07.02.14, 17:15
pora zimowych herbatek imbirowych a zatem staly mieszakniec spizarki powedrowal do innego dania
zrobilam golabki z imbirem, przyznam ze niespodziewalam sie tak rewelacyjnego smaku
golabki z imbirem ale nie w roli nadzienia :) , w roli poprawiacza smaku
czy ktos juz ten temat przerabial?
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Dodawałaś do rosołu? IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.14, 17:27
      Kawałek marynowanej w soli cytryny i 3 cm imbiru. Rewelka.
      • tralalumpek Re: Dodawałaś do rosołu? 07.02.14, 17:29
        do rosolu? no przyznam, ze temat mi obcy
        • Gość: klik Owszem. DodawaŁEM. :-D IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.14, 17:32
          Razem z warzywami i przyprawami. Do bulionu warzywnego również.
          • tralalumpek Re: Owszem. DodawaŁEM. :-D 07.02.14, 17:35
            jak wyzej, temat nieznany ale skoro w temacie jestesmy, jaki rosol?
            tu mysle ze do wolowiny by imbir pasowal, albo do mieszanki kury z wolowina ale do samej kurzyny to nie wiem ...
            • Gość: klik Imbir jest nadzwyczaj uniwersalny. IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.14, 18:08
              Pasuje prawie do wszystkiego. Napisałem "prawie", ale tak naprawdę z dań znanych i mniej znanych chyba nie potrafię podać przykładu bez myślenia, do czego nie. Mieszanki mięs ani ich składowe też nie są przeciwko imbirowi. Tutaj więcej:
              ugotuj.to/ugotuj/skladniki_podst-imbir
              O właściwościach leczniczych nawet nie wspomnę.
              • buka007 Re: Imbir jest nadzwyczaj uniwersalny. 07.02.14, 18:20
                Schubeck dodaje go nawet do wody, w ktorej gotuje makaron.
                • buka007 Re: Imbir jest nadzwyczaj uniwersalny. 07.02.14, 18:21
                  h zjadöam. Schuhbeck, naturalnie, Alfons,
            • black.joanna Re: Owszem. DodawaŁEM. :-D 08.02.14, 20:02
              Ja robię rosół z kury/kurczaka i na koniec, albo do talerza ścieram kawałek imbiru i dodaję chili w proszku. Rewelacja.
    • Gość: baba Re: imbir IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.14, 19:00
      Imbir w zasadzie dodaję do wszystkiego za wyjątkiem placków ziemniaczanych i pierogów ruskich. Zamrożony świeży imbir,galangal /Alpinia /a do tego kłącze kurkumy to przyprawy bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Imbir w nalewkach,grzane piwo z imbirem,goździkami gałką i koglem-moglem,ciastka,lody imbirowe itd.
    • marbor1 Re: imbir 07.02.14, 20:28
      Ja robię konfiturę z imbiru i cytryny oraz imbir marynowany. Konfitura doskonała jest do herbat i wszelkich deserów. Imbir marynowany używam do surówek, sałatek i do wielu innych potraw.
      • Gość: klik Możesz podać swój przepis na marynowany? nt IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.14, 22:12
        • marbor1 Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 07.02.14, 23:07
          Oczywiście.
          Potrzebne są:
          - 2 duże korzenie imbiru
          - niepełna szklanka octu ryżowego
          - 5-7 łyżek cukru
          - 1 łyżeczka soli
          Obrany imbir pokroić w cienkie plasterki.
          Zagotować ocet, cukier i sól z niewielką ilością wody i zalać plastry imbiru i odstawić na 3-40 min. Zlać zalewę i ponownie zagotować. Plastry imbiru ułożyć w słoiczkach i zalać gorącą zalewą. Słoiczki zakręcić i wystudzić. Po tygodniu imbir zrobi się lekko różowy
          i można go używać.
          Robię zawsze ten imbir z większej ilości. Może stać w słoiczkach kilka miesięcy bez żadnego uszczerbku.
          • Gość: klik Bardzo dziękuję. IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.14, 23:10
            Przynajmniej mam pewność, że przepis "działa". :-)
          • marbor1 Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 07.02.14, 23:10
            Wkradł się błąd, powinno być:
            Zalać plastry imbiru i odstawić na 30-40 min.
            • Gość: klik Re: Ok :-) nt IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.14, 23:12
          • tralalumpek Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 08:50
            _ dwa duze korzenie .... wolalabym wage tych korzeni, bo z ta wielkoscia to jak z garscia ;)
            - jak cienkie plastry: ma to np znaczenie w salatce z ogorkow czy pomidorow
            - nie mam w kuchni octu ryzowego, mozna go jakims innym zastapic?

sorry, ja w kuchni nie pracuje z menzurka ale ogolnie logiczna dokladnosc lubie ;)
            • marbor1 Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 13:55
              Te dwa duże korzenie tak na oko ważą ok. 50 dag. Staram się wybierać zawsze aby nie były za bardzo łykowate. Obrany imbir szatkuję na MANDOLINIE. Sprawdzałam - grubość płatków ok. 1 mm. Czym cieńsze są tym lepiej. Co do octu nie doradzę ci. Ja staram się zawsze trzymać do oryginalnego przepisu, choć spotkałam się, że niektórzy mieszają ocet pół na pół z octem jabłkowym.
              Kupuję zawsze ocet ryżowy tajski. Buteleczki ok. 200 ml 3%. Nie pamiętam ceny.
              • tralalumpek Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 14:00
                dzieki za podpowiedz, wyprobuje z pewnoscia, ocet ryzowy musze znalezc
                sprawdzilam na opakowaniu ostatnio kupionego imbiru, ma 200g i jest tego duzo :)
                co do mandoliny, to wiem ze to instrumen muzyczny, nawet kiedys w szkole podstawowej gralam na takim czyms ;)))))
                • marbor1 Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 14:21
                  :))))
                  To jest takie ustrojstwo:
                  borner.pl/shopimg/1_m.jpg
                  Nie wyobrażam sobie prac w kuchni bez takiego coś.
                  • tralalumpek Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 14:32
                    zdjecie fatalne ale chyba wiem co masz na mysli, tez takie ustrojstwo w kuchni uzywam :)
                    • Gość: baba Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.14, 18:06
                      Też używam mandoliny, ale do krojenia imbiru używam wkładki do krojenia na cieniutkie zapałki/około 1,5 mm x 1,5 mm a długość zależy od średnicy kłącza.Taki jakoś mi bardziej pasuje,bo imbir czasami jest dość gruby i wychodzą spore płaty. No i jeszcze są pyszne nalewki z dodatkiem imbiru. Tej nakładki używam też do robienia konfitury z pigwy,pigwowca
                      • marbor1 Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 19:04
                        Tej wkładki. która kroi na cieniutkie zapałki yeż używam do krojenia imbiru ale jak robię z niego konfiturę.
                        • tralalumpek Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 19:24
                          konfiture? dawaj tu przepis :)
                          i powiedz do czego ta konfitura pozniej, z czym komponuje
                          zakochalam sie w drugim podejsciu w imbirze (juz kiedys probowalam ale skonczylo sie na herbatkach)
                          • sznupkowie Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 22:17
                            starty imbir nadrobnych oczkach, wyciśnięty czosnek , sól, pieprz i wetrzeć w schabowe - póżniej jak zawsze - jajko - bułka i na patelnie.....schabowy z "kopem" :)
                            • sznupkowie Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 22:24
                              a i rosół z imbirem i odrobiną anyżu, na ostro z chili u mnie przynajmiej raz w tygodniu - azjatycki rsół uzałeżnia a do tego samo zdrowie ..;)
                              Kaczka w miodzie i sezami - a do tego ziemniaki duszone z imbirem i szczypiorkiem. Imbir i scieram, szczypior szatkuje, podgrzewam śmietane dodaje imbir i szczypiorek, dodaje do ugotowanych ziemniaków - takie danie podane było jakimś Masterchefie lata temu.
                              • black.joanna Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 08.02.14, 23:47
                                daj przepis na tę kaczkę i ziemniaki, pliz
                                • sznupkowie Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 09.02.14, 14:07
                                  przepis na zimniaki juz dałam - śmietana słodka - dodajesz imbir i podgrzewasz, ale nie gotujesz, dalej dodajesz posiekany szczypiorek - dodajesz do ubitych ziemniaków i dokładnie mieszasz.

Piersi z kaczki - nacinak w kratkę skóre, wceram sól i ocet ryzowy lub jabłkowy - posypuje odrobine przyprawą - 5smaków(5spices) - na patelni smaże przez jakieś 10 minut może mniej skórą do dołu , aż sie tluszcz wytopi - późnijej do piekarnika 180C na 10 minut - polewam sosem i posypuje sezamem odrobine.

Na patelnie wrzucam świerzy szpinak i smaże na kaczym tłuszczu - dodaje odrobinę czosnku, soli,pieprzu i cukru , podlewam paroma łyzkami wody i odrobiną octu balsamicznego - cos wspaniałego..:)

Przepis daje tak na oko - dawno nie robiłam, a ja gotuje intuicyjnie i na zapach...lubię sobie poinprowizowac w kuchni z przyprawami :)
                                  • black.joanna Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 09.02.14, 15:35
                                    dzięki :)
                              • Gość: baba Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.14, 12:15
                                A kardamonu do rosołu nie dodajesz?
                                • black.joanna Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 09.02.14, 12:33
                                  Kardamon i co jeszcze? Ile tego Kardamonu?
                                  • Gość: Baba Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.14, 19:40
                                    Ja do rosołu dodaję /na jednego kurczaka lub mieszankę mięs około 1,5kg / dodaję jedną cebulę umytą i nie obieraną z brązowej skórki naciętą na krzyż,ze trzy ząbki czosnku,pieprz kolorowy w ziarnkach 2-3 torebki zielonego kardamonu trochę świeżo zmielonych gałki i 1/2 tyżeczki imbiru. Warzywa pokrojone na niewielkie kawałki to pietruszka,2 marchwie z 10 cm pora i kawałek selera. Rosół pyrka ze dwie 2-3 godziny na małym ogniu.Po godzinie solę. Jak robię wołowo-drobiowy to przez pierwszą godzinę pyrka sama wołowina bez warzyw a z cebulą i przyprawami a po godzinie dodaję drób i warzywa.Łupina z cebuli dodaje rosołowi lekko złocistą barwę. Pozostały bulion następnego dnia kończy jako pomidorowa ,szczawiowa lub zupa z zielonego mrożonego groszku/pure/
                          • marbor1 Re: Możesz podać swój przepis na marynowany? nt 09.02.14, 14:59
                            > konfiture? dawaj tu przepis :)

Już się robi. Przepis ściągnięty ze strony Onet,gotowanie:
                            gotowanie.onet.pl/przepisy/oryginalna-konfitura-z-imbiru,98713.html
                            Od siebie dodam, że ja używa na tę ilość imbiru 2-3 cytryny. W związku z tym dodaję
                            1 szklankę wody, zamiast 2 szklanek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka