Gość: Liska IP: 81.210.125.* 18.07.04, 21:15 Postanowiłam się złamać i od czasu do czasu użyć bulionu z kostki. Możecie mi powiedzieć, jakie są najlepsze? L Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Buliony w kostkach - ranking 18.07.04, 21:20 Używam bardzo rzadko.Jeżeli już muszę to wybieram Knorra rosół z kury.Raz kupiłam Winiary Kogutek i to był jedyny i ostatni raz;) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Buliony w kostkach - ranking 19.07.04, 00:21 Knorr. Tylko uwaga na tzw. "rosół warzywny". Ugotowałam na nim (shame on me) wigilijną grzybową i oka tłuszczu w niej pływały, że lepiej nie mówić. Bo owszem, bez składników zwierzęcych on, ale tłuszcz zawiera. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Buliony w kostkach - ranking 19.07.04, 09:42 Zamiast chemicznego bulionu w kostce, kup lepiej bulion wegetariański w słoiku - są to suszone i zmielone warzywa. Bulion można kupić w różnych sklepach w stoiskach ze zdrową żywnością. Kosztuje 2 - 2.10 zł i wystarcza na parę miesięcy. Używam go jako bazy do szybkich zup, do risotto, do sosów. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ranking czego? 19.07.04, 09:47 Kostki skladaja sie glownie z soli i tluszczu. Cos takiego mozna zrobic domowym sposobem / lacznie z rosolem rybnym i grzybowym /. Suszone warzywa tez sa oczywiscie lepsze od kostek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: ranking czego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 09:55 Nie łam się i nie używaj . To jest bee ... Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: ranking czego? 19.07.04, 11:24 linn_linn napisała: > Kostki skladaja sie glownie z soli i tluszczu. Cos takiego mozna zrobic domowym sposobem Na przykład wg. przepisu Bridget Jones? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ranking czego? 19.07.04, 13:34 Sposobu Bridget jakos nie pamietam. Inne to np. Bulion warzywny 1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki, bazylii i czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej / - posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc - przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa - podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze porcje Bulion miesny 1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi – 400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej / - do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na malym ogniu / czesto mieszajac / - kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie - przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: ranking czego? IP: 81.210.125.* 19.07.04, 18:56 A to mnie zaintrygowało, Linn:-) Nie używam na co dzień, bo wiem, że buliony są bee, ale czasem, kiedy chcę zrobić dobrą zupę, a czasu mało, mam wrażenie, że bez wywaru warzywnego jest taka cienka... W normalnych warunkach ugotowałabym wywar i sprawa załatwiona, ale przy miniaturowym dziecku, niestety muszę się posiłkowac czymś takim. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ranking czego? 20.07.04, 09:14 No to przy małym dziecku, zwłaszcza jeśli karmisz piersią, nie powinnaś raczej takiej chemii, jak kostki bulionowe, wcinać. Naprawdę polecam ten bulion wegetariański w proszku, albo buliony w kostkach dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ranking czego? 20.07.04, 09:37 Takich przepisow mam wiecej. Nie wszystkie oczywiscie robie. Ekstrakt grzybowy - mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow / - trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka iloscia wody - przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka - powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku - plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania konsystencji sosu sojowego - przechowywac w butelce Bulion warzywny 650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 g cebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g soli morskiej grubej - pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ / obrazowo okreslialbym go “na biegunach “ / - wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwa Bulion warzywny z cukinia 400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 g cebuli – 100 cukini – 200 g natki - 8 zabkow czosnku - sposob wykonania jak wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: Buliony w kostkach - ranking IP: 193.111.166.* 19.07.04, 13:20 Rosół Królewski Winiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.it / 62.233.189.* 19.07.04, 13:58 Mnie smakowal Knorra z pietruszka i odrobina lubczyku ;-) Ale one wszytskie sa takie jakies perfumowane... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.gda.pl 19.07.04, 14:06 Dla mnie buliony w kostkach są jak jakieś mydliny. Okropnosć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 17:50 Ja kupuję bulion warzywny - Winiar,grzybowy -Knora,rosół z kury z lubczykiem-Knora. Rok temu były pyszne buliony Knora bazyliowo-tymiankowy, majerankowo czosnkowy.Bulion grzybowy i warzywny używam do obgotowania steków-kotletów sojowych. Kostkę rosołową z lubczykiem wrzucam do rosołu. Rosół wtedy bardziej mi smakuje. Bulion grzybowy do barszczu czerwonego i do sosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.njp.gliwice.pl / 213.227.72.* 19.07.04, 22:13 Knorr - beee, Winiary - ujdzie, najlepszy w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodri Re: Buliony w kostkach -teraz mamy z dzika! IP: *.retsat1.com.pl 19.07.04, 23:38 Najlepszym aktualnie bulionem jest bulion z dzika "Winiar"!!!Naprawdę warto spróbować. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Buliony w kostkach - ranking IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 20.07.04, 13:56 Kostki Knorra daja smakuja zdecydowanie lepiej, Winiary sa bez smaku, a Kuchareka pozostawiam bez komentarza;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 17:26 kostki rosołowe warzywne ekologiczne - w sklepach ze zdrową żywnością - robię zapas zawsze gdy jestem w Warszawie - potem gdy muszę na szybko jakąś zupkę "zmontować" - cebulową np. są jak znalazł, bardzo je polecam bo są naprawdę dobre! Można ugotować też b.esencjonalny bulion i pomrozić w porcjach - no ale na to potrzeba chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mafalda Re: Buliony w kostkach - ranking IP: 213.17.165.* 20.07.04, 19:22 A ja gotuje jednorazowo większą ilość esencjonalnego wywaru warzywnego, wlewam porcjami do foremki do lodu, a gdy zamienią się w kostki przekładam do woreczków i mam w zamrażalniku gotowe "domowe kostki rosołowe" na jakiś czas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś