Dodaj do ulubionych

Kalafior smakuje mi jakby benzyną

IP: *.gliwice.vectranet.pl 08.01.12, 13:56
Witam,
miałam trochę zamrożonego kalafiora zostało mi ze zrobienia zupy i dziś go ugotowałam
dodam że na noc go wyjęłam do rozmrożenia
rano czuć było w kuchni taki specyficzny mocny zapach
po ugotowaniu w zyciu nie jadłam takiego kalafiora ma mocny smak sama nie wiem czego mnie sięto kojarzy wręcz z benzyną? jest mocny gorzki cierpki nie potrafię go precyzyjnie opisać
można go jeść czy może wywołać taki kalafior sensacje żołądkowe?
czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • reniam_123 Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 15:50
      Ja nie wiem, a może nie trzeba było go odmrażać, tylko wrzucić na wrzątek zamrożony, tak jak się robi z innymi mrożonkami?
      • Gość: Ania Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną IP: *.gliwice.vectranet.pl 08.01.12, 15:55
        tak, też tak już myślę, nie przewidziałam po prostu wczoraj tego zapachu i smaku
        człowiek sie uczy całe życie
    • Gość: wuwu Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 15:56
      to chylę czoła, że się połaszczyłaś i zjadłaś gorzkiego i śmierdzącego kalafiora
      w imię czego się umordowałaś jeśli można zapytać? i tak, jak coś śmierdzi i jest podejrzane, to może ale nie musi wywołać sensacje żołądkowe
      • Gość: Ania Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną IP: *.gliwice.vectranet.pl 08.01.12, 16:23
        zjadłam tylko kawałek dla wypróbowania
        reszta trafi do kosza (nie lubie marnować jedzenia ale cóż)
      • qubraq Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 16:25
        to wszsytko zależy jaką benzyną... jest taka kosmetyczna - prawie zupełnie bezwonna, podobnie jak nafta kosmetyczna, nimi mozna rany dezynfekowac; zreszta ja lubie zapach czystej bez ołowiu benzyny :-) ale to fakt kalafior na talerzu cuchnący benzyną to dramat... ;-)
    • ola_pozytywna Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 18:41
      Może benzyna to jakiś kolejny patent przetfurców żywności mrożonej (od "tfu", nie od "przetwarzać"). Coś czytałam kiedyś tu na forum o traktowaniu surowej papryki benzyną - odtąd zawsze czujnie obwąchuję paprykę przed zakupem i ze dwa razy trafiłam na ewidentnie zalatującą benzyną. Może to podobne zjawisko.
      • bene_gesserit Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 20:14
        Ja slyszalam o uzywaniu benzyny do 'dojrzewania' warzyw - konkretnie oparow benzyny. Podobno taka praktyke wykorzystuja niektorzy nieuczciwi producenci pomidorow - wystarczy skrzynki rozowozielonych pomidorkow zamknac w garazu, wlaczyc na pare minut silnik, umknac i po ilustam godzinach pomidory robia sie apetycznie czerwone.

Chociaz caly czas mam nadzieje, ze to miejska (raczej wiejska) legenda.
    • linn_linn Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 19:18
      Moim zdaniem kalafior niezbyt dobrze znosi mrozenie: pzrynajmniej domowe.
      Mrozilam tylko raz: mialam skrzynke do zagospodarowania. Zblanszowalam, zamrozilam, ale rezultat byl kiepski. Dziwny posmak, szary kolor. Wiecej nie mroze.
      • mitta Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 19:29
        A ja myślę, że jeszcze gorzej znosi całonocne rozmrażanie.
      • mi_nutka3 Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 21:41
        linn_linn napisała:

> Moim zdaniem kalafior niezbyt dobrze znosi mrozenie: pzrynajmniej domowe.
        > Mrozilam tylko raz: mialam skrzynke do zagospodarowania. Zblanszowalam, zamrozi
        > lam, ale rezultat byl kiepski. Dziwny posmak, szary kolor. Wiecej nie mroze.

Moim zdaniem przeciwnie. Może to kalafior był kiepskiej jakości? Ja również mroziłam kalafiora i był pyszny. Jeszcze zamrożonego wrzucałam na wrzątek lub gotowałam na parze i był super, jak świeży. Sama się dziwiłam, że mi to całe blanszowanie wyszło, bo pierwszy raz miałam z tym do czynienia. Teraz tylko żałuję, że tak mało zrobiłam tych mrożonek, bo dawno się rozeszły. 1kg kupnego mrożonego kalafiora wychodzi ok 8zł. A mnie w sezonie kosztowało to jakieś 1,70 albo i mniej...
        • linn_linn Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 09.01.12, 06:05
          Kalafiory byly swietnej jakosci / prosto od producenta o rzut beretem /: czesc zjadlam od razu. Calej skrzynki nie dalam rady. Od tamtej pory juz nie mrozilam, ale tez nie mam potrzeby: u mnie kalafiory maja sezon od grudnia do marca / wloskich upalow nie znosza /.
          • eurytka Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 09.01.12, 10:04
            Obgotować, wodę odlać, zalać mlekiem, które ten smak złagodzi.
            W zupie kalafiorowej można kilka kawałków znieść,
            choć nie wszyscy lubią.
            Podobnie bywa z kapusta brukselką.
            Kalafiory mają taki specyficzny zapaszek,
            a jak bardzo znawożone, to tym bardziej.
    • komanchu Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną 08.01.12, 19:26
      Za ten specyficzny aromat odpowiadają związki siarkoorganiczne zawarte w kalafiorze. Im dłużej gotujesz kalafiora, tym silniejszy jest ten aromat. Dlatego obróbka termiczna kalafiora powinna trwać jak najkrócej, tym bardziej, że wysoka temperatura niszczy składniki odżywcze zawarte w warzywie. W twoim przypadku natomiast myślę, że noc spędzona w ciepełku zrobiła swoje i rozpoczął się proces psucia. Sulforafany natomiast same w sobie są bardzo zdrowe - mają właściwości przeciwutleniające, antyrakotwórcze i antybakteryjne, ale niestety niezbyt ciekawie pachną.
    • Gość: Ania Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną IP: *.gliwice.vectranet.pl 08.01.12, 22:37
      Niech to będzie przestroga dla innych: jak wam zostanie kalafior jakoś go spożytkujcie szybko, nie ma co go mrozić, nie potrzebnie zmarnujecie ewentualny gaz i czas
      • Gość: Ania Re: Kalafior smakuje mi jakby benzyną IP: *.gliwice.vectranet.pl 08.01.12, 22:39
        Niech to będzie przestroga dla innych: jak wam zostanie kalafior jakoś go spożytkujcie szybko, nie ma co go mrozić, nie potrzebnie zmarnujecie ewentualny gaz i czas albo nie odmrażajcie przed przyrządzeniem jak radzą inni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka