Dodaj do ulubionych

Śniadanka

29.05.14, 10:31
Podobno śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Na przykład trzeba w domciu zjeść śniadanie przed wyjściem do pracy albo do szkoły.
Co zazwyczaj jadacie na śniadanko?

Uprzedzając pytania powiem, że ja dzisiaj zjadłam karczochy w oleju, świeże pomidory, bułkę grahamkę, małego banana i wypiłam filiżanką mocnej kawki.

Ponoć energia jaką promieniujesz wchodzi w twoje jedzenie, więc byłam od rana i nadal jestem uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona do świata, mimo że wiem, że pojawią się tu niegrzeczne wpisy ;) Wy też tak macie?

Obserwuj wątek
    • Gość: klik Potem obioadki, podwieczorki, brunch... IP: *.gdynia.mm.pl 29.05.14, 10:52
      Kogo to obchodzi - "uprzedzając" reakcję?
      • tomatydyna Re: Potem obioadki, podwieczorki, brunch... 29.05.14, 10:58
        Owszem, będzie też o obiadkach. Niebawem :)
    • anel_ma Re: Śniadanka 29.05.14, 11:11
      dziś kanapka z żytniego chleba własnej roboty z pysznym camembertem, świeży ogórek
      plus pierniczki ze świąt, które ostały się w puszce, zapomniane nieco i kawa, niestety rozpuszczałka, z mlekiem

• budzik11 Re: Śniadanka 29.05.14, 11:13
      Na śniadanko w domciu jem zwykle domowy kefirek z musli z owockami, do tego świeżutki owocek, do tego kubeczek kawusi z mleczkiem. Albo kromeczkę pełnoziarnistego chlebusia z chudziutkim twarożkiem z dżemikiem albo z pomidorkiem i szczypiorkiem lub małosolnym ogóreczkiem albo świeżutką papryczką. Czyli zdrowe węglowodanki i chudy nabiałek ;-) A czasem tłuściutkie śniadanko białkowe - np. jajeczniczka z boczusiem i szczypiorkiem, do tego różne warzywka, albo jajeczka na miękko i kiełbaska z wody.
      • Gość: Eia Re: Śniadanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.14, 11:41
        Budzik, źle robisz - nie: białkowe, powinnaś jadać śniadanka białeczkowe. A i kiełbaskę raczej nie z wody, oj nie... ;)
        • reniam_123 Re: Śniadanka 29.05.14, 12:21
          Gość portalu: Eia napisał(a):

> Budzik, źle robisz - nie: białkowe, powinnaś jadać śniadanka białeczkowe. A i k
          > iełbaskę raczej nie z wody, oj nie... ;)

:DD

dopiero by Budzik chodziła uśmiechnięta, cały dzień ;)
        • budzik11 Re: Śniadanka 29.05.14, 12:56
          Gość portalu: Eia napisał(a):

> Budzik, źle robisz - nie: białkowe, powinnaś jadać śniadanka białeczkowe. A i k
          > iełbaskę raczej nie z wody, oj nie... ;)

No racja, gdyby była emotka waląca się w czółko, to bym wstawiła ;-)
      • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 15:13
        budzik11 napisała:

śliczniusio :-)

Dla mnie ten wątek to kolejny powód, żeby jeść mięso i jajka, jak najwięcej, inaczej można zacząć ośmieszać się na forum zakładając żałosne wątki o swojej paskudnawej, nudnej diecie, która nikogo nie obchodzi. Idę po steczki, kolacyjka miała wprawdzie być bez mięska ale po przeczytaniu tego wąteczku zmieniłam zdanko.
        :-)
        • personaola Re: Śniadanka 29.05.14, 16:30
          squirk napisała:

> budzik11 napisała:
          >
          > śliczniusio :-)
          >
          > Dla mnie ten wątek to kolejny powód, żeby jeść mięso i jajka...

Chorujesz?
          • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 18:11
            personaola napisała:

> > Dla mnie ten wątek to kolejny powód, żeby jeść mięso i jajka...
            >
            > Chorujesz?

Skądże, zdrowa dieta z mięsem, nabiałem i mnóstwem warzyw i owoców (za to bez żadnych słodyczy) utrzymuje mnie w zdrowiu, także psychicznym. Dlatego np. nie zasypuję forum żałosnymi wątkami skutecznie obrzydzającymi ludziom wegetarianizm.
        • Gość: ggigus Re: Śniadanka IP: 46.114.144.* 29.05.14, 23:37
          squirk okazala czujnosc wegespiskowi i chwala jej za to
          • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 23:58
            Gość portalu: ggigus napisał(a):

> squirk okazala czujnosc wegespiskowi i chwala jej za to

Do spisku trzeba mieć intelekt, wegetrollom udaje się tylko zachęcanie do jedzenia jak największej ilości mięsa. Niewiarygodne jak spektakularny sukces w tej kwestii osiągają.
            • lashqueen Re: Śniadanka 05.06.14, 15:03
              Patrz, ja miesko i jajeczka jadam, ale watki wegetrolli zupelnie mnie nie ruszaja. Sa mi obojetne. Zastanawialas sie kiedys dlaczego w tobie tyle agresji pod adresem wegetrolli? Pod kazdym wpisem zachecajacym do diety wege musi byc twoja kontra, az cie raczki swedza, jezeli niczego nie napiszesz. Masz problem ze swoim jedzeniem miesa, poczucie winy lub cos w tym rodzaju?
              • squirk Re: Śniadanka 06.06.14, 16:53
                lashqueen napisała:

> Patrz, ja miesko i jajeczka jadam, ale watki wegetrolli zupelnie mnie nie rusza
                > ja.

Po tym, co regularnie prezentujesz na grupie, wzorem dla mnie w żadnym wypadku nie jesteś i nie będziesz ale dziękuję za udział w wątku, zawsze to miło poczytać inną opinię.

Masz problem ze sw
                > oim jedzeniem miesa, poczucie winy lub cos w tym rodzaju?

Skądże znowu, nawet zaczęliśmy czytać o lokalnych grupach łowieckich.
    • lumpekos Re: Śniadanka 29.05.14, 11:26
      Dopiero się obudziłem. Jeszcze nic nie jadłem. Zapewne zaraz zrobię sobie grzanki.

• znana.jako.ggigus sezonowo 29.05.14, 12:19
      ostatnio bagietka/epi przekrojona/e, do środka margryna i garść świeżego oregano lub tymianku z parapetu, i zagryzam pomidorem.Pyszne.
      • Gość: klik Re: sezonowo IP: *.gdynia.mm.pl 29.05.14, 12:24
        znana.jako.ggigus napisała:

> ostatnio bagietka/epi przekrojona/e, do środka margryna i garść świeżego oregan
        > o lub tymianku z parapetu, i zagryzam pomidorem.Pyszne.

Szczególnie margaryna. I pyszna i sezonowa. //rotfl A myślałem, że w Twoim wykonaniu nic mnie już nie zdziwi.
        • znana.jako.ggigus człowiek całe życie się dziwi 29.05.14, 12:26

• Gość: x przed chwilą obrałem niemieckie IP: *.unitymediagroup.de 29.05.14, 12:29
        młode ziemniaki, do tego młody niemiecki kalafior i polędwica ze szczęśliwej niemieckiej świnki.
        Podkreślam niemieckość, ponieważ ostatnio jem produkty regionalne. Świnkę zamieniam często na dziką świnkę. To jest mięso fair.
    • mmagi Re: dzisiaj wyjątkowo był świtaniec, 29.05.14, 13:10
      a kto u nich w niebo wstąpił??
      • znana.jako.ggigus jak to kto? 29.05.14, 13:11
        Jezus Chrystus.
        Co za pytanie!
        hehe, a na serio - wiem to dopiero odkąd mieszkam w Niemczech, bo oni świętują wniebowsstąpienie, a Polacy nie.
        • mmagi Re: jak to kto? 29.05.14, 13:17
          no taaak,40 dni po wielkanocy:).........nie ma wolnego nie ma wniebowstąpienia;)
          • znana.jako.ggigus świętuj w duchu!! 29.05.14, 13:18

• mmagi amen:) nt 29.05.14, 13:26

• Gość: fg Re: jak to kto? IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.14, 10:57
          a skąd ta informacja, że Polacy nie?
          • mmagi Re: jak to kto? 30.05.14, 12:11
            w sensie,ze nie jest wolne:)
    • mmagi Re: Śniadanka 29.05.14, 13:13
      generalnie jadam wtedy kiedy jestem głodna,są to różne pory ,wiec jak juz czuję małego głoda to zwykle sa to kanapki np. pasta jajowo-makrelowa,wgóle jakas tam kanapka herbata lub kawa z mlekiem:)
      czasem owsianka z torebki:D

• znana.jako.ggigus niechże klik poda swoje menu 29.05.14, 13:56
      chcę wiedzieć, skąd u niego ta wola walki.
    • roseanne Re: Śniadanka 29.05.14, 14:50
      sniadanek w domciu nie jadam
      sniadania owszem
      • personaola Re: Śniadanka 29.05.14, 16:27
        roseanne napisała:

> sniadanek w domciu nie jadam
        > sniadania owszem

Co to jest "snadania"?

• mmagi Re: Śniadanka 29.05.14, 16:37
          sniadania owszem
          chyba coś Ci nie wyszło,błędu nie widzę;?
          • roseanne Re: Śniadanka 29.05.14, 17:59
            spoko :)
            jak ktos sie chce czepnac, to zawsze cos znajdzie, chodzby i we wlasnych wpisach
      • fabelo Re: Śniadanka 12.06.14, 16:21
        To zdecyduj się? Jaka to różnica?
    • mmagi nie daj sie prosić:) nt 29.05.14, 16:35

• monica.sokolovsky Truskawki 29.05.14, 17:02
      Dzisiaj było dużo truskawek. Jutro zapewne będzie podobnie.
    • lumpekos Już są 29.05.14, 17:48
      tomatydyna napisała:

> Ponoć energia jaką promieniujesz wchodzi w twoje jedzenie, więc byłam od rana i
      > nadal jestem uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona do świata, mimo że wiem, że
      > pojawią się tu niegrzeczne wpisy ;)

Już są niegrzeczne wpisy. Wystarczy dokładnie się wczytać.
    • Gość: buba Re: Śniadanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.14, 18:42

mleczko i jajeczko
      • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 19:02
        Gość portalu: buba napisał(a):

>
        > mleczko i jajeczko

Polecam kacze jajka, wydają mi się smaczniejsze, niż kurze. Trochę trudniej obrać ale smak to wynagradza, kupiłam żeby zrobić makaron ale jakoś wszystkie zniknęły podczas śniadań i do żurku.
        • roseanne Re: Śniadanka 29.05.14, 19:24
          probowalam, moj organizm ich jakos nie toleruje
          • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 19:34
            roseanne napisała:

> probowalam, moj organizm ich jakos nie toleruje

Czytałam, że nie każdy może je jeść, jakieś indywidualne kwestie zapewne. Sama wahałam się przed zakupem bo jedni polecali, inni odradzali, miała być jakaś wielka różnica w smaku, tymczasem to spore, smaczne jajka, białko trochę jędrniejsze, niż w kurzych, grubsza otoczka wokół surowego żółtka, żadnych wielkich różnic nie zauważyłam.
            Czekam na wakacyjnych gości ze zrobieniem śniadania ze strusiego jaja, muszę go poszukać bo jeszcze nie widziałam w sklepach.
            • roseanne Re: Śniadanka 29.05.14, 20:35
              zoltko jakby bardziej kremowe, bialko z lekka gumiaste
              kolezanka uwielbia jaja kacze do pieczenia

strusiaste widzialam w kalifornii tylko na sprzedaz, ale nie kupilam

byl czas, kiedy tolerowalam tylko przepiorcze i kupowalam prawie na kopy, na szczescie sie troche uspokoilo i kurze moge jesc z powrotem
              • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 20:56
                roseanne napisała:

> byl czas, kiedy tolerowalam tylko przepiorcze i kupowalam prawie na kopy, na sz
                > czescie sie troche uspokoilo i kurze moge jesc z powrotem

Dobrze Ci tak ;-), nie wyobrażam sobie diety bez jajek, są rewelacyjne i uniwersalne, jeden z cudów natury.
                • mmagi Re: Śniadanka 30.05.14, 16:39
                  a moze wiesz co było pierwsze?jajko czy kura?
                  :D
                  • squirk Re: Śniadanka 30.05.14, 16:43
                    mmagi napisała:

> a moze wiesz co było pierwsze?jajko czy kura?
                    > :D

No wiesz, bóg stworzył gotowe zwierzątka, pamiętam z lekcji religii. Do dziś mi nikt nie wyjaśnił po co stworzono komary i inne paskudztwa.
    • trypel Re: Śniadanka 29.05.14, 19:00
      myślę że po śniadanku byłbym bardzo głodny
      dlatego jem śniadanie.
      W domu zazwyczaj jajecznicę z 3 jaj, albo (ostatnio coraz czesciej) sadzone. Do tego świeże pieczywo (piekarnia 3 minuty od domu) z masłem i pomidor. Starcza do lunchu a awaryjnie do wieczora.
      Jak nie mam ochoty na jajka to frankfurterki z musztardą (kcyńską) lub kanapki np z grubymi plastrami salcesonu i chrzanem.
      Kolację mogę sobie odpuścić ale śniadania nigdy.
      • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 19:53
        trypel napisał:

> Jak nie mam ochoty na jajka to frankfurterki z musztardą (kcyńską) lub kanapki
        > np z grubymi plastrami salcesonu i chrzanem.
        > Kolację mogę sobie odpuścić ale śniadania nigdy.

Mam odwrotnie, rano nigdy nie jestem głodna i jem z rozsądku.
        Dopisuję kiełbaski (i musztardę) do listy zakupowej na jutro, zapomniałam je dziś kupić ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, u rzeźnika są rewelacyjne a akurat tam jutro będę odebrać zamówienie.
        • trypel Re: Śniadanka 29.05.14, 19:59
          kcyńską kup :)
          znalazłem na targu 3 tyg temu i już 3 schodzi.

ja sie rano potrafię obudzić z głodu. Ale dlatego że wieczorem zazwyczaj już nic nie jem (czyli po 18)
          • squirk Re: Śniadanka 29.05.14, 20:04
            trypel napisał:

> kcyńską kup :)
            > znalazłem na targu 3 tyg temu i już 3 schodzi.

Pewnie nie mam tu na nią żadnych szans, nawet w polskich sklepach wybór taki sobie, ale poszukam albo poproszę przyjaciół żeby mi przywieźli jak się do mnie wybiorą :-)

> ja sie rano potrafię obudzić z głodu. Ale dlatego że wieczorem zazwyczaj już ni
            > c nie jem (czyli po 18)

A my białko/mięso na kolację, niemal zawsze, organizm musi się napracować, żeby je spalić, czyli ma co robić przez noc. Zwykle jest kurczak, stek czy ryba plus garstka warzyw, dla męża jeszcze frytki za którymi ja nie przepadam, ale ilościowo zawsze przewaga mięsa.
      • tomatydyna Re: Śniadanka 30.05.14, 07:55
        trypel napisał:

> myślę że po śniadanku byłbym bardzo głodny
        > dlatego jem śniadanie.

Dużo jesz ;)
      • jhbsk Re: Śniadanka 30.05.14, 21:00
        trypel napisał:

> Kolację mogę sobie odpuścić ale śniadania nigdy.

Mam tak samo. Bez śniadania z domu się nie ruszam.
    • Gość: Yon Re: Śniadanka IP: *.85-87-46.dynamic.clientes.euskaltel.es 30.05.14, 02:13
      Co zazwyczaj jadacie na śniadanko?

Herbate + spokój.
      • tomatydyna Re: Śniadanka 30.05.14, 07:54
        Gość portalu: Yon napisał(a):

> Co zazwyczaj jadacie na śniadanko?
        >
        > Herbate + spokój.

Najlepiej lubię oolong.

• tomatydyna Płatki 30.05.14, 07:49
      Jednak dzisiaj jemy płatki zbożowe owsiane plus jęczmienne z owocami i sokiem owocowym.
    • Gość: ww Re: Śniadanka IP: 5.134.64.* 30.05.14, 18:07
      nie lubię śniadań zimnych, więc u mnie owoce i jogurty odpadają
      najczęściej jem jajka w różnej postaci, w weekendy bardziej kombinowane np. pieczone z warzywami, lub dobrej jakości kiełbaski, lub grzanki z pomidorami albo z serem
      bardzo często jem na śniadanie placki ziemniaczane

• 55albomniej Re: Śniadanka 30.05.14, 21:52
      Skoro juz sie zalogowalam :-)
      Najczesciej na cieplo - np dwa jajka na miekko plus pieczywo z masle i pomidorem, oproszone sola i pieprzem
      Czasem mozzarella z pomidorem i olejem z rzepaku (sol i pieprz)
      Czasem frankfurterki z musztarda, pieczywo z maslem i pomidorem. Bez ketchupu :P
      Rzadziej kanapka z serem szynka i pomidorem
      Bardzo rzadko nic - czasem zle sie czuje
      Nigdy nie jem sniadan na slodko- nalesnikow, omletow ani jogortow i inych musli
    • triismegistos Re: Śniadanka 31.05.14, 09:11
      Standardowo moim pirwszym posiłkiem są kocie kudły, bo ten rudy łobuz wpycha mi ogon w usta, albo się o mnie ociera. Potem on je śniadanie.
    • mhr2 Re: Śniadanka 01.06.14, 09:36
      zależy na co mam apetyt, wiec wszystko albo nic!
      • filippa.pippa Re: Śniadanka 11.06.14, 14:11
        mhr2 napisała:

> zależy na co mam apetyt, wiec wszystko albo nic!

Znaczy się albo obżarstwo albo post?
    • tomatydyna Tofu 03.06.14, 09:36
      Marynowane tofu z musztardą, listki sałaty, świeżutki chlebek z pastą słonecznikową, polskie
      jabłuszko, brazylijska kawa.

• axil Re: Śniadanka 03.06.14, 10:43
      Dzisiejsza sałatka warzywna i wczorajszy ryż. Mocna herbata.
    • czerwcowa.burza Re: Śniadanka 05.06.14, 10:20
      Chleb, oliwa, pomidory, rzodkiewki, cukinia, rukola, kiszona młoda kapusta, kawa.
    • niecierpek_25 Re: Śniadanka 05.06.14, 14:47
      1 śniadanie, tak około 6 piję :)

2 śniadanie, tak po 10, jem zupę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka