Dodaj do ulubionych

Co na chleba - dla alergika ?

19.05.04, 09:39
Musi byc bezmleczny, bezjajeczny, bez kakao, bez wedlin, bez konserwantow. Nie
lubi warzyw, chyba ze marchewke gotowana, moze owoce ale nie lubi wszystkie.
Nie lubi mieso z domowego piekarnika, kotlety mielone uznaje tylko podczas
obiadu. Wcina mus daktylowo-migdalowy z karobem, ale ostatnio skora mu sie
pogarsza i nie wiem, czy nie od tego, wiec wole nie dac na okraglo, nie lubi
musu z cieciorki. Moze jesc maslo roslinne i smalec, ale to juz sie znudzilo.
Dzemy moze, ale tak srednio mu sie chce.
Osobnik ma 5 lat. Duzo czasu na przygotowanie nie mam. Nie moge juz patrzec na
omlety (oczywiscie z samej maki i wody), i zapiekanki (ma zezwolenie na ser
zolty).

Czy ktos ma jakies pomysly ? Bylabym bardzo wdzieczna.

Kerstin
Obserwuj wątek
    • Gość: współczująca Re: Co na chleba - dla alergika ? IP: 213.17.230.* 19.05.04, 12:30
      Kerstin, teraz widzę, że nie widzę w twoim pierwszym poście nic o rybach? Może
      ryby może?
      Ja mam dziś 11-latka, ale był przez 8-9 lat totalnym niejadkiem i do tego w
      początkach przez 1,5 roku miał alergię na mleko. Było w pewnym sensie o tyle
      łatwiej, że nic nie chciał jeść, bo wszystko było ponoć niesmaczne. Jeśli twoje
      chce jeść, to różne ryby smażone i gotowane przerabiaj na pasty. Mój w pewnym
      sensie lubił śledzie. Nie wiem czemu był skłonny zjeść połówkę z ziemniakiem. A
      śledzie dają się różnie robić. No i jest polska ryba po grecku, którą też można
      zamienić w pastę. Opisywaliśmy na forum wiele razy pożytki płynące z różnych
      urządzeń mechanicznych.
    • funana Re: Co na chleba - dla alergika ? 19.05.04, 14:38
      Może pasty na chleb-ostatnio był wątek na ten temat. Miód może? z moich
      doświadczeń, nawet jeśli sie nie ma alergii na sam miód, to ma on właściwości
      ogólnie alergizujące. Ale jeśli może, to ziołomiody, miody z orzechami (skoro
      nie może kakao i magnezu w nim zawartego).Może byś spróbowała jakoś
      niekonwencjonalnie podawać mu warzywa (wiem, ze to zajmuje czas:-(warzywa
      zawijane w ser żółty, do tego domowy keczup).
      Fasole na rózne sposoby (namaczasz na noc, podem dodajesz mięso prze Ciebie
      przygotowane, jarzynki)-możesz też prosto z tego pasty przyżądzać.
      Różyczki kalafiora/brokuła lub inne warzywa obmączone i smażone.
      A ryby może?-bo tu spore pole do popisu. Soję może?
      • Gość: Cynamoon Re: Co na chleba - dla alergika ? IP: *.it / 62.233.189.* 19.05.04, 18:13
        Moze pasta z zielonego groszku i sezamu (podobna do hummusu)
        Moze pasztet z soi albo soczewicy.
        Moze upiecz schab, albo piers indycza, faszerowana suszonymi morelami, figami i
        sliwkami.
        Moze zamiast dzemu namocz suszone owoce a potem je zmiksuj.
        A orzechy moze? To moze maslo orzechowe. Mozna jez robic nie tylko z orzeszkow
        ziemnych, ale kazdych innych.
        Wspolczuje, bo znam ten bol. Prawie rok samajadlam tylko pare skladnikow, bo
        moja corka byla na wszytsko uczulona a ja karmilam ja piersia.
        • Gość: janka Re: Co na chleba - dla alergika ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.04, 21:26
          Z tego co wiem to Kerstnik jest bywalcem na forum alergie dziecięce :-))))
          Natomiast rozumiem jej problem, bo przepisów tam jest mnóstwo, ale one tam są
          strasznie pomieszane. Wiesz jak trzeba coś zrobic to ja osobiście nie mam czasu
          siedzieć i czytać każdy przepis. Nawet kiedyś wzięłam się za to dzieło z forum
          alergie, ale dla mojego dziecka jest tam naprawdę niewiele - dosłownie kilka
          przepisów. Moje dziecko, oprócz tego co nie może dziecko Kerstnik, to jeszcze
          nie może glutenu i kilku innych produktów. I naprawdę w tamtym wątku prawie
          nic dla niego nie ma. Tak, że rozumiem, że zapytała tutaj, bo jednak dużo ludzi
          ma tu dostęp i może ktoś coś podrzuci.
    • kerstink Re: Co na chleba - dla alergika ? 20.05.04, 21:35
      Bardzo dziekuje za liczne odpowiedzi.

      Rybe biore pod uwage i sprobuje cos z niej zrobic. Ostatnio mojemu synowi takie
      proste filety z lososia bez panierki smakowaly, z panierka nie moze, chyba ze
      wlasnej roboty. Troche boje sie ryb z puszki, choc powinnam dokladniej
      przestudiowac sklad.
      Ostatnio tez ktos podal strone (angielsko-jezyczna) o soi, musze sie zabrac za
      studiowanie, bo tego jeszcze nie stosowalam w swojej kuchni.
      Miod i maslo orzechowe (kupione w sklepie ze zdrowa zywnoscia) nie wolno mu dac,
      choc bardzo mu smakowalo.
      'Wielka ksiazke kucharska ...' z forum alergii przeczytalam, pare przepisow
      przerobilam - szczegolnie slodkosci i sa fajne. Raczej nie mam problemu z
      obiadami, ale brakuje mi pomyslow co dac na chleb. (Wczoraj zrobilam pasztet -
      ale to raczej tak jak tesciowa robi - i nawet troche zjadl.)

      Te kanapki sa na tyle istotne, ze robie je codziennie do przedszkola, no i na
      sniadanie, wieczorem juz mozna bardziej kombinowac. Niestety rano muesli nie
      idzie u nas.

      Troche pomyslow na tym forum juz znalazlam (np. rozne rodzaje masla - tez dobre).

      Pozdrawiam, Kerstin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka