Dodaj do ulubionych

ogórki chili

08.09.11, 14:17
Witam.Zrobiłam po raz pierwszy ogórki chili.Nie obierałam ze skóry, pokroiłam wzdłuż na ćwartki.W smaku są bardzo dobre, tylko nie takie jędrne, nie wiem dlaczego.Normalnie się zwijały, poprzekrawałam te ćwiartki na krótsze, wydaje mi sie ze lepiej.Moze to przez to ze w skórze, ale tak było w przepisie.Ma ktoś doświadczenia w sprawie tych ogóreczków, a moze one nigdy nie wychodzą takie jędrne i chrupiące?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: ogórki chili 08.09.11, 15:44
      Powinny wyjść jędrne, ale niektóre ogórki właśnie tak kapcanieją, podobno to te przenawożone (nie do odróżnienia przy zakupie). Polecam również cukinię z chili, robi się podobnie jak ogórki. Można pokroić w kostkę, lub w paski, ale z niej trzeba zdjąć skórkę.
      • zlotajagoda Re: ogórki chili 08.09.11, 17:36
        Zgadza się, podstawa to dobre ogórki z pewnego źródła. Trudno odróżnić te, które zostały "przesypane" a takie kapcanieją również przy kiszeniu i innym przetwarzaniu.
        Ja przed rozpoczęciem całej procedury moczę ogórki kilka godzin w zimnej wodzie - podobno to dobrze im to robi:-) Nie wiem, czy tym przenawożonym też ale może warto spróbować :-)
        • doral2 Re: ogórki chili 09.09.11, 13:57
          kapcanienie ogórków obserwuję w dwóch przypadkach:
          - za stare ogórki i już w środku są "puste"
          - za długie kiszenie w ciepłym pomieszczeniu.
          jak ogórki się ukiszą, to trzeba je przenieść do chłodnego pomieszczenia, by zatrzymać dalszą fermentację.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka