saiss Re: "Bigosik" z cukinii 22.07.04, 16:12 Pospieszyłam się z wcisnięciem Enter. Ma ktoś przepis na taką potrawę, jak bigos z cukinii? Pamiętam, ze w skład wchodziła oczywiście cukinia, pomisiry i chyba jakieś jeszcze warzywa...nie wiem. Podpowiedzcie cos! Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: "Bigosik" z cukinii 22.07.04, 16:17 podpowiedzcie i to szybko :) , też coś takiego za mną łazi... Odpowiedz Link Zgłoś
oladios Re: "Bigosik" z cukinii 22.07.04, 16:18 Ten przepis znalazlam jakis czas temu , ale jeszcze nie mialam okazji wyprobowac : f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=2127:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka wrzuć 22.07.04, 16:39 w gugla ratatuję, bo podejrzewam, że o nią ci chodzi w skrócie - podsmażamy na oliwie pokrojoną grubo cebulę i czosnek, wsypujemy po chwili pokrojonego w kostkę bakłażana, jak skapcieje nieco, wrzucamy cukinię w kostce, jak ona z kolei podkapcieje, dorzucamy paprykę i posiekane pomidory, dodajemy przyprawy typu sól i pieprz, zostawiamy na jakie 0,5h, na końcu wsypujemy dowolne ziółka prowansalskie robię wszystko na malutkim gazie, co wprawdzie dłużej trwa, ale jest nieporównywalnie lepsze, można na samym początku podsmażyć na oliwie pieprz i paprykę, ale to już jest odchylenie od normy - proporcje warzyw dowolne, w zależności od upodobań, można dodać pora i pieczarki z braku bakłażana, można wrzucić pod koniec kawałki podgotowanych ziemniaków, chcąc przerobić danie na ajntopfa Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: wrzuć 22.07.04, 17:36 Robię wersję podstawową, żeby nie tłumić smaku cukinii innymi warzywami: cukinia pokrojona w grubą kostkę, cebula (ilość zależy od wielkości cukinii, ale zazwyczaj dwie), pomidory (2-3), oliwa, sól, pieprz. Tylko tyle. Pycha. Mięsożercy życzą sobie jeszcze jakiejś kiełbaski, ale ja wolę wersję lżejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: churros Re: wrzuć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 18:41 Podduszam dymkę z kawałkami jakiejś wędliny (moze byc bez), dodaję pokrojoną w dużą kostkę nieobraną cukinię i duszę pod przykryciem, az cukinia lekko zmięknie. Później pokrojone w kawałki pomidory. Polecam dodatek pokrojonych liści selera (zwykłego). Doprawić solą, pieprzem ziołowym, ząbkiem czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanna wersja podstawowa + ser zolty 22.07.04, 20:00 ja uwielbiam sie delektowac samym smakiem cukinii i tez robie tak ze podsmazam cukinie z pomidorami potem sole i pieprze a na sam koniec wrzucam do gara starty zolty ser mieszam 2 minutki jeszcze, no moze 3 i wcinam Odpowiedz Link Zgłoś
aga857 Re: wrzuć 24.07.04, 12:03 Kiedyś też wrzucałam nieobraną cukinię, ale teraz obieram ze skórki i jest o wiele smaczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: wrzuć 23.07.04, 00:42 zastanawia mnie opisana kolejność czynności - bo cukinia potrzebuje chyba krótszej obróbki cieplnej niż papryka. Osobiście podsmażam każdy składnik osobno, a potem podduszam w kupie. No dobra, czepiam się, bo mi się już cholernie nie chce pracować, ale siedze przy kompie z nadzieją, że jeszcze coś z siebie wyduszę :) Niestety, na pewno nie ratatuję... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wrzuć 23.07.04, 00:50 nobullshit napisała: > zastanawia mnie opisana kolejność czynności - bo cukinia potrzebuje > chyba krótszej obróbki cieplnej niż papryka. to do mnie? :) w razie że tak - kiedyś też robiłam tak jak ty, a potem gdzieś przeczytałam, że lepiej w takiej kolejności jw (cebula, czosnek, bakłażan, cukinia, papryka, pomidor), choć właściwie znaczenie ma tylko to, że najpierw trzeba skapcić bakłażana, reszta to już szybko idzie - i to jest faktycznie dużo lepsze, jak tak po kolei dorzucasz :) teoretycznie to jakoś leciało 5min na bakłażana, na 3min dorzucamy cukinię, ale ja pilnuję, zeby sie one poddusiły, zanim dodam pomidory, bo ten ostatni dziwnie 'utwardza' cukinię i wolę nie ryzykować i na malutkim ogniu, ja jeszcze wrzucam gorczycę w ziarenkach na cebulę, ale to jest zboczenie prywatne i nieortodoksyjne, więc nie rekomenduję publicznie :) > No dobra, czepiam się, bo mi się już cholernie nie chce pracować, > ale siedze przy kompie z nadzieją, że jeszcze coś z siebie wyduszę :) hy hy, że tak powiem, łączę się w bólu - ja własnie widze termin na za tydzień świecący ognistemi literami na ścianie, a jakoś tak robota w 1/3, yyyy Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: wrzuć 24.07.04, 14:35 Właśnie wróciłam do domu z torbą pełną różnych warzyw i zamiarem zrobienia czegoś takiego! Bardzo to inspirujące, dodałabym jeszcze duuużo świeżej bazylii i czarne oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: "Bigosik" z cukinii 24.07.04, 09:34 Ja robię tak: cukinię kroję w kostkę, cebulę i czosnek siekam, pomidory pozbawiam skórki i pestek. Na oliwie trzeba zeszklić cebulę i czosnek, dorzucić cukinię. Chwilę smażyć. Dodać pomidory, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem dodając dużo ziół (najlepiej świeżych) - oregano, bazylię, tymianek oraz pieprz. Można szczyptę soli i jeszcze dołożyć trochę czosnku, jeśli mało wyrazisty smak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: "Bigosik" z cukinii IP: *.light.csk.pl 22.07.04, 23:59 ja robie jajecznice z bigosem: podsmażam na patelni jakas wedline, pomidory, jak mam to pieczarki, zalewam rozklocnym jajkiem, czasem wrzucam ser żółty :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 00:06 Czy to coś takiego?... kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1372 www.winiary.pl/przepis.aspx?id=11&pid=5040 forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=1&topic=8783 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 01:00 P.s. A jakie mięsa do tego "bigosiku"? Odpowiedz Link Zgłoś
cockerofil Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 13:18 ampolion napisał: > P.s. A jakie mięsa do tego "bigosiku"? wszystkie, im rozniejsze tym lepsze;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 16:43 A ja robię placuszki z cukinii. Tez mi się znudziły plasterki greckie. Placuszki robię nieco na wzór ziemniaczanych: trę cukinie na tarce z małymi oczkami, zalezy od uznania - ja na przykład trę ze skórką , usuwam gniazda nasienne z duzych cukinii, z mlodych nie. Do masy dodaję jajko i mąkę pszenną,łyżkę gestej śmietany, sol , pieprz oraz odrobinę startej gałki muszkatołowej.Do masy dodaję także drobniutko usiekaną i obsmazoną cebulkę, może byc szalotka, można dodać pół ząbka zmiżdżonego czosnku. Razem wymieszać. No i piec rumiane placuszki, obsmazając z dwoch stron,. Jadamy placuszki na ciepło, z surówką z pomidorów i bagietką. Bardzo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś