Dodaj do ulubionych

Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kupne)

01.03.12, 13:37
Forumki i forumowicze, mam prośbę - lubiłam od czasu do czasu zjeść jagnięcinę w restauracji hinduskiej - ja wybierałam sobie łagodną, facet ostrą..

chciałabym zacząć robić sobie takie dania w domu, z kurczakiem, wołowiną (wiem, wiem - święte krowy) czy wieprzowiną - ale totalnie nie znam się na tych sosach curry czy innych masalach...

doradzicie mi, jakie sosy w słoikach i gdzie (sklepy typowo orientalne czy markety też) kupić?

bo nie mam tyle kasy, żeby kupić kilka różnych i próbować czy dobre - jakich najczęściej używacie, jeśli robicie jakieś hinduskie dania?

będę wdzięczna za podpowiedzi.. (bardziej wersja łagodna)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 14:48
      www.pataks.com/ są niezłe
      ale jednak co domowe to domowe :)
      • squirk Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 15:15
        Też polecam Pataks, bardzo przyzwoite sosy, oraz, jak zwykle, ignorowanie wegeoszołoma.

• coralin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 15:24
      Używam past Patak's. Są bardzo dobre, ale polecam przeczytać dominujące składniki. Np tandoori tej firmy to tamarynda (? nie wiem czy dobrego rodzaju używam) i imbir głównie i nadaje się do połączenia z jogurtem. Garam masala to cynamon z imbirem i często zdarza mi się dorzucić łyżeczkę do... dan bliskowschodnich. Dobre są ich pasty curry z kuminem. Ta łagodna też ma trochę ostrości. Smakowo jest świetna.
      • f.l.y Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 15:40
        baardzo dziękuję za porady - stawiam pierwsze kroki w tej kuchni, więc wskazówki są dla mnie cenne :)

• pani.serwusowa Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 16:03
          Ja tez uzywam czesto past Pataks i na ich bazie robie sosy. Z czystym sumieniem polecam, bo krecenie swojej moze nie tyle jest czaso czy pracochlonne, co wymagajace masy skladnikow. (czasem ciezko miec wszystko pod reka)
    • marghe_72 Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 17:20
      A po co Ty się tłumaczysz trollowi?
      Klikaj w kosz i spokój
    • lonely.stoner Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 01.03.12, 17:26
      pataks sa fajne i te z Lidl sa fajne- i sklad maja normalny. Chociaz nie wiem czy te akurat sa w Polsce?? moj ulubiony lagodny to Korma.
    • Gość: senin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: 124.150.65.* 01.03.12, 23:03
      Pataks uzywam od lat, ale uwazaj bu nie kupic sosu. Musi to byc pasta curry. Latwo pomylic sos z pasta jesli sie dokladnie nie przeczyta napisu na nalepce. Sosy sa troche tansze, gotowe do uzycia, ale niestety tylko na jeden posilek (zazwyczaj)

z past polecam Madras i vindaloo, rogan josh tez jest OK
      jesli chodzi o tandoori, to nadaje sie glownie do grilowanych mies (kurczaka)
      tikka to tez taki troche angielski wynalazek - do indyjskich szaszlykow

pamietaj by przed dodaniem pasty zeszklic cebule i dodac czosnek z imbirem (swiezym), dopiero wtedy mieso i paste

mozna tez w odwrotnej kolejnosci- najpierw pasta a pozniej mieso, zalezy jaki efekt chce sie osiagnac

ja czesto 'porasowyje' moje curry dodajac a to zielone chilli, a to gozdziki i cynamon czy tamarynde

mieszanki robione wlasnorecznie sa oczywiscie lepsze, ale dla poczatkujacych, zdecydowanie polecam pasty - otrzymuje sie wtedy efekt "prawdziwego" curry, niektore przepisy na tzw. wlasne masale, zwlaszcza te z szacownego Albionu, so 'podpasowane' pod europejskie smaki (czytaj niska tolerancje na chilli i czosnek, tudziez inne aromaty)
      • Gość: Ja Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.acn.waw.pl 02.03.12, 09:09
        Sos robię sama. Składniki/kardamon,liście kaffir,curcuma,imbir,pasta, tamaryndowa,galangal ,anyż gwiazdkowy,cumin,trawę cytrynową w doniczce mam jako odrębne składniki . Może dlatego za każdym razem sosy wychodzą odrobinę inne. Imbir ,liście kaffir i galangal mam zamrożone ,reszta przypraw jest w słoikach .Jak raz się kupi przyprawy to można robić sosy wedle uznania.
        • Gość: senin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.dyn.iinet.net.au 02.03.12, 14:29
          . Imbir ,l
          > iście kaffir i galangal mam zamrożone ,reszta przypraw jest w słoikach .Jak raz
          > się kupi przyprawy to można robić sosy wedle uznania

jasne..

zwlaszcza jak sie chce oryginalne indyjskie danie i doda sie trawy cytrynowej i galangala (u) z limonka kafir ;P
    • arka_zone Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 02.03.12, 09:13
      Ja mam w swoim menu jedno danie hinduskie, nie wiem na ile ono naprawdę jest hinduskie, bo przepis ściągnięty gdzieś z jakiegoś forum, a robię to tak:
      podsmażam w garnku cebulę i czosnek, jak się zeszkli dodaję następujące przyprawy (po łyżeczce) masala (ta ciemna odmiana), pieprz cayenne, papryka ostra, oraz jeszcze czasami jedna papryczka chili (może być suszona). przykrywam na kilka minut.
      Następnie dodaję pomidory (najlepiej krojone, bez skórek, mogą być z puszki) i dodaję ok 6 liści curry.
      Pod przykryciem gotuję ok 10 minut.
      Całość trzeba zmiksować, dodając przy tym ok 4 łyżek jogurtu.
      Do tego dodajemy kurczaka, wcześniej pokrojonego w kostki i podsmażonego.
      Danie jem z ryżem ugotowanym w wodzie z odrobiną kurkumy.

Mi o moim bliskim danie bardzo smakuje:) Oczywiście w miarę gustu, można zrezygnować np. z papryczki chili, danie przyprawione tak jak powyżej napisałam, będzie daniem raczej ostrym.
    • Gość: zadumana Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 13:07
      Kupowałam kiedyś w Polsce pastę curry mild corriander firmy pataks i nagle zniknęła. Są ich jakieś wodniste sosy w słoikach. A tamta była bardzo aromatyczna, gęsta i można było sobie zrobić ostrzej jak ktoś lubi.
      • coralin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 02.03.12, 15:36
        Ta pasta jest doskonała. Nie ma jej już?
        • f.l.y Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 02.03.12, 22:27
          dziękuję Wam za wskazówki, na początek rozejrzę się za pastami i sosami, nie czuję się na siłach, aby zrobić sos samodzielnie, no i nie znam się na całej gamie hinduskich przypraw i składników, więc 'gotowiec' na początku będzie ok :)

jadłam kiedyś jagnięcinę w takim gęstym, średnio ostrym, ciemno zielonym sosie - orientujecie się może, co to mógłbyć za sos? (tzn z czego)?
    • Gość: dede Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 09:03
      W życiu nie gotowałam "po indyjsku". A chciałabym. Trochę Was podczytuję i niby coś łapię, ale niewiele. Rozumiem, że te pasty to składnik sosu, który sie wyrtwarza, tak? A od czego zacząc naukę? Powiedzcie, proszę
      • coralin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 03.03.12, 09:24
        Te pasty to podstawa. Z tym, że jak pisałam trzeba przeczytać skład no i ewentualne potrzebne dodatki. Czasem są to pomidory w puszce czasem jogurt, cebula. Żadnych niezwykłych dodatków już nie potrzeba dlatego odradzam sosy i polecam pasty.
      • Gość: senin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.dyn.iinet.net.au 03.03.12, 10:34
        Gość portalu: dede napisał(a):

> W życiu nie gotowałam "po indyjsku". A chciałabym. Trochę Was podczytuję i niby
        > coś łapię, ale niewiele. Rozumiem, że te pasty to składnik sosu, który sie wyr
        > twarza, tak? A od czego zacząc naukę? Powiedzcie, proszę

zaczac nalezy od zrozumienia , ze kuchnia indyjska (czy jakas inna) to specyficzny zestaw przypraw

we francuskiej - bedzie "mieszanka prowansalska"

w indyjskiej "masala"

a tak w ogole, to najpopularniejsze potrawy indyjskie to cos w rodzaju gulaszu ale inaczej przyprawionego (no wiesz, przyprawiony jest tak, ze seks wlasciwie wysiada, masz orgazm w trakcie jedzenia --wiem, wiem, meg ryan miala orgazm przy hot dogu, ale to byl hollywood)

zasada jest taka: podsmazasz cebule na oleju lub sklarowanym masle, dodajesz przyprawy (najlepiej zaczac od dobrych past indyjskich), dodajesz "ginger and garlic paste (czyli zmiksowany czosnek z imbirem)

dodajesz mieso (albo warzywa) dusisz do miekkosci, podajesz z ryzem

to tak najprosciej....niemniej jednak

jest cala masa sku...onych przepisow, rowniez na tym forum. co ci w glowie zamaca i skusza do "gotowania po indyjsku" (jest tu pare takich specjalistek ;PP)

gotowanie po indyjsku, to zaakceptowanie gozdzikow i cynamonu i anyzku w potrawach miesnych

to zrozumienie rownowagi smakow....zacznij od gotowych past curry, zalapiesz smak, mozesz probowac swoich wlasnych kombinacji
        • Gość: dede Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 12:44
          Bardzo dziękuję. Zwłaszcza za słowo-wytrych. Znaczy, że to taki gulasz. To już przynajmniej wiem, o co chodzi. Będę eksperymentować
        • krysia2000 Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 03.03.12, 17:32
          Jak mogłaś o chili zapomnieć?
          • Gość: senin Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.dyn.iinet.net.au 03.03.12, 20:10
            krysia2000 napisała:

> Jak mogłaś o chili zapomnieć?

chilli jest w pastach, co bede dziewczyne dodatkowo straszyc :P
    • Gość: gość Pikle mango IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 18:41
      To ja się podczepię pod dyskusję, bo dostałam jakiś czas temu w prezencie słoik pikli mango Patak's, i jakoś nie mam śmiałości żeby ten słoik otworzyć..
      Czy macie jakieś sprawdzone pomysły na wykorzystanie tego? Niby czytałam, że używa się ich jako dodatek do dań głównych lub do indyjskiego chleba, ale po indyjsku raczej nie gotuję, a chleb owszem piekę, ale nie indyjski ;)
      W necie znalazłam tylko przepis na sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem tych pikli. Trochę się boję tego wynalazku, bo mango nigdy nie było moim ulubionym owocem. Pasuje toto do jakichś wędlin czy serów? czy może do czegoś innego (niezwiązanego z kuchnią indyjską)???
      • Gość: senin Re: Pikle mango IP: *.dyn.iinet.net.au 03.03.12, 20:05
        Trochę się boję tego wynalazku, bo mango nigdy nie było moim ulubionym owocem.
        > Pasuje toto do jakichś wędlin czy serów? czy może do czegoś innego (niezwiązan
        > ego z kuchnią indyjską)???

otwieraj i probuj, bie boj zaby, bie otrujesz sie
        potraktuj to troche jak musztarde, czy chrzan--jesli smak ci sie spodoba ale zbyt ostre, do wymieszaj troche z jogurtem i potraktuj jak dip, do warzyw lub chleba/krakersow

ja nigdy tych pikli z wedlinami nie laczylam, ale nie znaczy ze sie nie nadadza

jedynym polskim daniem, do ktorego dodaje odrobine indyjskich pikli, jest salatka jarzynowa
        • Gość: gość Re: Pikle mango IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 20:17
          > jedynym polskim daniem, do ktorego dodaje odrobine indyjskich pikli, jest sala
          > tka jarzynowa

Ha!Czytasz w moich myślach ;) Właśnie w międzyczasie zrobiłam sałatkę warzywną i tak mi właśnie przez myśl przemknęło, że może do tego dodać trochę tych pikli, ale się nie odważyłam :)))
          Na razie przegryza się w lodówce, jutro chyba otworzę ten słoik i dodam do jednej porcji sałatki na spróbowanie. Na razie to nawet nie bardzo wiem jaki to ma smak, ale ten wątek mnie zachęcił żeby w końcu tych pikli spróbować:)
          • beata_ Re: Pikle mango 03.03.12, 20:31
            Jeśli to jest po prostu mango w occie, to ja zeżarłabym całe samo! :-)
            Lubię mango w stanie naturalnym i wszelkie owoce w occie (oprócz tego jeszcze octowe grzyby, paprykę, ogórki i śledzie!). W innych potrawach octu mój smak i organizm nie toleruje - paradoksalne dosyć... Takie mango w moim pojęciu nie ma prawa być niedobre :-)
            Ja otworzysz i nie będzie Ci pasować, to pomyśl o mnie, co????

• amaroola Re: Pikle mango 03.03.12, 20:41
              indyjskie pikle to glownie mango, lemonka, eggplant, lub chilli odpowiednio obsuszone i gotowane w gestej pascie przyprawowej z czosnku , imbiru, kozieradki, kolendry i paru innych
              ocet tez tam jest :)
            • Gość: gość Re: Pikle mango IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 20:59
              nie, to zdecydowanie nie jest mango w samym occie.. całość jest dość gęsta i zawiesista. Teraz doczytałam na etykiecie że nadaje się też do kanapek, sałatek i mięs na zimno.
              Jutro otworzę słoik i w razie czego pomyślę o Tobie;)
              • beata_ Re: Pikle mango 03.03.12, 22:23
                Z tego, co pisze wyżej Amaroola, to musi być dobre - nawet jesli to nie samo mango w occie :-)
                Ale obawiam się, że i Tobie zasmakuje :(
                ;-)
        • Gość: gość Re: Pikle mango IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 16:14
          Faktycznie, dobre są :)
          Do sałatki jarzynowej ich nie dodam, ale na pewno się nie zmarnują:) Chyba rzeczywiście najlepiej potraktować je jako rodzaj pikantnego dipu do wszystkiego.
          • beata_ I tak padła moja nadzieja :D [n/t] 04.03.12, 21:40

• marghe_72 Re: Pikle mango 05.03.12, 18:17
        Gość portalu: gość napisał(a):

> To ja się podczepię pod dyskusję, bo dostałam jakiś czas temu w prezencie słoik
        > pikli mango Patak's, i jakoś nie mam śmiałości żeby ten słoik otworzyć..

Osobisty pakuje sobie do kanapek.
        O ile mi wszystkiego nie wyżre to reszta wyląduje w "potrawce" z kuraka :)
    • lonely.stoner Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 03.03.12, 21:07
      a tak w ogole to z kazdego ragionu Indii pochodza troche inne smaki curry, ja akurat najbardziej lubie curry tajskie- ktore z Indii nie pochodzi heh, ale mysle ze samodzielnie tez mozna cos wyczarowac w domu- jesli zna sie juz smak (najlepiej isc do knajpy gdzie gotuja jacys ludzie z tamtych rejonow, albo na wakacjach) i poszukac skladnikow. W mojej ulubionej indyjskiej restauracji byl zazwyczaj opis co wchodzi w sklad poszczegolnych curry- i byly rozne, zielone curry mialo np. cashew nuts i miete, i w ogole sporo bylo sosow bazujacych na jakis orzechach. Byl tez piec tandoori. I taka pyszna pasta z papaji i jakis przypraw.
      • krysia2000 Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 05.03.12, 19:02
        lonely.stoner napisała:

> ja a
        > kurat najbardziej lubie curry tajskie- ktore z Indii nie pochodzi

W Tajlandii to jest kaeng, nie kari. Rzadszy, prawie "zupowaty" gulasz, w którym oprócz mięsa pływa dużo różnych różności, przede wszystkim podsmażony galangal i trawa cytrynowa. Bukiet aromatyczny kaengów oparty jest raczej na świeżych warzywach, utłuczonych w pastę, niż na zdrewniałych przyprawach, jak ma to miejsce w indyjsko-muzułmańskich klimatach. No i naam pla, pasta ze sfrementowanych pancerzyków krewetek oraz wszechobecne mleko kokosowe, to te aromaty odróżniające smakowo Indochiny od Indii, choć oczywiście przeplata się to i miesza. Słowem "kari" Tajowie określają to samo, co Miemcy w currywurstach: tę żółtą, bazującą na kurkumie mieszankę przypraw.
        • lonely.stoner Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 05.03.12, 19:24
          a w tej czescie swiata gdzie ja jadlam mowia na thai curry. Nawet maja green thai curry paste i red thai curry paste.
          • krysia2000 Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup 05.03.12, 22:19
            Tak, u nas się też na każde duszone kawałki mięsa "gulasz" mówi. Na Węgrzech niekoniecznie.

> Nawet maja green thai curry paste i red thai curry paste.

W Tajlandii mówią odpowiednio "nam phrik kaeng khiaw wan" i "nam phrik kaeng ped". Za to już na kraba w curry mówią "boo paht pong karee", bo to kari to ta żółta mieszanka przypraw, która zawężyła samo pojęcie "kari", czyli sosu.
    • Gość: breskva Re: Proszę o radę - sosy indyjskie/hinduskie (kup IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.03.12, 22:20
      Polecam gorąco sosy i podstawy sosów (seria terribly clever) z Marksa i Spencera - nie trzeba ich niczym doprawiać, w składzie same naturalne składniki, masło, śmietana, szafran (!). Są w trzech skalach ostrości - mild, medium i hot. Staram się miec w szafce kilka słoikow na szybkie przygotowanie obiadu, zazwyczaj smażę indyka z szpinakiem lub cukinią i do tego sos. Podaję z ryżem - tez z Marksa, mieszanka long grain i wild. Niestety od nowego roku M&S BARDZO podwyzszył ceny - np paczka ryżu z ok. 7 złotych na ponad 9:( Ale warto odwiedzać, bo zawsze jest jakaś promocja cenowa wybranego asortymentu (ok. 20%)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka