Dodaj do ulubionych

głupie pytanie - ser

02.05.12, 17:10
Mam kawałek sera żółtego, smakuje jakby był z orzechami włoskimi (po ciemku przysiagłbym że tam te orzechy są) ale jak sie rozbierze ser na czesci składowe to widać tylko jakies małe ciemne, nasionka. Niestety gość który nam to sprzedawał nie wiedział jak to jest po angielsku a my nie mielismy na czym zapisać nazwy holenderskiej.
Tylko mówił ze to smakuje jak orzech włoski ale orzechem nie jest. Wiecie co to?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: głupie pytanie - ser 02.05.12, 17:49
      Nie jest orzechem włoskim czy orzechem w ogóle?
      • trypel Re: głupie pytanie - ser 02.05.12, 20:41
        nie jest orzechem w ogóle.
        Małe ziarenka które w połączeniu z serm dają taki smak jakby sie jadło orzechy włoskie
        • mel.la Re: głupie pytanie - ser 02.05.12, 22:10
          W Holandii jest ser zolty z kminkiem, po holendersku- komijn
          www.individualeleven.net/wp-content/uploads/2009/04/komijnen_kaas.jpg
          • trypel Re: głupie pytanie - ser 03.05.12, 13:45
            wygladał dokładnie tak samo. Kupiony pod Utrechtem bezposrednio w gospodarstwie. Ale to cos nie miało nic wspólnego z kminkiem.
    • ansil Re: głupie pytanie - ser 03.05.12, 09:47
      moze ktorys z tych?
      po ang:
      www.goudacheeseshop.com/fresh-gouda-cheese/herb-gouda-cheese.html
      podejrzewam kozieradke upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Fenugrec.jpg :
      www.goudsekaasshop.nl/fenegriekkaas.html
      • trypel Re: głupie pytanie - ser 03.05.12, 13:48
        wygląda podobnie ale nic nie piszą o smaku orzechów włoskich :(
        trzeba bedzie normalnie tam wrócić kiedys
    • trypel Re: głupie pytanie - ser 03.05.12, 21:07
      zakładałem (może zbyt optymistycznie) że taki ser jest tam popularny mimo ze my jedlismy go pierwszy raz (ale tez pierwszy raz byłem w Holandii) i ktoś zwłaszcza tu bedzie kojarzył coś co nadaje orzechowy smak a orzechem nie jest. cóż, nie udało sie.
      • simon_r Re: głupie pytanie - ser 08.05.12, 10:41
        Stawiam na czarnuszkę....
        • trypel Re: głupie pytanie - ser 08.05.12, 13:21
          to przegrałeś. Korycinski z czarnuszką jem co 2 tyg prosto od producenta.
          Naprawdę czarnuszka smakuje inaczej niż orzech włoski :)
    • nowa_nudziara Re: głupie pytanie - ser 08.05.12, 08:25
      Skoro smakuje jak gdyby był z orzechami,to pewnie to są jakieś orzechy,nie muszą być koniecznie w dużych kawałkach.Ale zawsze można sprawdzić nazwę w słowniku lub w Google.
    • Gość: zadumana Re: głupie pytanie - ser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 09:51
      Nie jestem znawcą serów, ale stykałam się parę razy z określeniem "aromat orzechowy" w odniesieniu do bardzo dobrego gatunkowo, dojrzałego żółtego sera. Ładne duże dziury i aromat lekko orzechowy to znamiona dobrego sera, chociaż tenże ser nawet koło orzechów nie leżał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka