szycha80 02.08.04, 07:43 szukam sprawdzonego, wypróbowanego, dobrego przepisu na sajgonki. prosze napiszcie, jak macie z tą potrawą jakieś doświadczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: figa Re: sajgonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 09:56 www.taotao.pl/pl_przepisy_mieso.html Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: sajgonki 02.08.04, 10:41 O rany, dzięki! na pewno bedą pyszne! A ma ktoś może przepisy na chińskie zupy, bo na tej stronie są tylko rosołkowe. A chodzi mi przede wszystkim o zupę z bambusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: sajgonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 18:12 ZUPA Z BAMBUSEM www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/zupy/zupostrokwas.htm Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: sajgonki 03.08.04, 09:38 o rany! dzieki figa! tu są super przepisy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen sajgonki w Saigonie IP: 204.79.89.* 02.08.04, 11:01 To taka uwaga na uboczu tematu. W Saigonie owe "saigonki" nie sa smazone. Po prostu wszystko zawiniete w ten ryzowy material do zawijania i tak podane. Smazone sa chinskiego pochodzenia "spring rolls". Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: sajgonki w Saigonie 02.08.04, 11:36 o właśnie, te spring rollsy są przepyszne. szczególnie w knajpie BAMBUS na Starym Rynku w Poznaniu mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: sajgonki w Saigonie 02.08.04, 11:38 zapomniałam spytać, czy smaży się je na łębokim tłuszczu czy na patelni raczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: sajgonki w Saigonie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 02.08.04, 22:32 szycha80 napisała: > zapomniałam spytać, czy smaży się je na łębokim tłuszczu czy na patelni raczej? na glebokim oleju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: sajgonki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 13:49 mIeso wołowe zmielone + krewetki posiekane drobno + sos sojowy (sporo) + swieza kolendra o ile mnie pamiec nie myli to takie własnie robiłam u Kurta (skleroza nie boli..) Smazyc mozna i na patelni i na głebokim (chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: sajgonki 02.08.04, 16:02 Polacy w Japonii też je robią i przepisami się dzielą - po polsku: urloogle.com/yq Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: sajgonki 03.08.04, 07:55 zastanawiam sie właśnie nad kupieniem opiekacza i nad tym, czy nie można by w nim podpiekać sajgonek na spring rollsy po prostu, żeby było beztłuszczowo? co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
agastaga Re: sajgonki 12.11.04, 07:01 wyciągam temat, bo mam pytanko. Czy sajgonki "spring rolls", te smażone, można usmażyć wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Jeśli tak to w jaki sposób podgrzać? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: sajgonki IP: 204.79.89.* 13.11.04, 03:58 Mozna uzmazyc najpierw a potem nalezy je trzymac cieple np w patelni bez dodawania tluszczu i bez przykrywania albo na mikroskopijnym ogniu albo odpalac ogien co kilkanascie minut na minute lub dwie. Ale za dlugo tak sie nie da moze kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: sajgonki 13.11.04, 13:34 Ja robię tak: Kupuję gotową mieszankę chińską (mrożonkę), zalewam na chwilę gorącą wodą i odsączam. Do tego dodaję troszkę sosu sojowego, jajko, drobno posiekaną pierś kurczaka, garść makaronu sojowego, albo ryżowego wcześniej namoczonego i trochę solę. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej. Oprócz tego trzeba kupić papier ryżowy, należy moczyć każdy płat aż zmięknie i nadziewać farszem jak krokiety. Następnie smażę sajgonki w głębokim oleju. Do tego mój mąż robi sos, bez którego sajgonki mi nie smakują. Otóż podsmaża wyciśnięty czosnek z chili w proszku, do tego dodaje starty imbir i tą papkę miesza z powidłem śliwkowym. Na koniec rozpuszcza łyżeczkę mąki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody i tym rozrzedza sos. SMACZNEGO! Odpowiedz Link Zgłoś