Dodaj do ulubionych

"Bigosik" z cukinii

22.07.04, 16:11

Obserwuj wątek
    • saiss Re: "Bigosik" z cukinii 22.07.04, 16:12
      Pospieszyłam się z wcisnięciem Enter.
      Ma ktoś przepis na taką potrawę, jak bigos z cukinii? Pamiętam, ze w skład
      wchodziła oczywiście cukinia, pomisiry i chyba jakieś jeszcze warzywa...nie wiem.
      Podpowiedzcie cos!
      • segovia Re: "Bigosik" z cukinii 22.07.04, 16:17
        podpowiedzcie i to szybko :) , też coś takiego za mną łazi...
      • oladios Re: "Bigosik" z cukinii 22.07.04, 16:18
        Ten przepis znalazlam jakis czas temu ,
        ale jeszcze nie mialam okazji wyprobowac :
        f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=2127:)
        • jottka wrzuć 22.07.04, 16:39
          w gugla ratatuję, bo podejrzewam, że o nią ci chodzi

w skrócie - podsmażamy na oliwie pokrojoną grubo cebulę i czosnek, wsypujemy po
          chwili pokrojonego w kostkę bakłażana, jak skapcieje nieco, wrzucamy cukinię w
          kostce, jak ona z kolei podkapcieje, dorzucamy paprykę i posiekane pomidory,
          dodajemy przyprawy typu sól i pieprz, zostawiamy na jakie 0,5h, na końcu
          wsypujemy dowolne ziółka prowansalskie

robię wszystko na malutkim gazie, co wprawdzie dłużej trwa, ale jest
          nieporównywalnie lepsze, można na samym początku podsmażyć na oliwie pieprz i
          paprykę, ale to już jest odchylenie od normy - proporcje warzyw dowolne, w
          zależności od upodobań, można dodać pora i pieczarki z braku bakłażana, można
          wrzucić pod koniec kawałki podgotowanych ziemniaków, chcąc przerobić danie na
          ajntopfa
          • iwu Re: wrzuć 22.07.04, 17:36
            Robię wersję podstawową, żeby nie tłumić smaku cukinii innymi warzywami:
            cukinia pokrojona w grubą kostkę, cebula (ilość zależy od wielkości cukinii,
            ale zazwyczaj dwie), pomidory (2-3), oliwa, sól, pieprz. Tylko tyle. Pycha.
            Mięsożercy życzą sobie jeszcze jakiejś kiełbaski, ale ja wolę wersję lżejszą.
            • Gość: churros Re: wrzuć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 18:41
              Podduszam dymkę z kawałkami jakiejś wędliny (moze byc bez), dodaję pokrojoną w
              dużą kostkę nieobraną cukinię i duszę pod przykryciem, az cukinia lekko
              zmięknie. Później pokrojone w kawałki pomidory. Polecam dodatek pokrojonych
              liści selera (zwykłego). Doprawić solą, pieprzem ziołowym, ząbkiem czosnku.
              • marcepanna wersja podstawowa + ser zolty 22.07.04, 20:00
                ja uwielbiam sie delektowac samym smakiem cukinii i tez robie tak ze podsmazam
                cukinie z pomidorami
                potem sole i pieprze a na sam koniec wrzucam do gara starty zolty ser
                mieszam 2 minutki jeszcze, no moze 3

i wcinam
              • aga857 Re: wrzuć 24.07.04, 12:03
                Kiedyś też wrzucałam nieobraną cukinię, ale teraz obieram ze skórki i jest o
                wiele smaczniejsza.
          • nobullshit Re: wrzuć 23.07.04, 00:42
            zastanawia mnie opisana kolejność czynności - bo cukinia potrzebuje
            chyba krótszej obróbki cieplnej niż papryka. Osobiście podsmażam każdy
            składnik osobno, a potem podduszam w kupie.

No dobra, czepiam się, bo mi się już cholernie nie chce pracować,
            ale siedze przy kompie z nadzieją, że jeszcze coś z siebie wyduszę :)
            Niestety, na pewno nie ratatuję...
            • jottka Re: wrzuć 23.07.04, 00:50
              nobullshit napisała:

> zastanawia mnie opisana kolejność czynności - bo cukinia potrzebuje
              > chyba krótszej obróbki cieplnej niż papryka.

to do mnie? :)

w razie że tak - kiedyś też robiłam tak jak ty, a potem gdzieś przeczytałam, że
              lepiej w takiej kolejności jw (cebula, czosnek, bakłażan, cukinia, papryka,
              pomidor), choć właściwie znaczenie ma tylko to, że najpierw trzeba skapcić
              bakłażana, reszta to już szybko idzie - i to jest faktycznie dużo lepsze, jak
              tak po kolei dorzucasz :)

teoretycznie to jakoś leciało 5min na bakłażana, na 3min dorzucamy cukinię, ale
              ja pilnuję, zeby sie one poddusiły, zanim dodam pomidory, bo ten ostatni
              dziwnie 'utwardza' cukinię i wolę nie ryzykować

i na malutkim ogniu, ja jeszcze wrzucam gorczycę w ziarenkach na cebulę, ale to
              jest zboczenie prywatne i nieortodoksyjne, więc nie rekomenduję publicznie :)

> No dobra, czepiam się, bo mi się już cholernie nie chce pracować,
              > ale siedze przy kompie z nadzieją, że jeszcze coś z siebie wyduszę :)

hy hy, że tak powiem, łączę się w bólu - ja własnie widze termin na za tydzień
              świecący ognistemi literami na ścianie, a jakoś tak robota w 1/3, yyyy
          • yanga Re: wrzuć 24.07.04, 14:35
            Właśnie wróciłam do domu z torbą pełną różnych warzyw i zamiarem zrobienia
            czegoś takiego! Bardzo to inspirujące, dodałabym jeszcze duuużo świeżej bazylii
            i czarne oliwki.
      • hania55 Re: "Bigosik" z cukinii 24.07.04, 09:34
        Ja robię tak:

cukinię kroję w kostkę, cebulę i czosnek siekam, pomidory pozbawiam skórki i
        pestek. Na oliwie trzeba zeszklić cebulę i czosnek, dorzucić cukinię. Chwilę
        smażyć. Dodać pomidory, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem dodając
        dużo ziół (najlepiej świeżych) - oregano, bazylię, tymianek oraz pieprz. Można
        szczyptę soli i jeszcze dołożyć trochę czosnku, jeśli mało wyrazisty smak jest.
    • Gość: s. Re: "Bigosik" z cukinii IP: *.light.csk.pl 22.07.04, 23:59
      ja robie jajecznice z bigosem: podsmażam na patelni jakas wedline, pomidory,
      jak mam to pieczarki, zalewam rozklocnym jajkiem, czasem wrzucam ser żółty :)
      • ampolion Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 00:01
        Ale gdzie bigos?...
    • ampolion Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 00:06
      Czy to coś takiego?...
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1372
      www.winiary.pl/przepis.aspx?id=11&pid=5040
      forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=1&topic=8783
    • ampolion Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 01:00
      P.s. A jakie mięsa do tego "bigosiku"?
      • cockerofil Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 13:18
        ampolion napisał:

> P.s. A jakie mięsa do tego "bigosiku"?

wszystkie, im rozniejsze tym lepsze;-))
    • fiordilligi Re: "Bigosik" z cukinii 23.07.04, 16:43
      A ja robię placuszki z cukinii. Tez mi się znudziły plasterki greckie.
      Placuszki robię nieco na wzór ziemniaczanych: trę cukinie na tarce z małymi
      oczkami, zalezy od uznania - ja na przykład trę ze skórką , usuwam gniazda
      nasienne z duzych cukinii, z mlodych nie. Do masy dodaję jajko i mąkę
      pszenną,łyżkę gestej śmietany, sol , pieprz oraz odrobinę startej gałki
      muszkatołowej.Do masy dodaję także drobniutko usiekaną i obsmazoną cebulkę,
      może byc szalotka, można dodać pół ząbka zmiżdżonego czosnku. Razem wymieszać.
      No i piec rumiane placuszki, obsmazając z dwoch stron,.
      Jadamy placuszki na ciepło, z surówką z pomidorów i bagietką.
      Bardzo smaczne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka