Gość: sunny IP: 213.17.133.* 02.06.04, 11:51 Pierwszy raz kupiłam...Do tej pory jadałam tylko w zupach. Co z niej można zrobić, po prostu ugotować i pokroić w plastry, czy są jeszcze jakieś opcje? I co do niej, ziemniaki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borgia1 Re: kalarepka 02.06.04, 11:54 Ja najbardziej lubię surową. Spróbuj... Poza tym dodaje się do sałatek, faszeruje, dusi. I nie wiem co jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: kalarepka IP: *.proxy.aol.com 11.06.04, 15:29 Surowo jak jabłko. Tyle, że trzeba obkroić to zewnętrzne zielone. Można trochę posolić albo skropić cytryną. I chrupać tak jak oskrobaną marchewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: kalarepka 02.06.04, 12:08 Makłowicz podawał przepis na kalerepki faszerowane zmieloną cielęciną. -z kalarepek ściąć "kapelusz i wydrążyć -Mięso przygotowuje się jak na mielone (cebula + przyprawy + jajako + wydrążony miąższ) - wkłada się je do wnętrza, przykrywa kapeluszem i gotuje do miękkości w bulionie jarzynowym. Dobrze potem zagęścić ten sos. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kalarepka 02.06.04, 13:04 - pokroić w kostkę, ugotować (krótko), odsączyć, podać polane zrumienioną na maśle bułeczką. Można jako samodzielne danie, albo jako jarzynkę do mięsa. Tak samo robię czasem rzodkiewki, zwłaszcza, jak już są starsze. - surową utrzeć na grubej tarce, wymieszać z sosem vinegret - pyszna surówka! A najlepiej to młodziutka kalarepka smakuje po prostu schrupana na surowo, bez niczego, albo utarta i osolona na kromce świeżego razowca z masłem! Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: kalarepka 02.06.04, 13:11 Ja robiłąm podobnie jak pisze Brunosh (Makłowicz:) tyle ze najpier gotowałam same kalarepki (już wydrążone) a potem nakładałam farsz (niekoniecznie mięsny polcam np wariacje pieczrkowe) i piekłam. Ppozdr F Odpowiedz Link Zgłoś
mahapa Re: kalarepka 11.06.04, 14:34 A JA FASZERUJĘ TARTĄ BUŁKĄ, Z JAJKIEM, MLEKIEM, DUŻĄ PORCJĄ KOPRU LUB PIETRUSZKI, MOŻNA DODAĆ ODROBINĘ POSIEKANEJ WĄTRÓBKI KURZEJ.FASZERUJĘ SUROWE,OBGOTOWUJĘ W "KRÓTKIEJ WODZIE" Z WEGETĄ LUB KOSTKĄ KNORRA - GRZYBOWĄ. POLECAM ! Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: kalarepka 11.06.04, 16:11 Ostatnio robię taką surówkę: - 2 kalarepki - 10 rzodkiewek - 1 cebula (czerwona) - 1 papryka czerwona - 200 g groszku zielonego mrożonego - koperek - trochę - majonez (niewiele) Kalarepki i rzodkiewki starte na grubej tarce. Cebula i papryka drobno pokrojona. Groszku nie rozmrażam wcześniej, wystarczy jak rozmrozi się w surówce. Z tej ilości wychodzi ogromna porcja. Odpowiedz Link Zgłoś
eximia Re: kalarepka 11.06.04, 17:50 Jeśli komuś nie służy kalarepka surowa, to proponuję ugotować w bardzo małej ilości wody, pokrojoną w kosteczkę (podobnie, jak gotuje się marchewkę). Dadać trochę masła, oprószyć maką i obficie posypać koperkiem. Podawać jako jarzynkę. Jest b.dobra. Odpowiedz Link Zgłoś