31.05.12, 11:40
Mam pytanko. Czy miód manuka ma zastosowanie kulinarne, czy jest to wyłącznie środek zdrowotny? Opinie na temat smaku są różne, nie wiem, czy on się w ogóle kwalifikuje jako środek wzbogacający smak potraw?na stronce producenta i na forach pisze się praktycznie tylko o jego walorach zdrowotnych.
Używał go ktoś w potrawach?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Manuka 31.05.12, 12:19
      1listekzielony napisał(a):

> Mam pytanko. Czy miód manuka ma zastosowa
      > nie kulinarne, czy jest to wyłącznie środek zdrowotny?

Cytat ze strony, którą linkujesz - "Miód Manuka można spożywać tak jak każdy inny miód".
      Osobiście nie kupiłabym bardzo drogiego miodu o "pewnych właściwościach zdrowotnych". Wolę "zwykły" ze sprawdzonej pasieki.
      • ania_m66 Re: Manuka 31.05.12, 13:38
        ooo, manuka to b. dobry miod. bardzo "kwiatowy" w smaku, wiec do marynat itp sie srednio nadaje.
        ale zapach ma obledny :)
        nie wiedzialam, ze jest jakis super zdrowotny.
        • krysia2000 Re: Manuka 31.05.12, 18:02
          > nie wiedzialam, ze jest jakis super zdrowotny.

Żartujesz sobie, czy naprawdę nie słyszałaś o UMF? W każdym health storze osobną półkę mają z baterią manukowych mniodków, ułożonych według stężenia tej Unikalnej Manukowej Substancji Czynnej. Tylko trzeba uważać, na początek nie przesadzać i nie przekraczać poziomu 10, bo gwałtowna zwyżka stężenia UMF (albo MGO, żeby jeszcze bardziej klienta skonfudować) w zażywanym miodzie wywołać może nieśmiertelność. A nie każdy jest na to gotów.
          • princesswhitewolf Re: Manuka 04.06.12, 11:51
            >w zażywanym miodzie wywołać może nieśmiertelność.

krysiu a mowilam ci ze cie kocham?:)))))
          • rudagejsza Re: Manuka 05.06.12, 09:28
            krycha 2000 weź ty się ogarnij bo ci sufit spadł na głowę, co Ty za bzdury wypisujesz?
            MGO to metoda badawcza wykrywająca metylogloksal w miodzie, umf jest starą metodą i sam molan się ostatnio do tego przyznał przechodząć na stronę mgo.
            • krysia2000 Re: Manuka 13.06.12, 13:59
              Nie, nie spadl mi na glowe sufit, choc zdarza mi sie glowa w sufit uderzyc. Kierunek odwrotny, skutek podobny.

Bzdury, moj kochany, to wypisywal ten twoj molan tworzac tak szarlatanerski wskaznik, jak Unikalny Czynnik Manukowy. Sam przeciez sie do tego przyznal, przechodzac na strone MGO. (swoja droga, ciekawa militarno-polityczna retoryka operujesz, jakbys walczyl o godniejsza sprawe). Czyzby ta "unikalnosc" zbyt pojechana byla, nawet jak na dzisejsze standardy marketingowe przemyslu chemicznego wciskajace nam inteligentne molekuly piorace i srodki przeciwbolowe docierajace do zrodla, ze postanowiono spowazniec i zastapic ja wskaznikiem stezenia aldehydu kwasu pirogronowego, zwiazku organicznego wystepujacego nie tylko w manukowym miodzie?

Albo moze inaczej. Wyobraz sobie, ze ktos tu, w Polsce chce sprzedac miod po specjalnej cenie powolujac sie na szczegolne jego wlasciwosci lecznicze. I opatruje wszystkie sloiki nalepkami ze Wskaznikiem Lipnosci...
        • a74-7 Re: Manuka 17.03.13, 18:20
          Manuka to "ciezki " gesty miod o zdecydowanym smaku .Im wyzszy poziom aktywnosci tym ciemniejszy .Moj ma 25plus , pachnie jak melasa z karamelem , smakuje jak melasa z odrobina daktylai rodzynek ( wiec nie kwiatowy ) i pozostawia w ustach smak melasy melasy drewna z odcieniem eukaliptusa
          Cala rodzina podjada go na jesieni jako zabezpieczenie przed zimowymi przeziebieniami .
          Osobiscie nie uzywala bym manuki do gotowania , z powodu dosc mocnego smaku i zapachu . ( wreszcie do koktajli nie uzywa sie alkoholi najlepszego gatunku , tudziez najlepszych win do gotowania .
          • a74-7 Re: Manuka 17.03.13, 18:28
            ups, nie wiem dlaczego wrzucilam post pod krysia ,sorrki ,mial byc na koncu .Dodam jeszcze ze czytalam w ktorejs rospisce jak stosowac manuka ,ze po lyzeczce miodu nalezy nie jesc i nie pic przynajmniej przez pol godziny , zeby drogocenne wlasciwosci manuki zadzialaly .
            W co kto wierzy :-)
    • Gość: aqwa Re: Manuka IP: 212.160.148.* 31.05.12, 13:42
      bardzo aromatyczny
      smaczny
      ale ja wole gryczany
      ale to tylko kwestia gustu
    • princesswhitewolf Re: Manuka 31.05.12, 16:30
      manuke uzywam do jogurtow. Manuka to miod jak kazdy inny tyle ze z drzewa manuka ( dzrewo herbaciane=tea tree) Sa tez ciasteczka na manuce. Miod jak kazdy inny tyle ze bardziej aromatyczny i bakteriobojczy
    • kk345 Spam? 31.05.12, 16:46
      Czy tylko ja mam wrazenie, ze to manukowy spamik?
    • 1listekzielony Re: Manuka 01.06.12, 09:27
      Nie lubię samego miodu, aż mnie skręca, jak pomyślę że mam jeść go saute ;-) Ale w potrawach używam często. Chciałabym jakoś "przemycić" te zdrowotne substancje (chodzi o problemy żołądkowe) a za drogie to cudo, żeby miało nieużywane stać w szafce. Pytanie, czy obróbka termiczna nie niszczy tych substancji.
      • Gość: zaciekawiona Re: Manuka IP: *.pro-pharma.pl 04.06.12, 11:09
        miody są bardzo wrażliwe na przegrzanie, wiec chyba obróbka termiczna im nie sprzyja
    • kropkaa Re: Manuka 01.06.12, 13:32
      Teraz modny i na fali ;-) Nie każdemu odpowiada konsystencja, ja osobiście uwielbiam ten miodowy kremik. Nie wiem, czy jest aż tak zdecydowanie lepszy niż z zaprzyjaźnionej, uczciwej pasieki, ja raczej wątpię. Spadziowy na razie niezdetronizowany. Można czasem (gdy jest -20%) kupić w dobrej cenie w M&S, choć ostatnio zmienili opakowanie i podwyższyli cenę. Tam jest +10.
    • mhr2 Re: Manuka 04.06.12, 12:18
      www.biolexikon.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10
    • 1listekzielony Re: Manuka 13.06.12, 11:50
      No to chyba sobie daruję pichcenie z tym miodem w roli głównej i potraktuję wyłącznie jako suplement diety, trudno, przeżyję :-) Szkoda kasy na marnowanie skladników wywołujących nieśmiertelność ;-) Ewentualnie poszukam przepisów na sałatki z dodatkiem miodu.
    • bene_gesserit Re: Manuka 15.11.12, 19:17
      A jaki smak ma spam? Bo chyba brzydki.
    • Gość: gosc Re: Manuka IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 15:07
      Czy warto żebrać o uwagę skoro wiadomo że uczciwe firmy nie spamują??
    • 4.bee Re: Manuka 14.05.15, 11:04
      UMF to nie certyfikat tylko znak handlowy organizacji zrzeszającej niektórych producentów miodu Manuka.
      MGO ? to również zarejestrowany znak handlowy firmy - jednego z producentów miodu Manuka
      Certyfikowane naukowe metody badawcze określane są właściwymi im skrótami
      MG - jedno z naukowych określeń Methylglyoxalu - czynny biologicznie związek C3H4O2 z grupy Aldehydów
      (pozostałe funkcjonujące określenia: MGL, MGO, MGE, MG)
      NPA - Nienadtlenkowa Aktywność (Non Peroxide Activity) Metoda badawcza Dr Petera Molana z Nowej Zelandii, stopniująca wartości miodu Manuka porównując jego właściwości do antyseptycznego fenolu.
      (Ponieważ UMFHA osiągała niejednoznaczne wyniki badań bazujących na metodzie UMF Dr Molan wiele lat temu przestał współpracować z organizacją UMFHA, kontynuując w dalszym ciągu własne badania usprawniające Metodę. Dzisiaj Rząd Nowej Zelandii ujednolica oznakowania miodów Manuka na rynku spożywczym, pozostawiając jedną, ściśle określającą zawartość jednego związku jakim jest Methylglyoxal.
      Pozostałe związki jak i określająca je metoda NPA zastają wycofane z rynku konsumenckiego, a z uwagi na ich istotne dla medycyny wartości, pozostaną w użyciu w środowisku badawczym, naukowym i medycznych. Zmiany te zostaną wprowadzone w styczniu 2016 roku.
      WNIOSKI:
      UMF z cyfrą+ to tak naprawdę naukowe NPA
      MGO ? to znak handlowy a samo MGO lub MG, czy MGL lub po prostu Methylglyoxal to określenia naukowe dla certyfikacji określającej poziom zawartości tego związku z miodzie.
      Z resztą na ogólnodostępnej stronie międzynarodowego rejestru patentowego wystarczy wpisać MGO i pokażą się wszystkie firmy rejestrujące ten skrót. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce TMview i wejść na strone rejestru www.tmdn.org/tmview/welcome
      Samo oznaczenie ? nie ma żadnego naukowego znaczenia tylko informuje że dany zwrot został zarejestrowany w biurze patentowym. Sama metoda Prof. Henle opublikowana tak naprawdę w 2008 roku, mówi że precyzyjnie określa zawartość substancji czynnej w postaci methylglyoxalu i może byc przeprowadzona w każdym akredytowanym laboratorium na Świecie.
      • rafal106 Re: Manuka 14.05.15, 11:21
        4.bee dziękuję za bardzo wyczerpującą wypowiedź, widać że znasz się w temacie.
        A co do niektórych wypowiedzi poprzedników to prosiłbym o zaprzestanie spamu i nie wprowadzanie innych w błąd.

Jeszcze nigdy nie spotkałem się jeszcze z opinią jakoby ktoś używał miodów Manuka w kuchni i raczej nikogo takiego nie spotkam z jednej prostej przyczyny- ceny.
        Słoiczek tego "cudownego" miodu z dużą zawartością bakteriobójczego składnika potrafi kosztować 400-500zł.
        Także powodzenia w dodawaniu Manuki do jogurtu czy tam czego tylko dusza zapragnie :P
        • mmagi Re: Manuka 14.05.15, 12:18
          to jest wątek z 2012 roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka