Dodaj do ulubionych

Rosół - niezdrowy?

16.10.11, 12:39
Powiedziałam mojej znajomej, że uwielbiam rosół, a ona mówi, że lepiej nie jeść rosołu, bo to zupa z trupa, jest niezdrowy. Wszystko to, co szkodliwe w mięsie, różne toksyny, trupie jady, podobno przenikają do rosołu w czasie gotowania. Czy to prawda? Babcia zawsze dawała mi rosół na przeziębienie i komu tu wierzyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Eia zmień znajomych n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 12:45
    • Gość: Y. Re: Rosół - niezdrowy? IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 13:05
      Babci.
      Następny! ;-)
    • Gość: miu Re: Rosół - niezdrowy? IP: *.play-internet.pl 16.10.11, 13:17
      Jasne ze babcia ma racje - a wieki doswiaczen stoja za nia!
    • qubraq Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 16:22
      Pamietasz "Noting Hill"? Tam w pewnym momencie Hugh Grant pyta całkiem fajna dziewczynę:
      "czy te marchewki tez zostały zamordowane"? Usmiechnij sie i nie daj sie robic "w konia" bo jak mowi Donald Tusk: "koń, jaki jest, każdy widzi...!" :-)) Wierz babci!
    • kk345 Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 17:19
      Zawsze możesz gotować rosół na zywym kurczaku, odpadna trupie jady w wywarze...
      • doral2 Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 17:44
        a co w ogóle ta znajoma jada??
        biorąc pod uwagę jej poglądy, wychodzi na to, że żywi się wyłącznie sałatą i kiełkami soi...
        albo zupkami w proszku.
        • Gość: szadoka Re: Rosół - niezdrowy? IP: 212.160.172.* 17.10.11, 12:14
          Kielkami???? Boszzz toz to prawie jak aborcja ;) kielki, to przeciez takie malusienie, nierozwiniete roslineczki. Czyste barbarzynstwo. Balabym sie takich znajomych.
        • zuzinkas Re: Rosół - niezdrowy? 30.04.13, 16:54

no tak.. jak ktos nie jada zwierzat i byc moze jest wegetarianinem to zywi sie tylko salata, kielkami i zupa w proszku.. brak slow...
          szkoda ze nie zdajesz sobie sprawy jakie masz male pojecie o diecie wegetarianskiej (weganskiej, makrobiotycznej) i zdrowym odzywianiu..
    • myga Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 18:57
      Twoja znajoma nie ma racji, albowiem rosol wzmacnia i rozgrzewa organizm. Ludzkosc wie o tym od wiekow. Oto kilka zdan z ksiazki "Medycyna chinska" :
      Zupa z kurczaka
      Zupa ta jest znakomitym środkiem wzmacniającym. Wzmacnia szpik, mięśnie, ścięgna, stawy (szczególnie przeguby i kolana), poprawia wzrok – należy więc do przemiany drewna. Wskazana jest dla ludzi bardzo starych (którzy cierpią na nocne poty i niespokojny sen), w połączeniu z 1 filiżanką dziennie mleczka pszenicznego pitego przez 3-5 tygodni . Zalecana jest też dla kobiet po urodzeniu dziecka – szczególnie gdy jest gotowana przez 3 dni z pewnymi przyprawami (m.in. białym żeńszeniem w ilości 6-15 g dziennie), powoduje skurczenie macicy, likwiduje krwawienie i wzmacnia laktację. Przeciwdziała wypadaniu włosów i osłabieniu zębów. Daje też wiele siły, dzięki czemu matka nie męczy się wielokrotnym budzeniem w nocy. Musi się jednak pić taką zupę regularnie przez dwa miesiące.
      Na 3 litry wrzącej wody wrzucić przyprawy zaliczane do żywiołu ognia (np. tymianek, majeranek, rozmaryn). Po 2–5-minutowej przerwie (koniecznej po dodaniu składników należących do danego ruchu, a przed następnymi składnikami zaliczanymi do ruchu następnego) kilka marchewek i ewentualnie inne jarzyny korzeniowe ruchu ziemi. Następnie cebula, por, imbir (ruch metalu), potem odrobina soli kamiennej (woda), ewentualnie jedna (lub więcej) łyżka fasoli . Po kolejnej krótkiej przerwie dorzucić mały kawałek świeżego kurczaka z kością i szpikiem (ruch drewna) – wystarczy ok. 60 g.
      Garnek przykryć i bardzo powoli gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Pić sam płyn po 3-4 filiżanki dziennie. Po ugotowaniu zdjąć pokrywkę, przynajmniej do czasu zupełnego wystygnięcia zupy (to samo dotyczy m.in. zupy wołowej). Resztę zupy przechowywać normalnie, np. w chłodnym pomieszczeniu poza lodówką. Co dwa dni gotować nową zupę."

• very.martini Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 20:43
        Niestety, ta zupa nie sprawdza się w polskim zimnym klimacie:( Obawiam się, że jadanie tak często kurczaka przynosi więcej szkody niż pożytku, nawet jeśli jest dobrze przyprawiony, ma po prostu zbyt wychładzającą naturę jak na polskie warunki.

16%VOL
        22%VAT
      • momas Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 16:39
        taki rosol to na czarnej kurze... niestety, nie widzialam takowej w Europie, wiec bialy zenszen i takie czerwone cóś lezy i marnuje sie. (przyprawy zalecane do takiego rosolu kupione w chinskiej aptece, oprocz zenszenia, nazw polskich nie znam)
        • myga Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 17:24
          > taki rosol to na czarnej kurze
          --------
          nie widziales w europie czarnej kury? Dziwne, na wsi rozne kolory kur sie widuje. Ale skad pomysl, ze kolor kury jest wazny? W ww ksiazce nic o kolorze kury nie ma.
          • squirk Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 17:31
            Wygooglałam właśnie informację z jakiegoś forum, że rosół z kur o czarnych łapach jest smaczniejszy, przypuszczam, że to mit, bo nie wiem, jak można coś takiego uzasadnić. Przypomina mi się dowcip o gospodyni, która na stoisku z jajkami poprosiła o jajka od białej kury, zaskoczony sprzedawca pozwolił jej wybrać, więc wzięła największe ;-)
          • momas Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 21:58

Rzeczywiscie dziwne, ze nie widzialam w Europie czarnej kury. :P

Nie chodzi mi o upierzenie. Ona po oskubaniu jest czarna.
            W Chinach jest zalecana kobietom na tzw Kobiece dolegliwosci.
            • momas Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 22:36
              wu gu ji
              kurczak jedwabisty a wyglada :
              przed gotowaniem:
              www.flickr.com/photos/a-culinary-photo-journal/5141339783/

ugotowaniu tak:
              sharemykitchen.com/wp-content/uploads/2010/01/Taiwanese-black-chicken.jpg
              • brykanty Weźmisz czarno kure... 17.10.11, 23:48
                Trzeba podpowiedzieć Zii86 - to dopiero wygląda jak potrawa na Halloween.
              • myga Re: Rosół - niezdrowy? 18.10.11, 08:16
                Wow, nie tylko nie widzialam, nawet nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje!
              • azjaodkuchni Re: Rosół - niezdrowy? 26.10.11, 19:14
                O mamo widziałam takiego kurczaka w singapurskim sklepie i bałam się kupić, bo myślałam, że to jak z chińskimi 100 letnimi jajkami będzie, a to taki przepis jedzenie "black chicken" jest tu bardzo popularne spróbuję, bo rosół bardzo lubię.
    • mim_maior Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 21:04
      Kiedyś dawano rosół przeziębionym - nie tylko na wzmocnienie, ale też leczniczo. Niedawno odkryto, że rzeczywiście zawiera substancje przeciwzapalne. Warto zaufać babci :)
      • kasia_kanka Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 21:26
        ja jadam rosół tylko jeżeli jestem chora lub ewentualnie wyziębiona. rozgrzewa i leczy, wiem to z autopsji, z tym że ja dodatkowo lubię wzbogacić go świeżo wyciśniętym czosnkiem wprost do talerza z gorącą zupą.
      • mia_siochi Re: Rosół - niezdrowy? 16.10.11, 22:46
        Ok, rosół ze zdrowej kury, a nie z pasionego hormonami zdechlaka.
        Babcia ma rację, ale za babci czasów zdechlaków nie było.
      • lyanne Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 09:04
        To wszystko? Działa rozgrzewająco? Myślałam, że w wywarze z mięsa jest jakiś magiczny składnik, jakaś wyjątkowa niezastąpiona substancja uzdrowieńcza. A on po prostu działa rozgrzewająco na organizm tak jak herbatka z imbirem, czosnek czy papryczki chilli? Czytałam kiedys o kuchni pięć przemian. Tam było coś na ten temat. Interesowałam się tym, bo mam często zimne stopy.
        • kosmopolitesiorbut Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 09:21
          lyanne napisała:

> Interesowałam się tym, bo mam często zimne stopy.

A nie uszy?
        • Gość: szadoka Re: Rosół - niezdrowy? IP: 212.160.172.* 17.10.11, 12:17
          Wg mojej babci na zimne stopy pomaga nalewka na kukulkach ( takich cukierkach). A ze babcia ma demencje i nie pamieta, ze juz raz sie "leczyla' to potrafi takie lekarstwo zazyc kilka razy ;))))
        • kk345 Re: Rosół - niezdrowy? 17.10.11, 17:42
          > To wszystko? Działa rozgrzewająco? Myślałam, że w wywarze z mięsa jest jakiś ma
          > giczny składnik, jakaś wyjątkowa niezastąpiona substancja uzdrowieńcza.

Jest, działająca przeciwzapalnie i wzmacniajaco.
    • para-buch Re: Rosół - niezdrowy? 19.10.11, 15:48
      Zupa z trupa? A sałatka z biednych pomidorków? No bez przesady;) Rosół!!! Uwielbiam dobry, rozgrzewający rosół:)
    • vandikia Re: Rosół - niezdrowy? 19.10.11, 16:14
      jest niewskazany w niektórych chorobach
      ale żeby odrazu niezdrowy, to przesada
      i na przeziębienie działa, bo wzmacnia, musi być tylko długo gotowany
      • bebiak Re: Rosół - niezdrowy? 27.10.11, 21:19
        Wedle wszelakich przekazów moich rodzinnych, takich z dziada - pradziada: bardzo to zdrowe i pożywne.
        Osobiście nie trawię, nie lubię, nie toleruje, nie uznaję od zawsze.
        W domu rodzinnym po kilku drakach i szantażach w czasach szczenięcych - mama nauczyła się odlewać porcję dla mnie do osobnego garnuszka, gdzie dodawała koncentrat i śmietanę.
        Pomidorowa z makaronem nitki [tym od rosołu] to było to:)
        • mama_lidia Re: Rosół - niezdrowy? 29.04.13, 14:38
          Jest niezdrowy i to bardzo, wszystko to co siedzi w mięsie i kościach, metale ciężkie nagromadzone w szpiku zwierząt przez lata, hormony, antybiotyki resztki leków i inne śmieci przenikają z mięsa do wywaru jakiż on musi być pyszny. Tylko potem nie jeden zadaje sobie pytanie dlaczego zachorował.
          • bene_gesserit Re: Rosół - niezdrowy? 29.04.13, 14:48
            Oj, taki wieloletni - np 30-letni kurczak rzeczywiście jest fatalny dla zdrowia, święta racja.

Poza tym: krótka historia pewnej dolegliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka