Gość: Jarkus IP: 62.233.147.* 22.05.04, 22:27 Jak zrobić lazanię? Prosze o jakieś sprawdzone przepisy... jkabal@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narysuj.mi.baranka Re: Lazania??? 23.05.04, 01:40 Jest jeden przepis. + serce:) Znajdziesz w sieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: Lazania??? 23.05.04, 01:40 Szukaj 'lasagne'. Trudne dla poczatkujacego. Pierwsza na pewno Ci nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Lazania??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 10:08 hmmm trudna ?? no oc ty mi za 1 razem juz ekstra wyszla :) kwestia chyba daru w rekach :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarkus Re: Lazania??? IP: 62.233.147.* 23.05.04, 14:40 Szukałem wszędzie, nigdzie nie ma dokładnego opisu...albo karza placic:( Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Lasagne. Przepis podstawowy 23.05.04, 14:50 Jesli nie umiales znalezc w sieci przepisu to nie uda sie ta pierwsza ;))) Składniki: makaron — lasagne (ok. 10 płatów) 50 dag mięsa mielonego cebula 2 pomidory przecier pomidorowy parmezan masło ząbek czosnku oregano, bazylia, pieprz, sól Sos beszamelowy: 3/4 szklanki mleka 5-6 łyżek mąki masło Wykonanie: Makaron ugotować na pół twardo. Na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać na patelnię. Dusić aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę. W osobnym naczynku przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki. Naczynie żaroodoprne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w nastepującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem beszamelowym. Włożyć do nagrzanego i piec ok. 30 min. w temp. 200°C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Lasagne. Przepis podstawowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 16:37 Baranku Ty nie jesteś wege?????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: Lasagne. Przepis podstawowy 23.05.04, 16:41 Nie rozumiem... Czy bycie wege uniemozliwia mi wyszukanie w sieci przepisu dla pytajacego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Lasagne. Przepis podstawowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 23:23 Nie skąd znowu, ale wydawało mi się ze wege nie poda nikomu przepisu z mięsem . Pyszne lasagne można zrobić bez mięsa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: Lasagne. Przepis podstawowy 24.05.04, 11:37 Jesli ktos nie zaznacza, ze jest wege to zakladam, ze nie jest wege:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 15:14 Lazanie nie koniecznie trzeba zapiekac. Na pierwszy raz latwiej Ci bedzie po prostu ugotowac lazanie aldente (musisz probowac czy jest gotowa bo na pudelku raczej nie znajdzesz czasu gotowania, nie boj sie obgryzc lazanii bo potem i tak warto obciac kawalki tak by kluski byly kwadartowe a nie prostokatne) i poprzekaldac sosem do makaronu. Mam nadzieje, ze potrafisz znalezc przepis na sos, ktory Cie zadowoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.04, 15:56 Jak to nie trzeba zapiekac???? Mozna nie obgotowywać, ale bez zapiekania to nie lasagne. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 16:40 Gość portalu: Marghe_72 napisał(a): > Jak to nie trzeba zapiekac???? > Mozna nie obgotowywać, ale bez zapiekania to nie lasagne. niestety nie masz racji... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lazania??? 23.05.04, 16:51 Nawet lasagne z ciasta domowego sa krotko zapiekane; pod grillem, ale jednak. Wystarczy kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumaczek Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 16:55 linn_linn napisała: > Nawet lasagne z ciasta domowego sa krotko zapiekane; pod grillem, ale jednak. > Wystarczy kilka minut ogladaliscie 2 tygodnie temu program Buon Appetito na Tele5? Kucharz - rodowity Wloch - robil tam lazanie z owocami morza, NIE zapiekal wcale Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lazania??? 23.05.04, 17:41 A wiesz, ze ten program mialam nagrac i zapomnialam. Byc moze robil to pod grillem albo ukladal piramidke na talerzu. Wynika to z innych praw, ktore obowiazuja w restauracjach. Nie sadze jednak, aby o ten typ potrawy chodzilo w watkach Kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumaczek Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 18:02 linn_linn napisała: > A wiesz, ze ten program mialam nagrac i zapomnialam. Byc moze robil to pod > grillem albo ukladal piramidke na talerzu. Wynika to z innych praw, ktore > obowiazuja w restauracjach. Nie sadze jednak, aby o ten typ potrawy chodzilo > w watkach Kuchni. Kucharz sam zrobil platy ciasta na lazanie, potem je ugotowal, odddzielnie zrobil sos z owocami morza, ulozyl warstwami na talerzu, nie bylo absolutnie zadnego zapiekania Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lazania??? 24.05.04, 10:58 To jest wlasnie to, co nazwalam piramidka. Tak naprawde jest raczej makaron, a lasagne tylko dlatego, ze ciasto krojone w duze platy. Ciasto jest jajeczne, zrobione w domu, a sosy na ogol bardziej wykwintne. Calosc ma charakter dekoracyjny i robiona jest na talerzach. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lazania??? 24.05.04, 10:59 A calosc dobrze jest wsunac na chwile pod grill. Dla polaczenia smakow i ogrzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 19:04 Marghe jak zwykle wydaje sie ci sie, ze zjadlas wszystkie rozumy :/ ostatnio NAPRAWDE sie czepiasz to, ze o czyms nie slyszalas, nie znaczy, ze to nie istnieje... tak sie sklada, ze ja tez widzialem te lazanie BEZ ZAPIEKANIA przygotowywana w programie telewizyjnym przez zawodowego kucharza, rodowitego Wlocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m\ Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.05.04, 13:21 Nie , nie czepiam sie, i rozumów nie jadam. Lasagne to pasta al forno (czyli makaron z pieca - zapiekany). Poszukać Ci linków? Tradycyjne lasagne sa zapiekane. Wariacje na temat istnieją.. Jak chociażby rewelacyjne lasagne z langustynkami z restauracji Biblioteka. Ale to są wariacje.. nie oryginalny przepis. M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lazania??? 24.05.04, 14:20 Pasta al forno to moga byc takze rurki, penne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 24.05.04, 14:25 Linn.. jasne, ale i lasagne:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.04, 15:54 Słabo szukałeś:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11558250&a=11558288 Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Re: Lazania??? 23.05.04, 17:57 Po pierwsze - nie bój się, wyjdzie za każdym razem. Smak farszu zależy od twoich preferencji, dziś np. robiłam lazanie wege. Najpierw farsz (lub farsze). Np. biały ser + szpinak (rozmrożony z paczki lub świeży obgotowany pokrojony) + czosnek + inne zioła + sól + pieprz. Lub miesny - mielone podsmażone, na wytopiny z niego tłuszcz wrzucam cebulkę, czosnek, przyprawy itp. Lub inny - np podsmazone warzywa, papryka, cebulka, pomidory itp. Jako sosu wypełniacza możesz uzyć beszamelu lub śmietana(+ maślanka, jogurt) roztrzepana z jajkiem i gałką muszkalołową i przyprawami (ostatnio tak robię, jest b. ok). Formę smarujesz tłuszczem (masło). Polewasz odrpbina przygotowanego wypełniacza - raczej smarujesz. Mocze płaty lazani w wypełniaczu i układam. Moga zachodzić, mogą być na styk. Farsz. Warstwa płatów zamoczonych w wypełniaczu (obficie). Farsz - ten co na dole, lub inny. Warstwa zamoczonych płatów. Zalać obficie reszta wypełniacza, ma pokryc wszystko. Posypać startym serem - jaki masz. Forme przykryć np folią aluminową. Piec ok. 30-35 min w 180 stopni. Odkryć folię, przyrumienić górę ok. 10 min. Koniecznie!!! Odczekać od końca pieczenia ok 15 min w piekarniku, wszystko musi sie ułożyć. Podawac na stół, zbierać pochwały!! Odpowiedz Link Zgłoś
snow.white Re: Lazania??? 23.05.04, 22:50 kitty napisała: > Smak farszu zależy od twoich preferencji, dziś np. robiłam lazanie wege. noo i wtedy by mi smakowala,nie lubie mielonego miesa,a moja rodzina nie wyobraza sobie bez niego... Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Lazania??? 23.05.04, 18:14 Ja zawsze kupuję płaty na lazanię Malmy - tam na pudełku jest przepis - bardzo smaczne i bardzo prosty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Lazania??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 21:50 najważnbijesze farsz musi byc dosyc plynny jezli nie goujesz platow po 2 ja nei daje na sam dol platow tylko farsz i od niego zaczynam ukladnaie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Lazania??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 22:19 Ja do lasagne dodaje również pieczarki smazone jako jedną warstwę Odpowiedz Link Zgłoś