Dodaj do ulubionych

pierwsze małosolne...

12.05.12, 06:21
już nastawione :-) Pachnie w całej kuchni. Wytrzymam (z próbowaniem) najdalej do jutra.
Obserwuj wątek
    • crea.tura Re: pierwsze małosolne... 12.05.12, 08:43
      mam zamiar nastawić w tym roku swoje pierwsze małosolne. pozostaje odnaleźć sprawdzony przepis i kupić naczynie, najlepiej wieelką beczkę : )))
      • mhr2 powodzenia 12.05.12, 09:29
        crea.tura napisała:

> mam zamiar nastawić w tym roku swoje pierwsze małosolne. pozostaje odnaleźć spr
        > awdzony przepis i kupić naczynie, najlepiej wieelką beczkę : )))
    • Gość: Aga Re: pierwsze małosolne... IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.12, 10:08
      PIERWSZE? Małosolne rządzą w mojej kuchni od dobrych dwóch tygodni!
      • mhr2 u mnie od czterech, skad je masz? 12.05.12, 12:09
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> PIERWSZE? Małosolne rządzą w mojej kuchni od dobrych dwóch tygodni!
    • matylda1001 Re: pierwsze małosolne... 12.05.12, 16:17
      Jak Wy robicie małosolne o tej porze roku?
      • feniks_z_popiolu Re: pierwsze małosolne... 12.05.12, 18:03
        Mam zasuszony zestaw (koper i chrzan) z ubiegłego roku. Dodaję liść laurowy, gorczycę, czosnek.
        Jemy już 3-cie "nastawienie"
        • matylda1001 Re: pierwsze małosolne... 12.05.12, 18:27
          Z przyprawami można sobie poradzić. Przez cały rok są w sklepach gotowe susze do kiszenia, ale skąd bierzesz ogórki? Przecież te szklarniowe, które teraz są w sprzedaży chyba się do tego nie nadają? Sztucznie pędzone, więcej w nich nawozu niż ogórka. Usiłowałam zrobić w ubiegłym roku. Niestety, po trzech dniach miałam w kamionce (za przeproszeniem) gnój.
          • maszmi Re: pierwsze małosolne... 12.05.12, 23:31
            A u mnie juz 2 nasadzenie i swietnie sie spisuje.Kazdy ogorek jest inny, wiec nalezy sprawdzic a nie z gory skrytykowac.
            • matylda1001 Re: pierwsze małosolne... 12.05.12, 23:54
              :) A co ja niby krytykuję? Też chciałabym mieć ogórki małosolne, więc pytam. Zamiast doszukiwać sie złej woli, lepiej napisz jakie ogórki kupić.
          • feniks_z_popiolu Re: pierwsze małosolne... 13.05.12, 08:42
            Kupuję "kwaszeniaki" na bazarze, nie miałam problemu z jakością. Nie wiem z czego to wynika, może miałam szczęście:)
            • paczka111 Re: pierwsze małosolne... 13.05.12, 09:04
              Nie frustrujcie się, jeśli nie macie zasuszonego kopru, ze świeżym też mogą być. Sól, czosnek, trochę chrzanu, z małosolnymi nie przesadzam z dodatkami. A propos ogórków. W moim zieleniaku już od dawna są trzy rodzaje kiszeniaków, któreś zawsze podejdą.
              • smutas13 Re: pierwsze małosolne... 13.05.12, 13:25
                W moich zieleniakach, gruntowych ogórków jeszcze nie widziałam. Będąc w sklepie na "L"
                nie mogłam się powstrzymać, kiedy zobaczyłam piękne małe ogórki gruntowe.
                Z "pewną dozą nieśmiałości" zaryzykowałam i kupiłam. Nie żałuję. Ogórki, już są pyszne :-)
                Koper mam zasuszony od zeszłego roku - przechowywany w przewiewnym i suchym miejscu,
                chrzan w zamrażalniku...reszta przypraw jest łatwodostępna.
    • Gość: Ola Re: pierwsze małosolne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:22
      Ej, weźcie mnie nie denerwujcie! Ja tez chcę! Ale niestety za drogie jak na razie....ok 8 zł za kg....ehhh poczekam jak będą za 3 zł to wtedy zaszaleję...:) Chyba już sobie gar gliniany wytargam co by gotowy do robienia był:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka