Gość: meritum IP: *.ula16.1000lecie.pl 09.08.04, 18:09 Wybieram się na weekend do Pragi i zastanawiam się co lub gdzie zjesc? Jakie sa specjały czeskiej kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babeczkaa Re: Praga - czego skosztować? 09.08.04, 19:03 knedliki albo smazony ser i piwko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurgan Re: Praga - czego skosztować? IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 09.08.04, 20:27 Trzymaj się z daleka od utopenców - to tłusta kiełbaska parówkowa w zalewie octowej z cebulą,coś jak na nasze matyasy,ciężka kwaśna ochyda przez którą można stracić sympatię do czeskiej kuchni,a ta nie jest taka zła.Polecam ichnie sznycle wieprzowe na różne sposoby.Smocznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jigga Re: Praga - czego skosztować? IP: *.echostar.pl 09.08.04, 20:52 A ja jednak polecam utopence - to sie je jako zagryche do piwka i tak potraktowane są bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Praga - czego skosztować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:07 Na jednym z placykow w samym centrum miasta mozna kupic przerozne suszone owoce na wage - wprost z wielkich slojow. Ogolnie miejsce to niesamowicie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Praga - czego skosztować? 09.08.04, 22:45 Bedac swego czasu przejazdem w Pradze sprobowalem ichnich parowek - parki . Sprzedawanych z kotla na ulicy z bulka i musztarda , byly to jedne z lepszych parowek jakie w zyciu jadlem!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Praga - czego skosztować? 09.08.04, 22:48 Parki w rohliku - to ich rodzima wersja hot doga, o wiele lepsza od amerykańskiego kuzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sionia Re: Praga - czego skosztować? IP: *.udn.pl 09.08.04, 23:39 a ja bardzo lubie sos "sviczkowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk syrdlove ocko IP: *.jci.com 09.08.04, 23:44 zamow to zobaczysz co to :) Odpowiedz Link Zgłoś
miziek smažený sýr!!!!!!!! 10.08.04, 00:06 No i niewspomniany jeszcze smažák, czyli smažený sýr, czyli smażony ser w panierce :) Niebo w gębie!!!!! Do tego sos tatarski - tatarka - i fryty - hranolky. A do pełni szczęścia duże české pivo i już odpływasz :) Potrawa nieskomplikowana, prosta :) i zajepyszna :D Odpowiedz Link Zgłoś
utrat Re: smažený sýr!!!!!!!! 10.08.04, 04:51 smazak po tysiackroc!!!!!!!!!!!!!!! Miziek ma racje! Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: smažený sýr!!!!!!!! 10.08.04, 14:48 jak to nie wspomniany, przeciez ja o nim mówiłam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczkaa Re: smažený sýr!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:36 spoko, wcale sie nie poczułam urażona, milego weekendu B. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 svinne uzene koleno 10.08.04, 09:54 Nie wiem czy jest to czeska czy morawska potrawa. U nas nieslusznie nazywa sie to golonka po bawarsku. W Bawarii takiej potrawy nie znaja. Polecam w knajpie "U Szwejka" w Brnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 miesa z owocami 10.08.04, 09:57 W Pradze jadlem doskonale miesa przykladowo z wisniami. Zbliza sie sezon na morele, brzoskwinie i sliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
utrat Re: miesa z owocami 10.08.04, 14:20 Jezu... na jakie forum nie wejde, Ty w nim jestes... Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Josefov 10.08.04, 10:01 Zydowska dzielnica Josefov jest niewatpliwie w Pradze. Jest tam wiele knajp z zydowska kuchnia. Nic tam nie probowalem wiec nie moge polecic. W Polsce probowalem gesi pipek (zoladki gesie). Moze tam tez sa. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Josefov 14.11.04, 14:12 rycho7 napisał: > W Polsce probowalem gesi pipek (zoladki gesie). Moze tam tez sa. Gęsie pipki to są gęsie szyjki faszerowane profanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Praga - czego skosztować? 10.08.04, 11:31 ja ostatnio jadlam "ohnive meso" - to bylo mięsko w wiórkach pokrojone z bardzo ostro (ogniowo) przyprawionym sosem - pyszne !!! moj maz ktory nie lubi ostrych przypraw kiedy sprobowal to sie biedny poplakal, ale mnie smakowalo pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Praga - czego skosztować? IP: *.crowley.pl 12.08.04, 14:53 a do ohnivego masa konieczna jest grzaneczka czosnkowa!!!!!!!!! :-)) I oczywiście duża ilość piwa. Ja preferuję Radegast, ale każdy wedle gustu :-) Odradzam "polivki" czyli zupy, chociaż rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Re: Praga - czego skosztować? IP: *.net.autocom.pl 10.08.04, 15:08 Warto skosztować nahladane syreczki. Smakują z piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Praga - czego skosztować? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.04, 00:28 idź do pubu naprzeciwko ambassady amerykańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eleonorka Re: Praga - czego skosztować? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.04, 01:56 Nie nahladane syreczki (nie ma takiego określenia i nie ma takiego zdrobnienia w języku czeskim, syr czyli ser w ogóle nie ma zdrobnienia, ale faknie, że Ci smakuje!!!) Jest NAKLADANY HERMELIN. To ser typu cammembert, który jest marynowany w occie i oliwie z cebulą. rewelacja. Najlepsza U Svejku na ulicy Ujezd. A dobre miejsca do ejdzenia są w bardzo fajnym przewodniku po Pradze na www.mariuszszczygiel.com.pl Nie pamiętam ale chyba dział się nazywa Osobisty Przewodnik po Padze czy coś w tym stylu. I tam się poleca pivny syr - koniecznie w restauracji Na Verandech, gdzie trzeba go sobie przyprawić jak tatara i polać kieliszkiem piwa, ale w innych lokalach już nie dają tego kieliszka piwa, tylko musztardę, paprykę, cebulę i pieprz, z którą pivny syr się miesza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Re: Praga - czego skosztować? IP: *.net.autocom.pl 13.08.04, 08:22 Droga Eleonoro! Mnie chodzi o kawałki sera typu ołomunieckiego marynowane ale w oleju, a nie occie (w occie to utopence). I dałbym się pokroić, że nazywa sie to nahladane syreczki. (Oczywiście co do pisowni to mogę się mylić. Ja to jadłem jakieś dwa lata temu w restauracji U Rotundy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co skosztować w Pradze? 13.08.04, 02:39 Pewnie na forum CZECHY będą mieli dużo sugestii. Odpowiedz Link Zgłoś