10.10.11, 01:04
macie jakies tajemnice aby rosol byl naprawde pyszny?

jedno ale- nie moze byc przyprawiony zadna vegeta poniewaz moja migrena vegety
ani MSG (glutaminian sodu) nie akceptuje.

ja gotuje rosol chyba jak kazdy - na kurczaku, dodaje wloszczyzne czyli
marchewke, pietruszke, seler, por, kapusta wloska, przypalona cebula, czasem w lupinie czasem nie, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i co tam jeszcze.
daje tego ile moge najwiecej do gara, gotuje na malym ogniu
przewaznie wychodzi mi klarowny wywar. sole do smaku.
kupuje cienkie niteczki, 4 jajejczne.

ale cora narzeka ze jest bez smaku, zebym nie wiem jak ze skory wychodzila.
co jeszcze moge zrobic zeby ten rosol wyszedl jakis naprawde "bajeczny" ???

Minnie
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Rosol.... 10.10.11, 01:07
      dorzuć kawałek wołowiny do tego kurczaka (a najlpiej poszukacj iejskiej kury)
    • shachar Re: Rosol.... 10.10.11, 01:50
      a co to za migrena na którą cierpisz, że reaguje na kostki rosołowe? na coś jeszcze reaguje?
      • minniemouse Re: Rosol.... 10.10.11, 02:21
        normalna migrena.

na wszelkie chemiczne dodatki w jedzeniu,
        czekolade, alkohol, sery zolte w nadmiarze, i tam takie.

pelen zakres tego na co moze migrena reagowac jest na moim forum w naglowku
        ABC migreny...

ale pogadajmy o rosole, co ? :)

Minnie
        • shachar Re: Rosol.... 10.10.11, 02:37
          dobrze, możemy pogdać o rosole. Żadne s-f, im więcej dobroci nawkładasz, tym lepszy.
          A z migreną to jak: boli cię po zjedzeniu w/w produktów?? to alergia jakaś
          • minniemouse Re: Rosol.... 10.10.11, 02:41
            dzieki za zaintersowanie moja migrena, ale to zadna alergia.
            cierpie na migrene od dziecinstwa
            migrena to choroba neurologiczna.

pewne produkty np wlasnie glutaminian sodu, czekolada, sery zolte zawieraja chemikalia ktore rozszerzaja naczynia krwionosne w mozgu
            i przez to wywoluja napady jak ktos ma migrene.

to nie alergia, to sposob dzialania tych czynnikow wywoluje taka reakcje u wrazliwych osobnikow.

Minnie
            • Gość: iwonadan1 Re: Rosol.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.11, 09:03
              Też nie dodaję żadnych kostek rosołowych. Od jakiegoś czasu kupuję w miejscowym sklepie zielarskim podlaską przyprawę do rosołu. Znakomicie wydobywa z niego wszystkie właściwe aromaty i naprawdę poprawia smak - wzmacnia go. w składzie same zioła i suszone warzywa
              • aqua48 Re: Rosol.... 10.10.11, 09:27
                Do kury dorzuć kawałek szpondra wołowego i lubczyk, nadaje smak "maggi". Najlepsze są świeże listki, ale jak nie dysponujesz to może być i suszony. Poza tym gotuj rosół długo na małym ogniu, albo w szybkowarze.
    • pomarola Re: Rosol.... 10.10.11, 10:18
      Na samym kurczaku, takim fermowym, to rosół na pewno będzie bez smaku. Lepsza jest kura, stara i taka co za życia chodziła pod podwórku :) A jak nie masz, to dodaj szpondra wołowego. Niektórzy twierdzą, że ogon wołowy daje najlepszy smak rosołu. W ogóle "wsad" mięsny najlepiej jak jest różnorodny, czyli i drób i wołowina i więcej kości niż mięsa (z kurczaka lepszy rosół wyjdzie z korpusów i skrzydełek niż z udek i piersi).
    • sonia.2009 Re: Rosol.... 10.10.11, 10:29
      to gotuj na kosciach wolowych szpikowych i na wolowinie
      albo na giczy cielecej

moze wiecej miesa i warzyw
      • Gość: danuta Re: Rosol.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 11:31
        ja do rosolu na samym poczatku dodaje lyzke masla i troche cukru,oczywiscie oprocz warzyw i przypraw
    • jagoda85 Re: Rosol.... 10.10.11, 11:41
      Może problem leży w proporcjach, za mało wsadu w stosunku do wody. Kiedyś moja młoda bratowa gotowała rosół w proporcjach: 5 skrzydełek, 1 marchewka, mała pietruszka i kawałeczek selera, zalewała to 4 litrami wody i bardzo się dziwiła, że to nie ma smaku.
      • Gość: en Re: Rosol.... IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 12:01
        Tak jak radza - dodaj porzadny kawalek wolowiny z koscia. Kurczak sklepowy smaku ma niewiele. Z lubczykiem nie przesadzaj, ma bardzo wyrazisty smak i zapach, nie kazdy to lubi. Dodaje jeszcze lisc laurowy, suszonego grzybka, caly zabek czosnku, zielona lodyge selera z liscmi, pare lodyg pietruszki i zielona czesc pora (potem wyrzucam, najlepiej zwiazac nitka) .
        • doral2 Re: Rosol.... 10.10.11, 12:59
          szponder jest do rosołu najlepszy.
          no i oczywiście kawałek kurczaka, ale nie nogi czy piersi, tylko kadłub, skrzydełka.
          włoszczyzna, łącznie z porem, selerem, nacią z selera i pietruszki. nać można związać nitką, żeby potem łatwiej było wyłowić.
          reszta jak podałaś minnie, ziele angielskie, listek.
          no i dużo cierpliwości, gotować, bo właściwie rosół nie powinien się gotować, tylko lekko mrugać, tak ze trzy godzinki..
          no i wody nie za dużo, bo smak się rozwodni.
    • hd_vision Re: Rosol....tejemnica tkwi w podpieczeniu 10.10.11, 11:59
      Kosci (wolowe.cielece) i kurczaka na rosol powinnas podpiec / upiec. To samo nalez zrobic z warzwami, ew mozna je podsmazc. Podsmazajac wydobywasz najwiecej aromatu. Pozniej nalezy nieco zalac woda poddusic i w zaleznosci od tego czy sos ma byc czy bulion dolac wiecj wody i warzyw. Ten wstep ma pomoc nam w produkcji bazy, czyli smaku. Produkcja pracochlonna / kosztowna. Warto zrobic wiecej i zamrozic. Ja wlewam bulion (robiony tylko na pieczonej kurze) do bezposrednio do torebek do zamrazania i mroze. Świetna baza do zup.

kondensacji smaku:)No cos w tym stylu:)
      • minniemouse Re: Rosol....tejemnica tkwi w podpieczeniu 11.10.11, 00:44
        dzieki wam :)

ja daje bardzo duzo jarzyn, tak duzo ze trudno lyche wlozyc do zupy.
        no to moze dodam te wolowine jeszcze.

z kury to ja kupuje te "naturalna" jak tylko moge, i daje wlasnie to co tluste i kosciste
        ale bez skory. przewaznie skrzydelka, szyjki, udka ale nie same dolne lydki tylko te wyzej czesci.

no dobra probuje dalej :)

Minnie
        • lilith2012 Re: Rosol....tejemnica tkwi w podpieczeniu 11.10.11, 09:27
          Jeśli cierpisz na migrenę, to polecam zainteresować się terapią doktora Gersona. Na youtube są filmy. Sam wyleczył się z tej dolegliwości i bardzo wiele innych osób z rzekomo nieuleczalnych chorób.
          • Gość: AnkaKw Re: Rosol. IP: *.ennet.pl 13.10.11, 12:43
            Z kurczaka też wyjdzie smaczny jeżeli kurczak jest "potężny" i co za tym idzie ma sporo tłuszczu.
            Ja dodaję bardzo dużo warzyw.Aż nie mieszczą się w garnku :-)
            Acha,i jeszcze jedno - obieram cebulę,szpikuję ją kilkoma goździkami( oczywiście do ciasta nie do ściany) i tak opiekam na palniku.
            Dopiero taką wkładam do gotującego się gara z rosołem.
            • vandikia Re: Rosol. 19.10.11, 16:11
              a co to jest goździk do ściany? :P
        • doral2 Re: Rosol....tejemnica tkwi w podpieczeniu 14.10.11, 20:40
          minniemouse napisała:

> dzieki wam :)
          >
          > ja daje bardzo duzo jarzyn, tak duzo ze trudno lyche wlozyc do zupy..."

a to wtedy już nie rosół, tylko zupa jarzynowa...
          pęczek włoszczyzny wystarczy w zupełności.
          • minniemouse Re: Rosol....tejemnica tkwi w podpieczeniu 15.10.11, 02:44
            a to wtedy już nie rosół, tylko zupa jarzynowa...
            pęczek włoszczyzny wystarczy w zupełności.

no nie, zupa jarzynowa to zupa jarzynowa.
            wsio pokrojone w kawalki, inna kapusta, kalafior itd.
            a rosol to warzywka w calosci, inne proprocje, kapusta wloska, por, przypalona cebula, inne przyprawy itd...

Minnie

• marghe_72 Re: Rosol.... 13.10.11, 20:59
      spróbuj dać nieco mniej warzyw :)
      One tez mają wpływ na smak
      • minniemouse Re: Rosol.... 14.10.11, 00:59
        nie no, bez warzyw to bedzie przeciez sam tluszcz i woda, bleeee

a ta cebula nadziewana gozdzikami to interesujace,
        ale czy na pewno gozdziki a nie ziele angielskie???
        a cebule opiekam, a jakze, tylko czasem mi sie niechce...

Minnie
        • marghe_72 Re: Rosol.... 15.10.11, 00:29
          minniemouse napisała:

> nie no, bez warzyw to bedzie przeciez sam tluszcz i woda, bleeee
          >

Nie BEZ a z nieco mniejszą ilością.Taka marchew na przyklad sprawia, że rosół jest słodki..
          • minniemouse Re: Rosol.... 15.10.11, 02:46
            nie tylko marchew, cebula i kapusta tez. nawet o dziwo por,
            dlatego daje mniej marchewki a wiecej zielonego selera, pietruszki.

Minnie
    • coralin Re: Rosol.... 16.10.11, 11:45
      Dobre mięso z dużą ilością kości, trochę warzyw, ziele angielskie, lisć laurowy, pieprz, sól. Chyba najważniejsze to długie gotowanie. Wczoraj mój rosół gotowałam ponad 4 godziny. Natknęłam się w internecie na przepisy na rosół na... filecie z kurczaka i z adnotacją, by gotować aż jarzyny będą miękkie. W dobrym rosole jarzyny są rozgotowane, mięso też z takiego wygotowania pozostaje takie sobie. Za to rosół jest przepyszny.
    • myga Re: Rosol.... 17.10.11, 17:40
      Ja dodaje jeszcze kawalek imbiru i troche kurkumy i lubczyk.
    • para-buch Re: Rosol.... 19.10.11, 15:57
      Ja dodaję pieprz i cebulę usmażoną na suchej patelni - dla koloru. Wtedy wychodzi naprawdę bajeczny:)
    • vandikia Re: Rosol.... 19.10.11, 16:07
      mięso - kurczak na rosół jest imo najgorszy, rosołowo używam jako dodatek do innego mięsa np. udźca indyczego czy antrykotu wołowego OK i najbardziej lubię właśnie rosół z mięsa mieszanego

proporcje warzywa, mięso, woda muszą być odpowiednie, ostatnio schrzaniłam rosół dodając za dużo selera i pora, łatwo go też przesłodzić marchwią, mięsa nie może być za mało - bo wtedy rosół jest bez smaku i nie może być za dużo - bo jest mocny i może nie smakować, szczególnie dzieciom

trochę soli dodaję do zimnej wody, do której wkładam na początku mięso, całkiem niedawno zauważyłam że wtedy rosół lepiej mi smakuje niż solony na końcu
      dodaję też kurkumę - chociaż smakowo niewiele zmienia, czasem lubczyk i natkę, czasem suszonego prawdziwka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka