Dodaj do ulubionych

Buliony w kostkach - ranking

IP: 81.210.125.* 18.07.04, 21:15
Postanowiłam się złamać i od czasu do czasu użyć bulionu z kostki. Możecie mi
powiedzieć, jakie są najlepsze?
L
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Buliony w kostkach - ranking 18.07.04, 21:20
      Używam bardzo rzadko.Jeżeli już muszę to wybieram Knorra rosół z kury.Raz
      kupiłam Winiary Kogutek i to był jedyny i ostatni raz;)
    • nobullshit Re: Buliony w kostkach - ranking 19.07.04, 00:21
      Knorr. Tylko uwaga na tzw. "rosół warzywny".
      Ugotowałam na nim (shame on me) wigilijną grzybową i oka tłuszczu w niej
      pływały, że lepiej nie mówić. Bo owszem, bez składników zwierzęcych on,
      ale tłuszcz zawiera.
    • hania55 Re: Buliony w kostkach - ranking 19.07.04, 09:42
      Zamiast chemicznego bulionu w kostce, kup lepiej bulion wegetariański w słoiku -
      są to suszone i zmielone warzywa. Bulion można kupić w różnych sklepach w
      stoiskach ze zdrową żywnością. Kosztuje 2 - 2.10 zł i wystarcza na parę
      miesięcy. Używam go jako bazy do szybkich zup, do risotto, do sosów.
      • linn_linn Re: ranking czego? 19.07.04, 09:47
        Kostki skladaja sie glownie z soli i tluszczu. Cos takiego mozna zrobic domowym
        sposobem / lacznie z rosolem rybnym i grzybowym /. Suszone warzywa tez sa
        oczywiscie lepsze od kostek.
        • Gość: 100 Re: ranking czego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 09:55
          Nie łam się i nie używaj . To jest bee ...
        • nobullshit Re: ranking czego? 19.07.04, 11:24
          linn_linn napisała:

> Kostki skladaja sie glownie z soli i tluszczu. Cos takiego mozna zrobic
          domowym sposobem

Na przykład wg. przepisu Bridget Jones? :)))
          • linn_linn Re: ranking czego? 19.07.04, 13:34
            Sposobu Bridget jakos nie pamietam. Inne to np.

Bulion warzywny
            1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki,
            bazylii i czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
            - posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc
            - przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa
            - podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze
            porcje

Bulion miesny
            1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –
            400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
            - do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na
            malym ogniu / czesto mieszajac /
            - kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie
            - przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy

• Gość: Liska Re: ranking czego? IP: 81.210.125.* 19.07.04, 18:56
              A to mnie zaintrygowało, Linn:-)

Nie używam na co dzień, bo wiem, że buliony są bee, ale czasem, kiedy chcę
              zrobić dobrą zupę, a czasu mało, mam wrażenie, że bez wywaru warzywnego jest
              taka cienka... W normalnych warunkach ugotowałabym wywar i sprawa załatwiona,
              ale przy miniaturowym dziecku, niestety muszę się posiłkowac czymś takim.
              :-)
              • hania55 Re: ranking czego? 20.07.04, 09:14
                No to przy małym dziecku, zwłaszcza jeśli karmisz piersią, nie powinnaś raczej
                takiej chemii, jak kostki bulionowe, wcinać. Naprawdę polecam ten bulion
                wegetariański w proszku, albo buliony w kostkach dostępne w sklepach ze zdrową
                żywnością.
              • linn_linn Re: ranking czego? 20.07.04, 09:37
                Takich przepisow mam wiecej. Nie wszystkie oczywiscie robie.

Ekstrakt grzybowy
                - mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow /
                - trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka
                iloscia wody
                - przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka
                - powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku
                - plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania
                konsystencji sosu sojowego
                - przechowywac w butelce

Bulion warzywny
                650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 g
                cebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g soli
                morskiej grubej
                - pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ /
                obrazowo okreslialbym go “na biegunach “ /
                - wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwa

Bulion warzywny z cukinia
                400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 g
                cebuli – 100 cukini – 200 g natki - 8 zabkow czosnku
                - sposob wykonania jak wyzej

• Gość: nancy Re: Buliony w kostkach - ranking IP: 193.111.166.* 19.07.04, 13:20
      Rosół Królewski Winiary.
      • Gość: Cynamoon Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.it / 62.233.189.* 19.07.04, 13:58
        Mnie smakowal Knorra z pietruszka i odrobina lubczyku ;-)
        Ale one wszytskie sa takie jakies perfumowane... :-(
        • Gość: daria Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.gda.pl 19.07.04, 14:06
          Dla mnie buliony w kostkach są jak jakieś mydliny. Okropnosć.
    • Gość: gość: wir Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 17:50
      Ja kupuję bulion warzywny - Winiar,grzybowy -Knora,rosół z kury z
      lubczykiem-Knora. Rok temu były pyszne buliony Knora bazyliowo-tymiankowy,
      majerankowo czosnkowy.Bulion grzybowy i warzywny używam do obgotowania
      steków-kotletów sojowych. Kostkę rosołową z lubczykiem wrzucam do rosołu. Rosół
      wtedy bardziej mi smakuje. Bulion grzybowy do barszczu czerwonego i do sosów.
      • Gość: baśka Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.njp.gliwice.pl / 213.227.72.* 19.07.04, 22:13
        Knorr - beee, Winiary - ujdzie, najlepszy w proszku.
    • Gość: bodri Re: Buliony w kostkach -teraz mamy z dzika! IP: *.retsat1.com.pl 19.07.04, 23:38
      Najlepszym aktualnie bulionem jest bulion z dzika "Winiar"!!!Naprawdę warto
      spróbować. Pozdrawiam :)
    • Gość: Ela Re: Buliony w kostkach - ranking IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 20.07.04, 13:56
      Kostki Knorra daja smakuja zdecydowanie lepiej, Winiary sa bez smaku, a
      Kuchareka pozostawiam bez komentarza;)
    • Gość: krasnowo Re: Buliony w kostkach - ranking IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 17:26
      kostki rosołowe warzywne ekologiczne - w sklepach ze zdrową żywnością - robię
      zapas zawsze gdy jestem w Warszawie - potem gdy muszę na szybko jakąś
      zupkę "zmontować" - cebulową np. są jak znalazł, bardzo je polecam bo są
      naprawdę dobre! Można ugotować też b.esencjonalny bulion i pomrozić w porcjach -
      no ale na to potrzeba chwilę.
      • Gość: Mafalda Re: Buliony w kostkach - ranking IP: 213.17.165.* 20.07.04, 19:22
        A ja gotuje jednorazowo większą ilość esencjonalnego wywaru warzywnego, wlewam
        porcjami do foremki do lodu, a gdy zamienią się w kostki przekładam do woreczków
        i mam w zamrażalniku gotowe "domowe kostki rosołowe" na jakiś czas.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka