkadza mi jajecznicowaty posmak. Jednak do wytrawnego nadzienia i przysmażania są idealne. Na zdjęciu krokiety z kapustą i grzybami.
      • erkatka Re: wstyd się przyznać ale... 08.04.13, 20:38
        Miałam wkleić zdjęcia na fotoforum, jakieś zaćmienie umysłu mam. No nic, przechodzę ze zdjęciami na galerię potraw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka