Dodaj do ulubionych

coś super z polędwicy wołowej

02.08.04, 19:05
Zaprosiłam przyszłych tesciow na obiad! Mam zamiar podbic swoje akcje, po tym
jak moj chlopak oznajmił swojej mamie, ze nie potrafie gotowac :-)
No i fakt - nie potrafie pichcic ale lubie!
Z czerwonym miesem nie mialam stycznosci od dziecinstwa (a przyszła tesciowa
rzucila luzna uwage ze oni lubia wołowine) a chcialabym przygotowac
cos "super".
Moge na was liczyc? :)
Baardzo dziekuje
P.S. OBIAD JEST JUTRO!
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik Re: coś super z polędwicy wołowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:17
      rzucasz sie na głęboką wodę. Poledwica wołowa jest przepyszna, ale ...
      nie każdy lubi krwistą lub półkrwistą, a trzymanie jej nieco dłużej grozi otrzymaniem zelówki.
      • psotka109 Re: coś super z polędwicy wołowej 02.08.04, 19:53
        wiem, wiem...
        Tylko co zrobić jesli juz naiwnie (oj głupia, głupia) przytaknełam Jego
        rodzicom, ze zrobie cos z tej nieszczesnej poledwicy?
        A rzeczona poledwicza czeka w zamrazarce i straszy
        • Gość: giezik Re: coś super z polędwicy wołowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 20:02
          nie pozostaje nic innego jak wyzwanie podjąć.
          Na łatwizne - strogonow, chili con carne
          ambitnie (ale musisz miec pewną rękę): stek z jakims sosem (pieprzowym, grzybowym moze jakims bardziej "zakręconym")
          półsrodek: jakaś rolada
    • ewa.gs Re: coś super z polędwicy wołowej 03.08.04, 09:52
      Bardzo prosty ale pyszny gulasz. Polędwica w nim smakuje trochę jak dziczyzna.

Polędwicę kroisz na kawałki, obtaczasz w mące, wrzucasz na patelnię z oliwą
      (nie przyprawiaj). Podsmażasz trochę, tak żeby była przyrumieniona z wierzchu
      ale jeszcze niegotowa w środku, po czym przerzucasz do garnka razem z oliwą ze
      smażenia. Potem wrzucasz na patelnię pokrojoną cebulkę (ok. 1-1,5 szt.),
      szklisz i leciutko przyrumieniasz, dorzucasz do garnka. Potem całość w garnku
      zalewasz wytrawnym czerwonym winem (tak trochę z górką, żeby było sporo sosu) i
      dorzucasz ok. 2 łychy przyprawy Kamis do gulaszu. Ew. jeszcze szczyptę soli,
      ale to spróbuj. Gotuj jakies 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
      Ten gulasz jest niesamowity - u mnie wylizują garnek po nim.
      • psotka109 Re: coś super z polędwicy wołowej 03.08.04, 10:20
        Ooo, z tym gulaszem to super pomysł!
        Chciałam opanierować miesko w zielonym pieprzu ale gulasz bardziej mi sie
        podoba.
        Chcialam tylko spytac czy moge tam dodać jakies warzywa a jesli tak to jakie by
        pasowały?
        • ewa.gs Re: coś super z polędwicy wołowej 03.08.04, 10:23
          Ja nie dodaję, bo trochę to zabija ten dziki smaczek - jeśli chcesz sprawdzić,
          czy Ci coś pasuje, to po zalaniu winem i doprawieniu Kamisem spróbuj sosu i
          wtedy uznaniowo dodaj jakieś warzywko lub nie.
          Powodzenia - trudno taką potrawę zepsuć. I zawsze mięso wychodzi mięciutkie.
          Tylko jak wino Ci za bardzo odparuje, to uzupełnij.
          • Gość: giezik no jesli moze byc gulaszowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 10:40
            to kilka orientalnych (czyli z ryżem)
            Wołowina w sosie pomidorowo-imbirowym.
            Poledwice pokroic w paseczki
            Wymieszac oliwe, z sosem sojowym (po 2 łyżki), posiekanym ząbkiem czosnku i posiekanym imbirem (łyżeczka). Jesli masz to do tego sherry (2 łyżki) lub 1 łyżke octu ryżowego. Marynować ok 2 godz.
            grzyby shii-take pokroic w plasterki (wczesniej moczyc w gorącej wodzie)
            Na gorącym oleju smazyć wołowinę z grzybami, na koniec dodać pol puszki pomidorów z puszki (lub 2 obrane ze skórek i drobno poszatkowane). Gotować, az pomidory sie rozpadna i sos zrobi gęsty.
            Tu moze byc bardziej polsko - czyli dodac grzyby rodzime (jakie tam upolujesz, raczej nie pieczarki)

Wolowina z anansami - na tej samej bazie (nmarynata), tylko pod koniec smazenia dodaj pokrojonego ananasa z puszki. Dolej troche soku - az zgestnieje ( i zagęść maką kukurydzianą)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka