Dodaj do ulubionych

Wątróbka z grilla ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:21
Zamierzm ją jutro wykonać na party urodzinowym, tzn. te małe drobiowe owinąć
w plaster wędzonego boczku i w środek jeszcze śliwkę suszoną wcisnąć.
Popieprzę ( wątróbkę ) obowiązkowo, ale czy powinienem ją wogóle solić ? Czy
może macie pomysły na inne jakoweś przyprawy, albo na inną całkiem koncepcję
( może zamiast śliwki kawałek jabłka, czosnek + majeranek ) ? Będę wdzięczny
za pomoc. Pozdrawiam.
B.
Obserwuj wątek
    • emka_1 Re: Wątróbka z grilla ? 20.08.04, 17:52
      solić dopiero na talerzu, osobiście polecam słodką cebulę i kwaśne jabłko +
      szczypta majeranku i pieprz. bez czosnku:)
    • emka_1 Re: Wątróbka z grilla ? 20.08.04, 17:54
      za wcześnie sie wysłało - wartóbka z plastem świeżego ananasa jest niezła.
      ananasa oczywiście grillować. tylko koniecznie świeży, nie puszkowy, bo słodki:(
      • Gość: Błotosmętek Re: Wątróbka z grilla ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:00
        Oooooooo...ananas ! Ło tym nie pomyślałem ! Dzieki !
    • Gość: Nobullshit Re: Wątróbka z grilla ? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 20.08.04, 18:01
      Ja z identycznych składników robiłam szaszłyki.

Wątróbki kurze obgotowywało się się minutę we wrzącej marynacie zrobionej z poł
      szklanki oliwy, soku z jendej cytryny + sól. A potem nadziewało na szpadki
      z kosztkami boczku i ślwikami. Boczek się oprószało majerankiem.

Bo zastanawiam się, czy taka owinieta boczkiem wątróbka zdoła się upiec,
      nim boczek się spali? A ja akurat nie znoszę krwistej, fuj :)
      • Gość: Błotosmętek Re: Wątróbka z grilla ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:08
        Też się zastanawiałem, czy dojdzie, ale przepis pochodzi z kuchni chorwackiej,
        tylko w oryginale nie ma śliwki i zamiast grilla jest piekarnik. No cóż,
        zobaczymy...chociaż te szaszłyki...no no...
        • emka_1 Re: Wątróbka z grilla ? 20.08.04, 18:11
          na patelni grillowej wychodzi, a skoro chorwacki przepis, to może świeżą fige
          wypatroszyć do tego. tylko skąd wziąć świeżą figę?:(
          • Gość: Błotosmętek Re: Wątróbka z grilla ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:13
            A możeby taką suszoną wymoczyć, np. w winie, albo lepiej w brandy ?
            • emka_1 Re: Wątróbka z grilla ? 20.08.04, 18:16
              jeśli już to w brandy albo palince:) tyle, że słodka będzie i tak :( a wątróbka
              słodkawa, więc raczej coś kwaśniejszego by się zdało.
              • Gość: Błotosmętek Re: Wątróbka z grilla ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:25
                A może świeżą morelkę ?
      • emka_1 Re: Wątróbka z grilla ? 20.08.04, 18:09
        jeśli niezbyt dokładnie owinięta i cienkie plastry to zdąży. też nie jadam krwistej.
    • Gość: Błotosmętek Re: Wątróbka z grilla ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 11:20
      No więc tak: wczoraj poczyniłem wszystkie przygotowania, a ponieważ miałem przy
      tym dobre towarzystwo + wino, więc ułańska fantazja mnie poniosła i zrobiłem
      dwie wersje - ze śliwka i z jabłkiem, przy czym wątróbki do wersji śliwkowej
      umoczyłem na wstępie w sosie sojowym ( a co tam, najwyżej twarde będą ), a
      plastry boczku pomalowałem musztardą, natomiast jabłkowe wyszły klasycznie - z
      pieprzem i majerankiem, no i jednak odważyłem się na czosnek. Na razie efekt
      jest taki, że mam kaca giganta, choć w klawisze jeszcze trafiam, a na produkt
      finalny zaczekamy do wieczora ( na Aslana, znowu impreza...a w piwnicy
      wiśnióweczka dojrzewa ). W każdym razie dziękuję za wszystkie pomysły.
      Pozdrawiam.
      B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka