Dodaj do ulubionych

yuka66 do tablicy

06.11.11, 14:59
w watku nizej napisal/a/es ze odpowiesz na wszystkie pytanie wege podajac przepisy i rozszerzenie tematu

do dziela wiec:

czym zastapic jajka w przepisach?

zastosowane soi, wszystkiego z glutenem surowo zabronione
zadnych tluszczy poza oliwa i olejem lnianym
zadnych cukrow, slodzikow rowniez
Obserwuj wątek
    • yuka66 Re: yuka66 do tablicy 06.11.11, 16:13
      Co do jaj to zależy do czego chcesz je użyć. Jeśli na przykład do panierowania, to 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozbełtanej z wodą zamiast jajka zdadzą egzamin. Do pieczenia ciast można użyć jednego banana lub 1/4 szklanki przecieru jabłkowego zamiast jednego jajka, do tart można dać miękkie, jedwabiste tofu (nie to twarde) . Do niektórych wypieków można dać tapiokę lub marantę (arrowroot), zależy co się chce osiągnąć.
      Napisz co konkretnie chcesz zrobić, to postaram się pomóc.
      Ja jak zaczynałam gotować wegańskie jedzenie, to ciągle myślałam co czym zastapić. Teraz nakupowałam wegańskich, książek kucharskich i gotuje zupełnie inaczej.
      Jeśli naprawdę Cię interesuje kuchnia wegańska to mogę Ci polecić książkę Weganomocon - super. Jeśli jesteś uczulona na soję i gluten to może witariańskie desery ci podpasują, bo tam się nie używa mąki ani jaj. Baza to przeważnie orzechy zmiksowane z daktylami (uprzednio namoczone) a na górę może być na przykład ser zrobiony z orzechów nerkowców zmiksowany z truskawkami - słodzi się syropem z agawy na przykład.
      • roseanne Re: yuka66 do tablicy 06.11.11, 17:35
        tiaaa

wyzej napisalam, zadnej soi, zadnych slodzikow
        ziemniaki, suszone owoce, banany, cytrusy zabronione- alergia
        nerkowce zabronione - dna moczanowa

daj prosze wiecej info na temat tapioki, to jeszcze moge
        • yuka66 Re: yuka66 do tablicy 06.11.11, 18:07
          Naprawdę masz dnę moczanową, celiakę i te wszystkie alergie i koniecznie chcesz zrobić jakieś bliżej nieokreślone danie z jajkami zastępując je czymś innym?
          • yuka66 Re: yuka66 do tablicy 06.11.11, 18:46
            Sorry, myślałam ze sobie jaja robisz, ale właśnie znalazłam twój stary post o chlebie bezglutenowym wiec może i reszta to prawda. Nie jestem specjalista od diety bezglutenowej, ale napisz co chcesz zrobić bez tych jajek spróbuje poszukać w moich książkach.
            • roseanne Re: yuka66 do tablicy 06.11.11, 19:44
              cos w stylu krokietow jarzynowych
              jako baza najchetniej cukinia, dynia, moze byc slodki ziemniak
              bez klopotow moge dodac wiekszosc ziol, cebule, czosnek
              • yuka66 Re: yuka66 do tablicy 06.11.11, 21:18
                To może to spróbuj skleić siemieniem lnianym (1 duża łyżka zmielonego siemienia zastępuje jedno jajko) albo jak pisałam wyżej tapioka albo arrowroot (też 1 łyżka). Można też używać mąki z ciecierzycy.
    • gladys_g Re: yuka66 do tablicy 07.11.11, 09:14
      Ja nie Yuka, ale myślę, że możesz pokombinować z inuliną, jeśli cykoria nie jest na czarnej liście.
      • roseanne Re: yuka66 do tablicy 07.11.11, 13:21
        a dokladniej jak?
        inuline mam, nie jest na liscie
        • gladys_g Re: yuka66 do tablicy 07.11.11, 19:18
          popróbuj do potraw wymagających jaja dodać 1 łyżeczkę inuliny rozmieszaną w 3-4 łyżkach wody, tak na oko.
          Ja próbowałam kiedyś robić makaron z inuliną zamiast jaja, ale coś mi w lepkości nie leżało... ale może do jakichś farszów czy ciastek?
          • roseanne Re: yuka66 do tablicy 08.11.11, 00:26
            makaron mam z brazowego ryzu, jeszcze nie probowalam

dzieki, sprawdze
    • spaceage Re: yuka66 do tablicy 07.11.11, 10:29
      To nie jest jakaś "wegańska" wiedza tejmna, wystarczy chwilę poszukać.

Ksiązka polecana przez yukę to Veganomicon a nie Weganomocon - ale z taką czy taką nazwą polecam! :)

Nie wiem czy jako "słodzik" uważasz też przecier jabłkowy bo niezbyt to wyjaśniłaś - jeżeli tak to słodkie placki możesz zrobić z dodatkiem przecieru z dyni lub cukini a nawet buraka. Ale jeżeli żadnych cukrów to sorry, warzywa też odpadają w większości. Siemie lniane mielone super ale trzeba je rozrobić w niewielkiej ilości wody - powiedzmy 1 łyżka siemienia na 2 łyżki wody, tak żeby powstał "glut".

I na koniec jeżeli to mają być nalesniki - bo nie wiem co rozumiesz pod nazwą kotlet to wychodzą nieźle z ilości około 1 szklanki mąki (może być miks bezglutenowy albo z brązowego ryżu), 1 łyżka mąki z tapioki, 1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżeczka oleju do środka - jajko do naleśnika nie jest potrzebne. Jeżeli przez krokieta rozumiesz wymieszane siekane albo tarte warzywa to zamiennik jajka jest praktycznie niepotrzebny. Wymieszaj starte warzywa z kilkoma łyżkami z mąki z ciecierzycy a jeżeli masa będzie za sucha dodaj 1-2 łyżki przecieru warzywnego lub/i pomidorowego (zależnie od tego jak ma być ich smak). Przepis na naleśniki i takie warzwne placki u mnie działa.
      • roseanne Re: yuka66 do tablicy 07.11.11, 13:26
        nalesniki robie z mieszanki maki gryczanej i besan, z oliwa i woda - to mi zasteuje pieczywo
        kotlet jarzynowy= krokiet, zbite razem jarzynki, wielkosci lyzki produktu

z jarzyn wykluczone mam ziemniaki, pomidory, papryke

slodziki znaczy cukier wszelkie slodzace syropy, w tym klonowy, agawa itp no i wszelkie sztuczne, miod tez be
        • yuka66 Re: yuka66 do tablicy 07.11.11, 16:12
          Ciekawa jestem czy takie nalesniki sie dobrze zwijają czy raczej pękają przy zwijaniu. I jak gęste musi byc ciasto - jak na zwykłe naleśniki?
          • roseanne Re: yuka66 do tablicy 08.11.11, 00:24
            gestosc jak na zwykle nalesniki, swiezo usmazone sa dosc plastyczne, po wystygnieciu niestety pekaja

moja proporcja to
            2/3 szklanki maki gryczanej
            1/3 szkl maczki besan
            2 lyzki oliwy
            szczypta soli
            1- 1/5 szklanki cieplej wody - w zaleznosci od maki, czasami mniej, czasami wiecej

smaze na patelni nieprzywierajacej, bez dodatkowego smarowania owej
    • mhr2 z taka wiedza to tylko na studia, 07.11.11, 14:30
      roseanne napisała:

> w watku nizej napisal/a/es ze odpowiesz na wszystkie pytanie wege podajac przep
      > isy i rozszerzenie tematu
      >
      > do dziela wiec:
      >
      > czym zastapic jajka w przepisach?
      >
      > zastosowane soi, wszystkiego z glutenem surowo zabronione
      > zadnych tluszczy poza oliwa i olejem lnianym
      > zadnych cukrow, slodzikow rowniez
      • roseanne Re: z taka wiedza to tylko na studia, 07.11.11, 15:16
        mhr2
        i co niby twoj wpis mial wniesc?