Dodaj do ulubionych

do Liski - przepisy

IP: 12.21.160.* 23.06.04, 20:31
Liska,
robie paczki wg Twojego przepisu, sa pyszne. Upieklem rowniez buleczki, sa
OK, choc juz nie tak dobre. Wnioskuje ze masz wiecej fajnych, wyprobowanych
przepisow. Moga to byc dania, desery itp.
Dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Liska Re: do Liski - przepisy IP: 81.210.125.* 23.06.04, 23:35
      Małe sprostowanie - pączki są wg przepisu Limby:-)
      Mam różne przepisy, ale chyba najlepsza jestem w ciastach. Napisz, co by Cię
      konkretniej interesowało. A jeśli po prostu COŚ, to proponuję np. Tarte Tatin
      (podawałam już na Forum).
      :-)

P.S. A tak w ogóle, to bardzo mi miło czytać tak pochlebne opinie. To miód na
      moje serce:-)) dziękuję.
      • Gość: piekarz/kucharz Re: do Liski - przepisy IP: 12.21.160.* 24.06.04, 14:35
        Jesli mowimy o ciastach to uwielbiam lekkie ciasta, cos na wzor pianki, sernika
        na zimno, cos oczywiscie z zelatyna/galaretka i owocami.
        Musze w tym miejscu dodac, ze nie mieszkam w Polsce, i czesto nie mam dostepu
        do skladnikow jakie sa w przepisach, stad musze robic zmiany. Zycie zmusilo
        mnie do pieczenia wlasnego chleba, robienia bialego sera, zakwasu na zur a
        nawet kiszenia ogorkow. Przymierzam sie rowniez do zrobienia kielbasy. Takie to
        miejsce wybralem do zycia, gdzie jest ograniczony dostep do dobrego (czytaj
        polskiego) jedzenia.
        dzieki,

• Gość: Liska Łosoś IP: 81.210.125.* 24.06.04, 23:09
          Najpierw robię marynatę: sos sojowy+miód akacjowy+sok z cytryny+odrobina
          świeżego imbiru+łyżeczka musztardy (niekoniecznie). Proporcje muszą być takie,
          żeby marynata nie była ani za słona, ani za słodka czy kwaśna. Powinna być
          taka "w sam raz" - jak spróbujesz, będziesz wiedział, o co mi chodzi.
          Później wrzucasz do tego umyte dzwonka łososia, które co jakiś czas trzeba
          przewracać na drugą stronę. Niech sobie ten łosoś tak poleży z 1-2 godz.
          Później wrzucam do piekarnika na ok. 180 st C lub na grilla.

Podaję z brązowym (nie dzikim) ryżem i zieloną sałatą w sosie vinaigrette.

wszyscy mlaskają:-)

Robię też całkiem przyzwoite zupy. Zdrowe i zawiesiste, ale też dużo takich po
          prostu domowych - szczawiowa, ogórkowa.

Serników na zimno nie robię, bo nie lubię, wolę tradycyjne - pieczone.

Zazdroszczę Ci tego własnego chleba i zakwasu na żur:-)
          Ja też piekę od czasu do czasu chleb, ale mąka moim zdaniem jest
          beznadziejna... Trzeba by znajomego piekarza, a ja takiego nie mam.
          :-)
          • Gość: piekarz/kucharz Re: Łosoś IP: 12.21.160.* 25.06.04, 14:33
            czytam i juz slina mi sie zbiera, wydrukowalem przepis i zrobie w weekend. mam
            jeszcze jedno pytanie, jak wkladasz lososia do piekarnika to przykrywasz folia
            czy jest odkryty ?
            • Gość: sionia Re: Łosoś IP: *.udn.pl 09.08.04, 16:04
              na jak długo ten łosos do piekarnika? (nigdy nie robiłam ryby)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka