IP: *.dg-net.pl 29.02.12, 13:34
noszę, się z zamiarem upieczenia makowca - pierwszy raz w życiu. Siedzę i czytam różne przepisy, są do siebie "podobne" ale.... w niektórych jest proszek do pieczenia a w innych nie . Jak to w końcu jest - dodaje się ten proszek czy nie
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: A tak jest, że w jednych jest a w innych nie. 29.02.12, 14:12
      Po prostu. Kuchnia nie aptek.
    • ania_m66 Re: makowiec 29.02.12, 14:16
      makowiec to tak bardziej na swieta moim zdaniem jest, ale oczywiscie nie ma zakazu upieczenia teraz :)
      u mnie w rodzinie uzywa sie elastycznego ciasta drozdzowego b. cieko rozwalkowanego.
      ale mozna tez np krucho-drozdzowe.
    • marbor1 Re: makowiec 29.02.12, 14:32
      Był tu kiedyś taki przepis na struclę makową "Buziaczki". Ciasto było na bazie mąki, sera, proszku do pieczenia, oleju i żółtek.
    • Gość: pasqda Re: makowiec IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.12, 14:38
      Dla mnie makowiec to tylko z ciasta drożdżowego, cieniutko, prawie przezroczyście rozwałkowanego z dużą ilością nadzienia z maku, miodu i bakalii. Wszystko inne to placek z makiem, a nie makowiec:)
      • aqua48 Re: makowiec 29.02.12, 14:41
        Jeśli rolada z ciasta drożdżowego to bez proszku, jeśli z biszkoptowego to również bez, jeśli na kruchym spodzie to też bez proszku, inne przepisy zapewne tego proszku wymagają.
    • tralalumpek Re: makowiec 29.02.12, 20:13
      masz na mysli strucle z makiem czy makowiec
      • marbor1 Re: makowiec 01.03.12, 12:10
        A jaka jest różnica? Makowiec zawijany i nie zawijany tak samo będzie makowcem.
        • tralalumpek Re: makowiec 01.03.12, 13:15
          penwie regionalna roznica, dla mnie makowiec to mak na ciescie (rozne rodzaje ciast moga byc) a strucla z makiem to ciasto drozdzowe , czasem jakas odmiana francuszczyzny
          • marbor1 Re: makowiec 01.03.12, 13:35
            Masz rację. Nazwa strucla makowa jest bardziej doprecyzowana, i wiadomo że chodzi o makowiec zawijany. Na makowiec nie zawijany, mówimy raczej placek z makiem.
            Tak przynajmniej jest w cukierniach warszawskich.
    • Gość: bea Re: makowiec IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 16:20
      "sztrudel " pierwszy raz spotykam się z taką nazwą.
    • Gość: vegetka Re: makowiec IP: *.dg-net.pl 02.03.12, 10:25
      chodzi mi o placek z makiem :) na kruchym cieście. Mam zamiar upiec taki z jabłkami i kaszą manną. A właśnie z tą kaszą też "problem" prawie w każdym przepisie inna ilość - w jednym 7 łyżek a w drugim 7 łyżeczek - a wy ile dajecie??
      • linn_linn Re: makowiec 02.03.12, 10:49
        Taka ogolna dyskusja do niczego nie prowadzi. Podaj przepis, ktory bierzesz pod uwage.
        • Gość: vegetka Re: makowiec IP: *.dg-net.pl 02.03.12, 11:21
          jasne, już podaję (na samą masę makową)i może doradzicie co ewentualnie zmienić w proporcjach lub składnikach.
          Masa makowa:,
          1/2 kg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
          2-3 średnie jabłka jabłek,
          1 i 1/2 szklanki cukru
          9 żółtek +(piana),
          7 łyżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l),
          3/4 kostki masła
          olejek migdałowy,
          miód
          kakao
          rodzynki
          • Gość: marbor1 Re: makowiec IP: *.aster.pl 02.03.12, 13:06
            Robię dość często t.zw "szarlotkę makową", z tm że trochę z innych proporcji.
            Ja daję na 30 dag maku [suchy mielony zalany 30 ml gorącego mleka]
            50 dag jabłek,5 jaj, 12 dag masła, 30 dag cukru pudru, 6 łyżek grysiku [nie gotować, a dodać suchy], 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę stołową miodu, sporo różnych bakalii.
            Ciasto wychodzi wilgotne.
            • linn_linn Re: makowiec 02.03.12, 13:46
              Tez mnie zdziwilo to gotowanie grysiku.

Na proszku piecze sie tzw. makowiec japonski / bez spodu / i taki radze upiec osobie, ktora zaczyna kariere makowcowa.
    • mhr2 w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wazne 02.03.12, 11:31
      Gość portalu: vegetka napisał(a):

> noszę, się z zamiarem upieczenia makowca - pierwszy raz w życiu. Siedzę i czyta
      > m różne przepisy, są do siebie "podobne" ale.... w niektórych jest proszek do p
      > ieczenia a w innych nie . Jak to w końcu jest - dodaje się ten proszek czy nie
      • Gość: vegetka Re: w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wa IP: *.dg-net.pl 02.03.12, 12:42
        napisałam przepis, z którego będę piekła - nie ma tu proszku do pieczenia - pytałam znajomą ona też nie daje, a ty co sądzisz o tym przepisie??
      • Gość: vegetka Re: w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wa IP: *.dg-net.pl 02.03.12, 12:44
        Masa makowa:,
        1/2 kg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
        2-3 średnie jabłka jabłek,
        1 i 1/2 szklanki cukru
        9 żółtek +(piana),
        7 łyżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l),
        3/4 kostki masła
        olejek migdałowy,
        miód
        kakao
        rodzynki
        • mhr2 Re: w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wa 02.03.12, 13:02
          Gość portalu: vegetka

co za reklama jestes wspaniala, chodzilo o ciasto?
          • Gość: vegetka Re: w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wa IP: *.dg-net.pl 02.03.12, 13:09
            jaka reklama!!!??? Podałam tylko przepis, z którego chcę zrobić masę makową i mialam nadzieję, że bardziej doswiadczone "piekarki" mi pomogą - czy z proporcjami jest wszystko ok, czy trzeba coś dodać???
            • mhr2 Re: w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wa 02.03.12, 13:20
              Gość portalu: vegetka

napisalas:
              "noszę, się z zamiarem upieczenia makowca - pierwszy raz w życiu. Siedzę i czytam różne przepisy, są do siebie "podobne" ale.... w niektórych jest proszek do pieczenia a w innych nie . Jak to w końcu jest - dodaje się ten proszek czy nie"

a teraz piszesz o masie makowej, hej
        • Gość: marbor Re: w tych bez proszku to co sie dodaje, bo to wa IP: *.aster.pl 02.03.12, 13:21
          Vegetko, przez swoją niewiedzę i niesprecyzowanie dokładnie o jakie ciasto makowe Ci chodzi
          dostałaś odpowiedzi takie, a nie inne. Na drugi raz napisz dokładnie o co Ci chodzi. Człowiek się uczy całe życie, ale nie martw się i głowa do góry.
    • floress Re: makowiec 02.03.12, 14:28
      Jeśli nigdy nie piekłaś makowca, a do tego masz małe doświadczenie w pieczeniu w ogóle, to po prostu trzymaj się przepisu. Zobaczysz, co ci w nim nie pasuje i wtedy zmodyfikujesz.
      Rozumiem, że ten proszek to w cieście? A jakie ciasto bierzesz pod uwagę? Drożdżowe, kruche?
      • linn_linn Re: makowiec 02.03.12, 14:34
        Np. makowiec z jablkami zwany japonskim
        mojewypieki.blox.pl/2007/04/Makowiec-z-jablkami.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka