IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 16:03
To głupie, ale chcę w sobotę podać golonkę, a żadną miarą nie kupię teraz soli do peklowania. Myślicie, że wystarczy ja zamarynować w sosie sojowym, ostrygowym i rybnym na dodatek i takich tam? I ile byście ją w tej marynacie trzymali?
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: golonka IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.14, 16:15
      Efekt gwarantowany:
      www.przepisykulinarne.org/golonka_wieprzowa_w_cydrze_5557.html
      • squirk Re: golonka 03.06.14, 17:36
        Zamówię u rzeźnika golonki i zrobię na pewno.
        Czy cydr może być półwytrawny/wytrawny? Nie chcę zbyt dużej słodyczy w efekcie końcowym.
        • Gość: klik Rodzaj cydru to już Twoja wola. :-) IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.14, 21:24
    • Gość: x przykład kapitalistycznej kuchni, IP: *.unitymediagroup.de 03.06.14, 17:30
      golonka marynowana w sosie sojowym, ostrygowym i rybnym lub w cydrze względnie czerwonym winie.
      Golonka tylko peklowana i gotowana albo podgotowana i pieczona z dodatkiem piwa.
      • houhou Re: przykład kapitalistycznej kuchni, 04.06.14, 10:51
        Najbardziej lubię golonkę w wersji jaką zajadałam się w Tajlandii i często taką robię. Dlaczego mam udawać, że wolę pieczoną, skoro tak nie jest?
        Dla przypomnienia, w PL od jakiegoś czasu mamy kapitalizm. Wychodzi na to, że schaboszczak jest tak samo kapitalistyczny jak sos ostrygowy.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: golonka 03.06.14, 17:31
      Golonkę możesz zamarynować w tych sosach, ale muszą kilak dni poleżeć. Masz jeszcze czas.
      Możesz też ugotować wywar z 2-3 liści laurowych, kilku ziaren ziela, kilkunastu ziaren pieprzu, pół łyżeczki ziaren kolendry, ulubionych ziół w szklance wody. Wywar musi tylko pyrkać ok 5 min. Po ostudzeniu cedzisz, dodajesz pół dkg soli niejodowanej. Nabierasz ok 20- 30 ml i tym wywarem nastrzykujesz golonkę. Dalej marynujesz w Twoich sosach i ulubionych przyprawach. Po 2 dniach gotujesz wywar warzywny i do gotującego się wywaru wkładasz golonkę i na małym ogniu gotujesz ok 1- 1½ godziny. Wyjmujesz studzisz i marynujesz w marynacie z oleju i ulubionych ziół i przypraw. następnego dnia pieczesz podlewając wywarem w którym się gotowała golonka i marynatą olejową wymieszaną z piwem lub winem.
    • Gość: gość Re: golonka IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 17:43
      a niby dlaczego jeśli chce
    • Gość: miki202 Re: golonka IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 17:43
      Jeśli nie mam chwilowo dostępu do saletry, to tym bardziej do cydru. Ale dzięki, zapamiętam i zrobię tak następnym razem, czyli w okolicach jesieni. Robię golonkę dwa, trzy razy w roku, stąd tyle pytań. Jarek zp - jutro marynuję, w piątek gotuję, w sobotę piekę.
      • Gość: klik Zamiast cydru możesz użyć:piwa, wina... IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.14, 21:25
        Przeciez w przepisie jest wyraźnie napisane.
    • euro-puls Re: golonka 03.06.14, 17:47
      W zalewie szybko zgnije.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: golonka 03.06.14, 18:03
        W lodówce nie zgnije. Zalewa solna lub z soli i saletry jest zalewą peklującą i właśnie peklowanie na tym polega.
    • trypel skórka 03.06.14, 22:33
      a może ktoś zdradzi swoją tajemnicę jak zrobić żeby skórka była twarda ale jednoczesnie krucha i rozpływajaca sie w ustach. Znam tylko jedno miejsce gdzie taka jest ale kucharz nie chce sie przyznać.
      zazwyczaj jak dłuzej przypieke to sie robi podeszwa a chciałbym chrupać całą.
      • ania_m66 Re: skórka 03.06.14, 22:36
        najpierw dlugo gotowac golonke na lezaco na boku ze skora.
        potem naciac w romby, albo i nie i do piekarnika/wlaczona gora - zaleznie od metody.
        • trypel Re: skórka 03.06.14, 22:55
          nie nacinana jest. Tam gdzie wpadam. W całosci na 100%
          • ania_m66 Re: skórka 03.06.14, 23:10
            bo mozna i tak i tak.
            tu na rycnie masz z nacieciami i przepis stosowny
            90 min gotowania w wodzie z przyprawam na malutenkim ogniui i dobra godzinka w piecu na 200°.
            nie wiem, czy golonka byla peklowana. mozliwe, ze nie bo nic na ten temat w przepisie nie widze.
            pod nim jest kilkadziesiat pozytywnych komentarzy i pelna ilosc gwiazdek, czyli nie moze byc zly :)
            ten portal to najwiekszy niemiecki, no - odpowiednik naszego wielkiego zarcia chyba najbardziej :)

trypel napisał:

> nie nacinana jest. Tam gdzie wpadam. W całosci na 100%
        • Gość: x nacinać musisz krustenbraten IP: *.unitymediagroup.de 03.06.14, 23:02
          a nie golonkę
      • jarek_zielona_pietruszka Re: skórka 03.06.14, 22:46
        trypel napisał:

> a może ktoś zdradzi swoją tajemnicę jak zrobić żeby skórka była twarda ale jedn
        > oczesnie krucha i rozpływajaca sie w ustach. Znam tylko jedno miejsce gdzie tak
        > a jest ale kucharz nie chce sie przyznać.
        > zazwyczaj jak dłuzej przypieke to sie robi podeszwa a chciałbym chrupać całą.

No przecież wyżej napisałem :)
        • trypel Re: skórka 03.06.14, 22:54
          i tak jak napisałeś wyjdzie włąsnie taka jak trzeba? jak stukasz widelcem to słychać twarde ale w ustach sie rozpływa. Tak ma być :)
          • jarek_zielona_pietruszka Re: skórka 03.06.14, 23:03
            Zwykle taką robię bo taką lubię. Kwestia temperatury początkowej i końcowej i podlewania marynatą olejową z piwem. Pod koniec podnieść temperaturę, żeby skórka się przypiekła. A od początku piec w niższej temperaturze.
            • trypel Re: skórka 04.06.14, 08:36
              bardzo dziękuję.
              bedę próbował

wczoraj jadłem w knajpie (innej) i skóra była porażką, cienka i gumowata. Nie do zjedzenia.
              • jarek_zielona_pietruszka Re: skórka 04.06.14, 09:31
                trypel napisał:

> bardzo dziękuję.
                > bedę próbował
                >
                > wczoraj jadłem w knajpie (innej) i skóra była porażką, cienka i gumowata. Nie d
                > o zjedzenia.

Mam nadzieję, że się uda.
    • trypel Re: skórka 04.06.14, 10:00
      dlaczego?
    • Gość: klik Za Twoje doświadczenia życiowe nie odpowiadam. IP: *.gdynia.mm.pl 04.06.14, 11:21
      Każdy ma to co lubi. Skoro wolisz jabola to już Twoja sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka